Laura Casanova: "Volem conscienciar sobre problemàtiques actuals que acaben provocant la pèrdua i l’empobriment d’ecosistemes"
Comparteix
Ultra Clean Marathon compagina l'esport i la conservació del medi ambient. La segona edició es farà del 5 al 11 de maig i inclourà dues estapes que recorreran el litoral. La seva coordinadora ens explica més sobre l'esdeveniment.
Què és l'Ultra Clean Marathon?
L'Ultra Clean Marathon és un repte ambiental i esportiu que té com a objectiu conscienciar i canviar hàbits de la ciutadania mitjançant els fets. Consisteix en dos ambaixadors de la natura, l’Albert Bosch i la Nicole Ribera, que recorren circularment el territori català (corrent, en bicicleta i en caiac) mentre recullen residus. D’aquesta manera augmenten el seu compromís en la cura del medi ambient i posen en valor el territori per on es passa.
Amb l’Ultra Clean Marathon unim dos grans esdeveniments ambientals anuals com són el Let’s Clean Up Europe i la Setmana de la Natura. Aquests esdeveniments tenen com a objectiu principal conscienciar la ciutadania sobre la importància de conservar els espais naturals i la necessitat de retirar els residus per gaudir del nostre territori.
Quines novetats incorpora enguany?
A diferència de l’anterior, serà una ruta circular que transcorrerà 700 quilòmetres per zones d’alt valor paisatgístic i natural de Catalunya, combinant tres modalitats: etapes de córrer, etapes en bici i en caiac. Es comptarà amb esportistes oficials: Albert Bosch i Nicole Ribera, fent d’abanderats de les set etapes recollint el màxim nombre de residus, descobrint indrets naturals de casa nostra i mobilitzant el màxim nombre de persones.
Qui organitza aquest esdeveniment i qui hi participa?
l’Ultra Clean Marathon l’organitzem conjuntament la Xarxa per la Conservació de la Natura (que són l'antiga Xarxa de Custòdia del Territori i l'antiga Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya fusionades), i l’ Agència de Residus de Catalunya, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat.
La participació està oberta a diferents col·lectius: associacions, federacions, administracions, centres d’ensenyament, clubs esportius, empreses (patrocinadores i/o participants) i també a persones a títol individual. Els participants poden escollir organitzar i participar en un punt de neteja i també acompanyar als ambaixadors de la natura en la modalitat de l’esport de l’etapa determinada.
L’esdeveniment té aquest any dues etapes de conservació de les aigües litorals. Com va sorgir la idea d'incloure aquests dos itinerairs?
Les dues etapes pròpiament de costa on es participarà en caiac, nedant i amb vela seran la de Blanes-Mataró el dia 10 de maig, i la de Mataró-Barcelona l'11 de maig, on a l’últim tram arribant a Barcelona s’oferirà la possibilitat de fer-la corrent. Però en l’etapa de Girona-Blanes del 9 de maig, tot i ser de terra i fer-se en la modalitat de córrer, també es tractaran temes relacionats amb el litoral, ja que acabarem a Blanes.
La intenció d’incloure etapes al litoral es deu a les diverses problemàtiques actuals que acaben provocant la pèrdua i l’empobriment d’ecosistemes tant litorals com submarins, que, de fet, estan directament relacionades amb la nostra manera de viure i amb el model de consum establert com a societat: alimentació, pràctiques agrícoles intensives, introducció d’espècies exòtiques invasores, urbanització, sobreexplotació.
Quins missatges voleu transmetre en aquesta edició de l’Ultra Clean Marathon?
Un dels missatges que volem transmetre en aquesta edició tot fent una volta circular a Catalunya, acabant l’etapa i iniciant la següent en el mateix punt és, entre d’altres, el de l’economia circular. Concretament, les temàtiques que tractarem en les etapes litorals seran la creixent urbanització i sobreexplotació del litoral, la importància de preservar els prats submarins de posidònia pel bon funcionament i conservació dels ecosistemes, i les problemàtiques del 'marine litter' (abandonament de residus al mar) i sobre els microplàstics.
Quines entitats col·laboren en l'organització de l'esdeveniment?
Xatrac col·labora a l’etapa Girona-Blanes, en la de Blanes-Mataró participa Posidònia 21 i a la de Mataró-Barcelona comptarem amb Submón.
I com es desenvoluparan aquestes etapes de la Ultra Clean Marathon?
Els dos ambaixadors, l’Albert Boschi i la Nicole Ribera, les faran totes i alguns ambaixadors coneguts de les modalitats esportives corresponents els acompanyaran. Tothom que s’hi apunti podrà acompanyar-los durant tota l’etapa o bé als últims quilòmetres finals per arribar plegats i fer una bona festa final d’etapa.
Durant les etapes es proporcionaran bosses als participants per recollir els residus i hi haurà punts on els podran anar deixant i els gestionarem correctament. Els punts de neteja estàtics també es gestionaran correctament i a l’arribada de cada etapa es dipositaran els residus dels últims quilòmetres. Es faran caracteritzacions (separant plàstic, paper, vidre, orgànic, rebuig i altres) i s’anirà pesant per obtenir, al final de tota la setmana, la xifra de residus totals recollits.
Quina participació espereu que tingui l'esdeveniment en aquestes noves etapes i en l'esdeveniment en general?
Enquany esperem una participació major que en l’edició passada: esperem sempre anar cap a millor. Per això des de la Federació Catalana de Vela ens ajuden amb la coordinació des del mar i en la conseqüent difusió a les seves escoles de vela per on passarem, els ajuntaments amb clubs de natació, etc. Tindrem la col·laboració de Vies Braves.
Trobaràs més informació al web d'Ultra Clean Marathon i al Twitter de l'esdeveniment.
Afegeix un nou comentari