Àmbit de la notícia
Ambiental

Més de 20 organitzacions formen la Xarxa de Neteja de Fons Marí del Litoral de Barcelona

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • Submarinistes de Vanas Dive en una neteja del fons marí a Barcelona
    Font: Vanas Dive
  • Un grup de voluntaris i voluntàries del grup Pure Clean Earth
    Un grup de voluntaris i voluntàries del grup Pure Clean Earth Font: Pure Clean Earth Barcelona
  • Els voluntaris i voluntàries de Yotuba recollint residus des de les taules de paddle
    Els voluntaris i voluntàries de Yotuba recollint residus des de les taules de paddle Font: Yotuba
  • Un voluntari de Yotuba en una neteja dels espigons
    Un voluntari de Yotuba en una neteja dels espigons Font: Yotuba
  • Més de 20 organitzacions formen la Xarxa de Neteja de Fons Marí del Litoral de Barcelona
    Més de 20 organitzacions formen la Xarxa de Neteja de Fons Marí del Litoral de Barcelona Font: Xarxa de Neteja del Fons Marí del Litoral de Barcelona

Són al voltant de 25 les entitats que, des de fa un temps, surten al litoral de Barcelona amb la intenció de retirar plàstics, llaunes i altres deixalles del fons marí i conscienciar sobre la problemàtica dels residus que van a parar al mar.

Vanas Dive i el Club Esportiu de la Guàrdia Urbana van ser els pioners, ara fa 10 anys, en fer neteges de fons marí a Barcelona. En els darrers anys un gran nombre d'entitats, empreses i grups de persones s'hi han anat sumant,  com el Club d’Immersió Biologia, que realitza campanyes de divulgació i formació en el respecte del medi marí, Yotuba, que organitza triatlons de paddle surf, apnea, caiac per recollir brossa del mar, Surfrider amb les Ocean Iniciatives, o grups com Plàstic Attack, a Pure Clean Earth, que organitzen neteges en els espigons.


Les neteges requereixen seguir d'unes normes de seguretat, tramitar permisos, i tenir assegurances; també cal seguir un protocol per poder fer una avaluació sobre els residus identificats al mar. Així que el Centre de la Platja, equipament de l'Ajuntament de Barcelona, va començar a contactar amb les diverses entitats i organitzacions, i va iniciar la creació d'una Xarxa. "L'objectiu és unir esforços i anar tots a una. Si ens organitzem sabrem els trams on hi va cadascú, podem obtenir unes dades valuoses, i també tenim l'oportunitat de compartir materials i formacions", ens explica Irene Cervera, del Centre de la Platja.


No es tracta només de recollir brossa, sinó fer-ho segons un protocol, que inclou la caracterització dels residus, i la correcta gestió posterior. I sobre tot fer una tasca educativa, avaluar d'on venen els residus i plantejar solucions per minimitzar-los i que no hi tornin al mar. Per això les accions són molt més que neteges: es tracta d'experiències educatives en les quals hi participa el Laboratori de la Platja, un recurs itinerant del Centre de la Platja,  i organitzacions centrades en l'educació ambiental al mar.

La Xarxa de Neteja de Fons Marí del Litoral de Barcelona està actualment en fase de definició a través d'un procés participatiu, al que es poden afegir totes les entitats i grups de persones interessades en la protecció del fons marí a Barcelona. Per a més informació es pot contactar amb el Centre de la Platja escrivint a centreplatja@bcn.cat

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari