Àmbit de la notícia
Ambiental

Neix la nova Xarxa per a la Conservació de la Natura a Catalunya

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Paula Puy
  • Els membres assistents, al voltant de 70 persones, posen tots junts davant la càmera i aixequen el braç per mostrar el braçalet verd de la Setmana Natura.
    Els membres assistents a l'assemblea mostren el braçalet #SetmanaNatura Font: Paula Puy
  • A la sala on es desenvolupa l'assemblea al Castell de Montesquiu, es mostra el vídeo d'en Brent A. Mitchell, referent en l'àmbit de la conservació privada de la natura.
    Durant l'assemblea es mostra el vídeo d'en Brent A. Mitchell, gravat especialment per l'ocasió, referent en l'àmbit de la conservació privada de la natura. Font: Paula Puy
  • La Mireia Salazar, jurista de la XCT, explica el procediment a seguir durant l'assemblea. Està asseguda al costat d'en Marc Vilahur, president de la XCT, i utilitza el micro per explicar el projecte de fusió als socis de la XCT-XVAC.
    La Mireia Salazar, jurista de la XCT, explica el procediment a seguir per aprovar els diferents punts del projecte de fusió. Font: Paula Puy
  • Els membres de l'assemblea estan asseguts a la sala principal del Castell de Montesquiu i voten, la majoria a favor, aixecant el braç amb cartolines verdes, sobre els diferents aspectes de la fusió de les dos entitats (XCT-XVAC).
    Els membres de l'assemblea voten els diferents punts de la fusió de l'XCT-XVAC. Font: Paula Puy
  • Els membres de l'assemblea surten al jardí de fora del Castell de Montesquiu per fer una dinàmica participativa per escollir el nom de la nova entitat. Fan diversos grups i una persona representant del grup explica els seus arguments per l'elecció del nom
    Dinàmica participativa per escollir el nou nom de l'entitat. Font: Paula Puy
  • Els membres de les dos xarxes d'entitats, la XCT i la XVAC, estan a fora del Castell de Montesquiu sobre la gespa votant sí al projecte de fusió, amb cartolines verdes.
    Font: Paula Puy
  • Dos persones estan davant una cartulina gran blanca on estan escrites les línies del pla estratègic i debat sobre què afegir.
    Dinàmica per començar a definir el Pla Estratègic de l'entitat pels propers anys. Font: Paula Puy

Dues xarxes d’entitats amb una llarga trajectòria dedicades a la custòdia del territori i al voluntariat ambiental han decidit unir forces en una única organització.

Aquesta nova xarxa formada per més de 170 entitats (entitats privades sense ànim de lucre i administracions públiques) treballarà per impulsar la custòdia del territori, la conservació cívica i privada, i per fomentar el voluntariat ambiental.

El 19 de febrer de 2019 ha tingut lloc l’Assemblea Extraordinària per fer efectiva la fusió entre la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC). Les dos entitats han treballat aquest procés de fusió durant 3 anys per finalment poder donar el tret de sortida a aquesta nova xarxa d’entitats ambientals. L’Assemblea va comptar amb 71 assistents, dels quals 43 són socis de XCT i/o XVAC amb dret a vot.

Per commemorar la creació de la XCT l’any 2000, aquesta trobada es va realitzar al mateix lloc on va néixer, el Castell de Montesquiu, amb l’objectiu d’establir l’inici del treball conjunt entre entitats que treballen per la conservació de la natura en les seves diverses formes i les que fomenten la participació i el voluntariat en el medi ambient.

L’acte va comptar amb la presència d’en Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, i d’en Ramon Riera, assessor tècnic d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. També es va fer palesa la presència internacional amb la visualització de dos vídeos de professionals referents en la conservació cívica i privada a nivell mundial, com en Brent A. Mitchell, vicepresident sènior de custòdia al 'Atlantic Center for Environment' (QLF), una ONG dels Estats Units, i en James N. Levitt, director associat de la 'International Land Conservation Network' (ILCN).

Després d’explicar, debatre i aprovar els diferents aspectes derivats de la fusió de les entitats, com els nous estatuts, el nou sistema de quotes i la nova junta de l’entitat, es va fer una dinàmica participativa per intentar arribar a un consens sobre el nou nom.

Les persones sòcies d’ambdues entitats van haver de posicionar-se en l’espai segons quin dels 3 noms volíen per la nova xarxa. Després de debatre i consensuar arguments, van haver d’escollir entre dos noms. Finalment es va acordar que el nou nom de l'entitat fos la 'Xarxa per a la Conservació de la Natura'.

La creació d’una nova entitat porta associada la definició d’un pla estratègic, un document guia que marca els objectius a assolir pels propers anys. Aquest pla es va començar a perfilar amb la dinàmica de la tarda, on tothom podia participar aportant les seves opinions sobre els àmbits d’actuació principals, com per exemple com fomentar la implicació ciutadana i el voluntariat ambiental, com millorar la organització interna o el treball en xarxa entre entitats.

Aquest pla estratègic es treballarà durant el 2019 de forma participativa, fins a ser sotmès a votació a la següent assemblea del juny.

Totes les entitats que treballin per la conservació de la natura i la implicació ciutadana en el medi ambient, poden formar part d’aquesta nova xarxa i informar-se a través de info@xct.cat

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari