Montserrat Morera: "Sarrianejar és un programa complet per fer barri, en el que tothom s'hi trobi bé i ningú estigui exclós"
Comparteix
Amb 121 anys, el Centre Sant Vicenç de Sarrià impulsa i coordina activitats culturals i socials a la seva seu i en coordinació amb altres entitats, escoles i residències del barri.
Montserrat Morera és la presidenta del Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià i del Consell d'Associacions de Barcelona (CAB).
Amb quina missió es va impulsar l'entitat?
En els seus estatuts (1896), l'entitat es definia com "una societat que té com a objecte la mútua instrucció artística de tots els seus socis; el foment i enaltiment de l'art musical català i la millora moral i intel·lectual dels mateixos”, que es concretava en la formació d'una biblioteca i el conreu de la ciència i d'altres belles arts. Per dur a terme la seva activitat, aleshores s'organitzava en seccions: cos coral, de nois, de cultura, d'acció social, dramàtica i d'esports.
Porteu 121 anys contribuint al desenvolupament del barri de Sarrià. Quines són les vostres principals línies d'acció?
En primer lloc, fomentar l’educació i el gust per les activitats culturals i artístiques. Treballar pel compromís amb la societat catalana, amb la seva llengua i la seva cultura, sense deixar de ser un espai de trobada de persones de diferents procedències i capacitats, que fomenti el debat i l’enriquiment mutu, compartint idees i coneixements. I sobretot, afavorir la convivència, la tolerància i particularment el respecte amb les
persones nouvingudes d’altres cultures, procurant el seu arrelament i integració social tot intentant resoldre les problemàtiques de les persones i col∙lectius en situació d’exclusió social.
En què consisteix el programa "sarrianegem"?
En un programa complet per fer barri, en el que tothom s'hi trobi bé i ningú estigui exclós. I cadascú trobi el seu paper, com a participant directe, com a responsable o membre d'algun dels vint grups o seccions que integren el Centre, com a persona voluntària, com a usuària dels serveis, com a espectadora, com a visitant, com a organitzador, com a suggeridora d'idees, ...
"Som l'entitat més antiga del barri de Sarrià i la que té més socis".
Creus que l'associació ha contribuït a la cohesió social del barri?
Creiem que sí. Som l'entitat més antiga del barri i la que té més socis. Fem diverses activitats coordinant-nos amb altres entitats, com per exemple, entitats socials que acullen persones sense sostre, en risc d'exclusió, que acullen refugiades. Portem la nostra activitat cultural a les residències i casals d'avis que ens ho demanen. Fins i tot, hem fet representacions i actuacions al mercat. També ens coordinem amb escoles per acollir voluntariat o fer activitats solidàries conjuntes, amb entitats esportives fent excursions conjuntes un cop al mes i obertes a tothom, amb altres entitats culturals que poden venir al teatre a fer les seves activitats obertes al públic en general. Vam promoure i crear la Taula d'Entitats de Sarrià, en la que hi participen 20 entitats com agrupaments, esplais, un centre cívic, entitats de cultura popular, esportives, altres entitats culturals, un casal de gent gran, etc.
"Volem acabar completament les obres de reforma del Teatre i assegurar el seu funcionament a fi d'anar tornant el crèdit"
Quins reptes de futur té l'entitat?
Continuar creixent i augmentant el nombre de socis. Tot i que els grups infantils i juvenils estan molt plens, són el grups que cal que sempre vagin creixent. Volem seguir amb les activitats socials i mantenir i millorar el nivell de les activitats culturals. Un altre repte és el relleu de la junta, sobretot dels càrrecs més directius. Els vocals es renoven fàcilment! També volem acabar completament les obres de reforma del Teatre i assegurar el seu funcionament a fi d'anar tornant el crèdit. I sobretot, continuar sarrianejant amb tothom!
Afegeix un nou comentari