Àmbit de la notícia
Cultural

10 recomanacions de llibres per llegir durant el confinament

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ariadna Roca
  • Recomanacions de llibres per fer volar la imaginació en temps de confinament.
    Font: CC
  • El confinament ha de servir per recuperar hàbits que crèiem perduts.
    El confinament ha de servir per recuperar hàbits que crèiem perduts. Font: CC
  • Fes una ullada a l'estanteria, de ben segur trobes algun tresor literari.
    Fes una ullada a l'estanteria, de ben segur trobes algun tresor literari. Font: CC

Recomanem una desena de títols per fer volar la imaginació durant l’estat d’alarma per la pandèmia de coronavirus.

A causa de l’estat d’alarma per la pandèmia de coronavirus, les famílies catalanes romandran a casa durant, com a mínim, quinze dies. Només estarà permès sortir al carrer per anar a comprar productes de primera necessitat o per anar a treballar. Però, afortunadament, hi ha una altra manera de sortir de casa sense moure’s del sofà: la lectura.

El confinament pot suposar una oportunitat per fer tot allò que poques vegades té lloc en una vida atrafegada. I la lectura sol ser una d’aquelles activitats que s’abandonen. Ara és el moment de nodrir la ment per fer de la quarantena una experiència gratificant. 

  •  ‘Pàtria’, Fernando Aramburu

Un dels fenòmens literaris dels últims temps. Pàtria és una novel·la literària que se situa al País Basc el dia en què ETA va anunciar l’abandonament de les armes. Explica la història d’una dona, la Bittori, que decideix tornar al poble on vivia amb el seu marit fins que va ser assassinat pels terroristes. Allà es retrobarà amb la seva veïna Mirin, que havia sigut la seva amiga íntima temps enrere i és mare de Joxe Mari, un terrorista empresonat del qui la Bittori hi desconfia.

A través dels seus personatges, aquesta ficció parla de la impossibilitat d’oblidar i de la necessitat de perdó entre víctimes i terroristes d’ETA. 

  •  ‘La psicòloga’, Helene Flood

Un ‘thriller’ que està sent tot un èxit de vendes aquest 2020. La novel·la comença quan el Sigurd i la Sara, una parella en la trentena, decideixen anar a viure a la casa on abans vivia l’avi d’ell. Un dia el protagonista decideix anar a passar el cap de setmana amb els amics i desapareix. L’últim senyal de vida del Sigurd és un missatge al contestador de la Sara, en el que l’avisa que ja és a la seva cita, però els seus companys diuen que mai hi va arribar.  

Al principi la policia pensa que la protagonista és sospitosa per la seva experiència com a psicòloga, però quan descobreixen que està sent vigilada, tot canvia.

  •  ‘La cara nord del cor’, Dolores Redondo

La preqüela de la trilogia de Baztan. La història succeeix l’agost del 2005, molts anys abans dels crims de la vall de Baztan. L’Amaia Salazar, aleshores subinspectora de la Policia Foral, participa en un curs d’intercanvi per a policies de l’Europol a l’Acadèmia de l’FBI als Estats Units.

Estudiant un cas real sobre un assassí en sèrie, el ‘Compositor’, l'Amaia acaba viatjant a Nova Orleans per avançar-se al proper assassinat de l’home que investiga, però allà rebrà una trucada la seva tia Engrasi que despertarà antics fantasmes de la infantesa.

  •  ‘Mirar-nos de cara’, Vivian Gornick

Un recull d’assajos sobre la vida de la Vivian Gornick a Nova York als anys 90. L’autora reflexiona sobre com la relació amb els altres ens ajuda amb l’autoconeixement i ens ensenya a viure sense dependències afectives. 

A través de vivències quotidianes, la Vivian, una dona feminista, explora el fet d’estar sola, l’amistat i el matrimoni. I ens posa davant d’un mirall crític que ens convida a fer-nos moltes preguntes.

  •  ‘Sempre han parlat per nosaltres’, Najat El Hachmi

Assaig sobre el feminisme vist des dels ulls de la Najat El Hachmi, una escriptora immigrant, filla d’una família musulmana marroquina. El Hachmi planteja la dificultat que tenen les dones que emigren de països musulmans a Europa per denunciar el masclisme.

Un fet que suposa una paradoxa, ja que viuen en una societat on la igualtat de drets entre els homes i les dones és una realitat legal i el feminisme és un moviment que avança amb pas ferm. 

  •  ‘Ilíada’, d’Homer. Traducció de Pau Sabaté

El Pau Sabaté ha tornat a traduir una de les lectures que conformen la base de la literatura i de la cultura occidental: la Ilíada. Es tracta d’una versió que, respectant la mètrica original, ofereix una lectura més àgil i lleugera. Un clàssic universal adaptat al lector d’avui dia.

La Ilíada explica el final de la guerra de Troia. Aquil·les, el cèlebre combatent grec, torna al camp de batalla per venjar la mort del seu amic Pàtrocle, que mor a mans d’Hèctor. 

  •  ‘Com fer que et passin coses bones’, Marian Rojas Estapé

L’ansietat i la depressió són dues de les malalties més freqüents del segle XXI. I, segons explica la doctora Marian Rojas en el seu llibre d’autoajuda, aquestes emocions, si estan mal gestionades, poden tenir un impacte directe en l’organisme i la percepció de la realitat.

La felicitat és saber gestionar el present i saber interpretar allò que ens passa. La Marian, en el seu escrit, intenta explicar quina és la millor manera d’enfocar l’atenció i com combatre les pors i angoixes. També parla de com canalitzar les emocions negatives que poden causar un bloqueig.

  •  ‘Menja menjar real’, Carlos Ríos

El ‘bestseller’ de Carlos Ríos ens explica les bases del seu famós ‘Realfooding’, un estil d’alimentació que fuig dels productes ultraprocessats. En el seu llibre hi trobem consells, trucs i receptes per menjar de manera saludable. Cuina fàcil, rapida i d’allò més bona.

Segons l’autor, la població viu com a la pel·lícula 'Matrix', un entorn en el qual “no mengem menjar real, sinó productes que ens han posat davant els ulls”. El malvat d’aquesta història és la indústria alimentària, que ven productes dolents per la salut.

  •  'Cinc minuts més’, Marta Altés

“El temps, quina cosa més curiosa. El pare sempre en parla. Però crec que jo sé més coses del temps que ell…”.

Un llibre sobre el concepte del temps pels infants, molt diferent del dels adults. Com explica l’autora, el temps per a ells no existeix, tot és gaudir. En canvi, els adults tenen tantes coses a fer que no es dediquen a gaudir-lo.

  •  ‘Estimat monstre’, Lluís Prats

El protagonista de la història és l’Abel, un nen poruc i tartamut. Un dia, els nens que l’assetgen l’obliguen a entrar a una casa abandonada on diuen que hi viu un monstre. Quan el coneix, descobreix que realment és un jove gegantí que es diu Gabriel i amb el temps s’acaben fent bons amics. Ell l’ajudarà a superar les seves pors.

Una novel·la que parla sobre l’assetjament escolar i com una amistat pot ajudar a tirar endavant i superar-ho.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari