Àmbit de la notícia
Ambiental

15 moments de voluntariat ambiental

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Anna Parisi
  • Persones i entitats de tots els perfils poden entrar a formar part del Projecte Rius
    Persones i entitats de tots els perfils poden entrar a formar part del Projecte Rius
  • Voluntaris i voluntàries a tot Europa es mobilitzen contra els residus abandonats al Let's Clean Up
    Voluntaris i voluntàries a tot Europa es mobilitzen contra els residus abandonats al Let's Clean Up
  • Totes les persones participants reben la pulsera #setmananatura per simbolitzar el seu compromís. Es poden compartir fotografies a les xarxes socials i participar en un concurs.
    Totes les persones participants reben la pulsera #setmananatura per simbolitzar el seu compromís. Es poden compartir fotografies a les xarxes socials i participar en un concurs.
  • Estades de voluntariat ambiental als boscos del Pirineu
    Estades de voluntariat ambiental als boscos del Pirineu
  • Entre el 18 i el 27 de setembre es realitzaran 5 curses de transport
    Entre el 18 i el 27 de setembre es realitzaran 5 curses de transport
  • Del 2 al 9 de novembre, se celebra la 25 edició del Festival Internacions de Cinema del Medi Ambient a Barcelona
    Del 2 al 9 de novembre, se celebra la 25 edició del Festival Internacions de Cinema del Medi Ambient a Barcelona
  • El Gran Dinar del 24 de novembre fa una crida a 100 persones voluntàries
    El Gran Dinar del 24 de novembre fa una crida a 100 persones voluntàries
  • Crida de voluntariat per analitzar la biodiversitat a la Cala Crancs a Salou, amb Limonium
    Crida de voluntariat per analitzar la biodiversitat a la Cala Crancs a Salou, amb Limonium
  • Grup de voluntariat i  participants al Volt de l'Energia
    Grup de voluntariat i participants al Volt de l'Energia
  • Els voluntaris i voluntàries d'un gran dinar contra el malbaratament alimentari
    Els voluntaris i voluntàries d'un gran dinar contra el malbaratament alimentari
  • Cens d'ocells hivernants a l'Estany de Banyoles amb Limnos
    Cens d'ocells hivernants a l'Estany de Banyoles amb Limnos

Són 15 moments de l'any en els que el voluntariat ambiental es mobilitza amb més força i fa visible la lluita per la conservació de la natura i la protecció del medi ambient, indispensable pel benestar de totes les persones.

1. Al gener, els censos d’aus hivernants

Als Aiguamolls de l'Empordà, al Delta de l'Ebre al del Llobregat, al riu Ter o a l'estany de Banyoles. S'han identificat 377.000 ocells que passen l'hivern a les zones humides de les nostres contrades, un territori que es considera privilegiat per a observar aus. I cada hivern entitats i voluntariat surten a donar un cop de mà per censar-los: ICO, CERM, Limnos, Apnae, Iaeden, Depana... són algunes de les associacions que fan de suport a l'ornitologia. Conèixer la biodiversitat d'un territori és una feina extensa, i és el primer pas per a poder-la protegir. I, el cas de les aus, dóna pistes sobre les variacions climàtiques i la contaminació dels hàbitats. El voluntariat ornitològic juga un paper molt important i cada any mobilitza centenars de milers de voluntaris i voluntàries a tot el món.

2. Inspeccions de rius i rieres del Projecte Rius

El Projecte Rius de l'Associació Hàbitats és una de les majors iniciatives de voluntariat ambiental de Catalunya. Més de 400 grups i al voltant de 20.000 persones voluntàries ambientals s'impliquen en les campanyes de primavera i de tardor, per recollir dades i vetllar per la qualitat dels rius i dels boscos de ribera. Voluntariat d'associacions de tots els perfils surten a avaluar els aspectes físics, químics i biològics del riu i del seu entorn, implicant-se en la gestió dels espais fluvials, i formant-se en el coneixement de la natura, els rius i els hàbitats de ribera.

3. Europa en guerra als residus abandonats a la natura: Let's clean up Europe

Al maig Europa planta cara als residus. A la campanya Lets Clean Up hi participa ciutadania de 17 estats europeus, i consisteix en l'organització de les anomenades 'Clean Up', és a dir neteges d'espais naturals en els quals es posa en evidència la problemàtica dels plàstics, envasos i altres residus abandonats. El 2018 es van organitzar 1556 accions de Let's clean up a Europa. A Catalunya van ser 275 accions en entorns diversos, com platges, boscos o rius. Es van recuperar 70 tones de residus, i es van mobilitzar 16.004 persones voluntàries, moltes d'elles vinculades a entitats ambientals.

4. La meravella de descobrir: Bioblitz

Les Bioblitz són inventaris de biodiversitat. Durant 48 hores voluntaris i voluntàries recorren un'àrea determinda amb persones expertes, identificant el màxim nombre d'espècies. Són esdeveniments en els quals la natura desplega la seva capacitat de seducció, amb la complicitat dels científics i científiques que ajuden a descobrir-la. Són esdeveniments que atrauen un gran nombre de persones voluntàries i ajuden a prendre consciència del valor de la biodiversitat. Les entitats ambientals col·laboren amb centres de recerca i museus. 

5. Ultra Clean Marathon: el voluntariat ambiental més esportista

És un dels moments més nous de la mobilització ambiental, nascut el 2018 amb la voluntat de connectar el món de l'esport amb la defensa del medi ambient. I fruit de la col·laboració entre les entitats ambientals impulsores de la Setmana de la Natura i l'Agència de Residus de Catalunya. Un enorme repte esportiu en el qual els 2000 corredors i corredores voluntaris, guiats per Albert Bosch i Nicole Ribera, corrien 7 maratons per 7 espais naturals de Catalunya, recollint residus. Atents al calendari perquè la segona edició aviat s'anunciarà, incorporant nous reptes a la lluita contra els residus.

6. Setmana de la Natura: celebrant la natura i la implicació ciutadana en el medi ambient

Durant els 10 dies, al voltant del dia mundial del medi ambient, 5 de juny, té lloc la Setmana de la Natura. És un moment de celebració, en el que entitats ambientals i voluntariat ambiental conviden a persones i associacions de tots els àmbits a sumar-se en la descoberta i la protecció de la natura. El 2018 es van organitzar 405 actes, per part de 248 entitats, i hi van participar 30.000 persones.

7. Estius al Bosc: Projecte Boscos de Muntanya

L'associació Boscos de Muntanya va néixer fa més de 10 anys amb l'esperit de reconnectar les persones amb els boscos i paisatges de muntanya, a través de la vivència i el voluntariat, recuperant un vincle perdut. Les estades de voluntariat ambiental que organitzen cada estiu han mobilitzat quasi 2.000 persones i han esdevingut un element propi del voluntariat ambiental a Catalunya.

8. La lluita per la Mobilitat Sostenible, lluita per la qualitat de l'aire

Les entitats com la PTP, el BACC, Biciclot, Amics de la bici, Catalunya Camina, Granollers Pedala....són actives tot l'any amb les seves iniciatives i campanyes específiques. Al mes d'abril destaca el 30 dies en bici. Però en tornar l'estiu, al setembre, la Setmana de la Mobilitat Sostenible reuneix tota mena d'activitats, conferències i bicicletades i altres accions per explicar la incidència de la mobilitat 'no sostenible' sobre el medi ambient de les persones i exposar les iniciatives per fer de la mobilitat un fenomen humà amb menys impacte sobre la salut i el medi ambient. En són un exemple les anomenades Curses de Mobilitat organitzades per l'Associacó per la Promoció del Transport Públic.

9. El voluntariat ambiental se'n va al cinema: FICMA

Barcelona té el privilegi d'acollir cada tardor el Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient més veterà del món. Enguany arriba a la seva vint-i-cinquena edició, amb l'aspiració que el cinema ambiental transcendeixi el festival i sigui actiu tot l'any. Cada tardor el FICMA, organitzat per l'Associació Acció 3E, estrena llargmetratges i curtmetratges que toquen els aspectes candents de les problemàtiques ambientals: del canvi climàtic als plàstics als oceans, de la desforestació als drets humans, de les energies renovables a l'alimentació. Representa una oportunitat de formació per a la ciutadania en general, i en particular per a les persones vinculades a les entitats ambientals. Es pot col·laborar al Festival com a voluntaris i voluntàries, donant suport a l'organització en algunes tasques. 

