Àmbit de la notícia
Social

Amics de la Gent Gran aboca esforços contra la soledat en un altre estiu pandèmic

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau
  • Una de les activitats de la campanya d'estiu de la delegació de Tarragona d'Amics de la Gent Gran.
  • Una de les celebracions de Sant Joan d'Amics de la Gent Gran a Granollers.
    Una de les celebracions de Sant Joan d'Amics de la Gent Gran a Granollers.
  • Els Amics de la Gent Gran de la delegació del Garraf van celebrar Sant Joan a la fresca.
    Els Amics de la Gent Gran de la delegació del Garraf van celebrar Sant Joan a la fresca.

L’entitat reforça l’acompanyament i organitza activitats presencials en grups petits per evitar que dues mil persones passin soles el temps de calor.

L’estiu més esperat per a moltes persones no hauria de ser el de la soledat i l’aïllament per a milers de persones grans i per això l’entitat Amics de la Gent Gran ha posat en marxa la campanya ‘Estiu en Companyia: amb ganes de reconnectar, de celebrar, de viure’l’.

“És una època complicada i d’especial dificultat, perquè la gent marxa de vacances i les persones grans que estan soles perden referents, encara que sigui la veïna o una amistat. Per això redoblem esforços”, explica la responsable d’Acció Social d’Amics de la Gent Gran a Barcelona, Anna Gris. Això passa cada estiu, però aquest més, assenyala. És evident que moltes persones podran marxar després de mesos de més restriccions per la pandèmia de la Covid-19 i també ho és que la gent gran que viu sola porta mesos de més patiment per les restriccions.

El perill de les onades de calor

Gris també alerta que a l’estiu, amb les onades de calor, es posa de manifest que moltes persones grans viuen en pisos no prou adequats i “a la soledat no desitjada s’hi afegeix la incomoditat”. Abans de la pandèmia, el 69,4% de les dones i el 66,2% dels homes de més de seixanta-cinc anys patien solitud no desitjada a l’Estat, segons l’estudi 'La solitud en les persones grans: prevalença, característiques i estratègies d'afrontament', del programa de 'Gent Gran' de la Fundació "la Caixa".

Amb l’arribada de la pandèmia diferents estudis van mostrar que aquestes dades creixien. El 41% de la gent gran va manifestar un augment del seu sentiment de solitud i el 59% se sentia més vulnerable, segons l’enquesta ‘L’Impacte de la COVID-19 en la Soledat de les Persones Grans’, publicada per l’Observatori de la Soledat de la Fundació Amics de la Gent Gran.

Davant d’aquest panorama i per intentar mitigar una mica l’efecte pandèmia, a Amics de la Gent Gran han tingut clar que havien d’actuar tant o més que cada estiu. Els eixos d’acció van des de l’augment del nombre de trucades de reforç emocional i visites a domicilis i residències, fins a l’organització d’activitats i sortides (seguint les pautes de les autoritats sanitàries), passant per teixir un circuït de trucades entre les mateixes persones grans de l’entitat.

“Hi ha persona grans que porten més d’un any i mig de molt de patiment. Ens podem veure, però no abraçar-nos. Ni podem fer actes molt massius. A partir d’aquí tot el que organitzem és a dins de les mesures necessàries, però significa mantenir contactes i això és molt important”, resumeix la responsable d’Acció Social d’Amics de la Gent Gran a Barcelona.

Les activitats i les sortides socials i culturals són, per tant, de petit format. Des de cada districte de Barcelona o de cada delegació en diferents municipis es proposa  a les persones grans que viuen a prop que es trobin amb algun voluntari o voluntària en un bar o visitin una exposició i a partir d’allà poden sorgir més trobades. S’intenta crear una estructura de xarxa veïnal, com les xarxes de distribució d'aliments que han sorgit en molts barris. La qüestió és, en definitiva, passar estones en companyia.

Gris reconeix que encara hi ha moltes persones grans que tenen por de sortir i en aquests casos es reforça l’estona d’acompanyament via telefònica. Com han denunciat altres entitats, han detectat un augment de situacions d’angoixa i de patiment entre les persones usuàries.

El càlcul és que unes dues mil persones en risc de patir soledat es beneficiaran d’aquesta campanya d’estiu. Es compta amb més de 2.600 persones voluntàries i l’entitat demana la col·laboració econòmica per cobrir les despeses, perquè les activitats són sempre gratuïtes.

Durant l’any 2020, Amics de la Gent Gran va donar suport a 2.700 persones grans gràcies a la mobilització de 2.689 persones voluntàries i a l’ajuda de 4.329 persones sòcies i donants. A causa de la pandèmia, les activitats es van haver de reinventar sense gairebé cap contacte directe. Un dels grans esdeveniments és sempre el dinar del Nadal i es va substituir per l’entrega d’un lot de Nadal als usuaris i usuàries.

L’acció social de l’entitat, que des del 1987 actua contra la soledat i la marginació social de les persones grans, es desenvolupa a 128 municipis.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari