Àmbit de la notícia
Cultural

'T'ho Estàs Perdent', la campanya per visibilitzar l'esport femení als mitjans

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ariadna Roca
  • Mireia Belmonte ha posat cara a aquesta campanya.
  • Laia Sanz també s'ha sumat a aquesta campanya.
  • Alexia Putellas també col·labora amb #ThoEstàsPerdent.

El CAC, la Generalitat i la CCMA han llençat una campanya per fomentar la presència de l’esport femení als mitjans de comunicació.

La igualtat de gènere en el món de l’esport encara està lluny de ser una realitat, però per ser-ho, el paper dels mitjans de comunicació és essencial. És per això que el Consell Audiovisual de Catalunya, la Generalitat i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals han impulsat la campanya #ThoEstàsPerdent

Es tracta d’un ‘challenge’ que té com a lema: “Si no veus esport femení, t’estàs perdent la meitat de l’espectacle”. Consisteix a penjar una fotografia a les xarxes socials tapant-se la meitat de la cara, símbol que representa el fet de perdre’s la meitat de l’espectacle que ofereix el món de l’esport. 

Aquesta iniciativa vol fomentar la presència de dones esportistes als mitjans de comunicació i posicionar l’esport femení com un contingut d’interès capaç d’atraure una audiència molt més gran de la que té actualment. Perquè, “l’esport no és masculí ni femení, és simplement esport. I l’esport practicat per dones és tan espectacular i atractiu com que el que practiquen els homes”, asseguren els promotors de la campanya.

Les esportistes d’elit Mireia Belmonte, Laia Sanz, Alexia Putellas, Laia Palau i Maria Vicente són les protagonistes de les peces audiovisuals amb les quals s’ha donat difusió a aquesta iniciativa, que s’han pogut veure als mitjans de la CCMA, a televisions locals, als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i als Transports Metropolitans de Barcelona.

 

Suport a les xarxes socials

A les xarxes socials ja són molts clubs i esportistes -masculins i femenines- els que han donat suport a aquest repte i s’hi han adherit compartint les seves fotografies. Des d’aquells que practiquen un esport minoritari, com el patinatge, fins als que es dediquen a l’esport rei, el futbol.

La Nuria Godoy, integrant del grup de Xou del Club Patinatge Artístic Palau, explica que elles van descobrir aquesta iniciativa gràcies a les xarxes socials, on van veure que l’equip d’hoquei femení del poble compartia el ‘challenge’. Ella, que a banda d’esportista també és estudiant de periodisme, ha comprovat aquesta “discriminació de l’esport femení als mitjans de comunicació” i diu que “si no s’informa, sembla que no existeixi”. “La gent s’està perdent un món ple de valors com la superació, el compromís i el respecte”, afegeix.

La manca d’informació sobre referents femenins en el món de l’esport es fa evident quan es pregunta als infants pels seus ídols. La Nuria explica que al seu club van fer un examen sobre patinadors famosos als més petits i, lamentablement, només coneixien noms de patinadors homes. “No coneixien a cap noia famosa i mira que a Catalunya hi ha moltes que han participat en campionats del món”, lamenta. 

També ha donat suport a la iniciativa l’Associació Esportiva Ciutat Vella, que des de fa alguns anys està promovent una sèrie de projectes vinculats a la perspectiva de gènere als esports. El Sergi Cobas, coordinador d’aquesta associació del districte de Barcelona, denuncia que als mitjans “es dóna una visió distorsionada” de la dona esportista, un altre dels temes en els quals aquesta campanya vol incidir.

Tot i que les xifres de la presència de les dones als mitjans van en augment, molts cops són notícies de contingut extraesportiu. I, com diuen des de l’associació de Ciutat Vella, “sol estar carregat de prejudicis relacionats amb la família”, un àmbit que no interessa si l’esportista del qual es parla és un home.

El compromís dels mitjans

Fins a 86 mitjans de comunicació s’han adherit al document “Compromís dels mitjans per impulsar l’esport femení”, un text que proposa avançar cap a una cobertura més equilibrada de l’esport practicat per homes i per dones. També demana fer un esforç per evitar els estereotips de gènere i ajudar a crear més referents femenins d’èxit personal, professional i social per a infants i adolescents.

L’escrit no només es limita a donar una empenta a les dones esportistes, també vol fomentar la presència paritària de periodistes a les redaccions i platós de televisió. Ja que actualment l’equilibri entre homes i dones en tertúlies esportives està molt descompensat.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari