“Cal donar eines a la ciutadania i a les entitats perquè puguin utilitzar les dades obertes”
Comparteix
Lourdes Muñoz, codirectora d’Iniciativa Open Data Barcelona, destaca la importància d’aquesta informació com a element per aconseguir més democràcia i transparència.
Sentim molt parlar d’Open Data o dades obertes, però què entenem per aquest terme?
Amb aquest concepte estem fent referència a la informació del sector públic que està publicada perquè qualsevol persona la pugui reutilitzar, compartir i modificar amb qualsevol finalitat de forma automatitzada.
Administracions com la Generalitat de Catalunya o l’Ajuntament de Barcelona ja ofereixen catàlegs de dades obertes. Què poden aportat aquestes a les entitats del tercer Sector?
Molta informació quantitativa per poder diagnosticar problemes i reivindicar polítiques públiques basades en dades reals. Per exemple, no és el mateix dir que hi ha pobresa que poder conèixer en què s’està invertint des de l’administració pública en aquest àmbit o poder comparar amb la inversió que s’està realitzant en altres països.
Com pot aplicar-se l’Open data al treball de les organitzacions?
A diferència d’altres països, aquí els processos de dades obertes estan poc madurs. Des de l’administració pública s’està publicant informació però s’ha treballat poc la seva divulgació entre els possibles “reutilitzadors” de dades com poden ser, per exemple, les organitzacions del tercer sector.
Cal donar eines a la ciutadania i a les entitats perquè puguin utilitzar aquestes dades. En aquesta línia, per exemple, la Secretaria de Transparència i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya i Iniciativa Open Data Barcelona hem posat en marxa un programa de formació en aquest àmbit adreçat a organitzacions no lucratives. Això ja és un primer pas.
I les entitats, com poden contribuir amb les seves dades?
La informació del sector públic és fonamental, creïble i de referència. Però també estaria bé que les entitats que treballen amb dades incorporessin en la seva agenda el fet d’obrir i compartir aquesta informació com una manera de generar coneixement col·lectiu. A més, això pot contribuir a la seva transparència.
Quin paper juga l’Open Data en l’apoderament de la ciutadania?
Un paper fonamental. Una ciutadania informada té més capacitat d’incidència i, en aquest sentit, podem dir que la informació pública és font d’apoderament. En aquest sentit, sí que podem parlar de les dades obertes com a element per aconseguir una major democràcia i transparència.
Afegeix un nou comentari