10. Gran Dinar: objectiu malbaratament alimentari

No tenen una data precisa, però són cada cop més habituals, promoguts per entitats diverses: festes dels aliments aprofitats, gran dinar, dinar de sobrats, dinar de reaprofitament, o, com fan a altres països, disco soups. L'objectiu d'aquestes iniciatives és conscienciar sobre el dilema ètic de llançar aliments en bon estat, al llarg de tota la cadena alimentària, i de l'impacte ambiental i econòmic que suposa el malbaratament de recursos i energia. 
Són esdeveniments que parteixen de les espigolades, als camps o a les botigues, i que requereixen un gran nombre de persones voluntàries per la seva organització i logística.
El 24 de novembre vinent la Plataforma Aprofitem els Aliments organitza un gran dinar amb l'objectiu d'oferir 1000 àpats recuperats. Han fet una crida a 100 persones voluntàries.

11. El Festival de les aus: Delta Birding Festival

A través dels ocells milers de persones es connecten a la natura. A moltes àrees del món es fan Festivals de Birdwatching. I a Catalunya també: el Delta Birding Festival reuneix cada setembre persones aficionades i expertes, de centres de recerca, d'entitats ambientals o associacions naturalistes, al Delta de l'Ebre. Està organitzat per la Fundació Catalunya La Pedrera, l'associació ICO i la botiga del naturalista Oryx, i voluntaris i voluntàries hi col·laboren perquè el Festival arribi a ser l'èxit que acaba essent.

12. Anem de Fires

Biocultura, la fira de Productes Ecològics i Consum Responsable impulsada per l'Associació Vida Sana ha fet 25 anys. I 20 n'ha fet Fira Natura Lleida, impulsada des de l'entitat ambiental Ipcena i 19 la Fira del Medi ambient de Tàrrega. Cal sumar-hi Ecoviure de Manresa, EcoGra de Granollers o EcoReus, i algunes més. Les entitats ambientals participen sovint en aquestes fires, on voluntaris i voluntàries presenten l'acció de l'entitat al públic.

13. D'excursió per Catalunya per reclamar sobirania energètica: Volt de l'Energia

El Volt de l'Energia és una iniciativa que convida totes les persones interessades a analitzar el model energètic amb una ruta per Catalunya en la que es visiten les principals infraestructures en el territori, per avaluar els seus impactes socioambientals,  i per reflexionar amb el territori sobre les implicacions que té el model que les sustenta.
Està organitzat per la Xarxa per la Sobirania Energètica (XSE), que col·labora amb altres entitats per formar la ciutadania en els complexos temes relacionats amb l'energia.

14. Eco-Festival que mira al mar: Posidònia Green Festival

Es tracta d'un Eco-Festival al voltant de la cultura ambiental, i orientat al mar. Se celebra cada any, integrant l'art, la cultura, la cooperació i la formació. Va iniciar el 2008, i se celebra en diversos indrets del Mediterrani. L'edició d'enguany se celebra el 3 al 4 de novembre al Museu Marítim de Barcelona.

15. Cada dia de l'any: ciència ciutadana

Des de qualsevol racó de Catalunya, a l'hivern o l'estiu, a la primavera o la tardor, de segur cada dia algun voluntari o voluntària està entrant dades en un projecte de ciència ciutadana: identificant papallones, líquens, opistobranquis, nius, aus, punts d'aigua, plantes remeieres o algues invasores.... i fins i tot cabanes de pedra seca o boscos danyats....La ciència ciutadana ofereix plataformes per participar en recerques, compartir observacions i aportar dades a la ciència. Alerta Forestal, Fenodato, Observadors del Mar, IAStracker.....n'heu sentit a parlar? Són només algunes de les moltes plataformes amb les que col·laborar fent ciència ciutadana.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari