Àmbit
Informàtic

Petit recurs per iniciar-se a Google Analytics

Entitat redactora
Associació per a Joves TEB - Informàtic
Autor/a
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
Google Analytics és una eina molt potent d'estadístiques web. Font:

Google Analytics s'ha convertit en una eina molt completa per analitzar les visites al vostre lloc web. Amb aquest recurs entendreu com configurar mínimament l'eina.  

Totes les entitats que tenen un lloc web i actualitzen els continguts contínuament, han de configurar alguna eina d'anàlisis de visites. Amb les visites podreu entendre si la vostra estratègia de continguts funciona o fins i tot, quanta gent ha visitat la pàgina que teniu per a fer donacions. Google Analytics és una eina que permet analitzar molt profundament les visites del vostre lloc web. Amb ella podreu arribar a interpretar el comportament del visitant. A continuació us descrivim uns quants passos per configurar mínimament el servei i poder gaudir de les estadístiques d'Analytics.

Índex

Abans de començar, quatre conceptes bàsics

Google Analytics utilitza una sèrie de conceptes que cal diferenciar. Són els següents:

  • Compte: un compte no és un usuari ni tampoc és un lloc web. Un compte és unitat de negoci, on dins d'aquesta unitat hi poden haver diferents llocs web i diferents usuaris. Imagineu-vos una federació d'entitats o un grup d'entitats amb diferents llocs web.
  • Propietat: és el lloc web on analitzarà les visites. Mitjançant un codi de seguiment, Google Analytics analitzarà les visites d'aquest lloc web.
  • Vista: són un conjunt d'informes per seguir l'evolució de visites d'una propietat.
  • Usuaris: els usuaris que tenen diferents permisos sobre una vista, propietat o compte.  

Primers passos, crear el compte de la vostra entitats

Tal i com hem explicat, primer heu de crear el compte de la vostra entitat. Recordeu que dins aquest compte hi podran coexistir diferents pàgines web, com la corporativa i altres projectes que feu que disposen d'una pàgina web. Per entrar a Google Analytics només necessiteu un compte de Google. Un cop el tingueu, aneu a la pàgina d'Analytics i entreu-hi amb les vostres claus.

Aneu directament al menú «Administrador», ho trobareu a dalt de tot. Fixeu-vos que hi han tres columnes. A la primera columna, hi ha l'apartat «Compte». Aquí podreu crear el compte de la vostra entitat. Cliqueu al desplegable i seleccioneu l'opció «Crea un compte nou».

Primer de tot heu de crear el compte de la vostra entitat

Ara haureu d'entrar totes les dades que us demana Google Analytics, com el nom del compte, el lloc web, la categoria, etc...

Per entrar un compte a Google Analytics heu de fer un registre.

Quan acabeu d'omplir tots els camps, fixeu-vos que teniu un botó blau per aconseguir el vostre codi de seguiment. Cliqueu-lo i us mostrarà el codi de seguiment i el codi Javascript per afegir a un lloc web fet amb HTML o PHP.

En aquest espai és on Google Analytics mostrarà el vostre codi HTML, PHP o Javascript.

Inserir el codi a la vostra pàgina web o gestor de continguts

Google Analytics obté les estadístiques de visites mitjançant un codi de seguiment que heu d'inserir al vostre lloc web. Depenent de la tecnologia utilitzada per fer el vostre lloc web, heu de preparar primer el vostre lloc web:

  • En el cas que utilitzeu un gestor de continguts com Wordpress, us heu de descarregar alguna extensió per poder afegir el vostre codi de seguiment d'Analytics. D'extensions per afegir el codi d'Analytics n'hi han moltes. Nosaltres us recomanem aquesta.
  • En el cas que utilitzeu un gestor de continguts com Drupal, us haureu de descarregar algun mòdul que permeti afegir el codi de seguiment.
  • En el cas que hagueu fet la pàgina web de la vostra entitat amb HTML o PHP directament, haureu d'afegir el codi Javascript que us dona Analytics directament.

Ara el que heu de fer és afegir el vostre codi Analytics al vostre lloc web, en el cas que estigui feta amb Wordpress o Drupal, o afegir el codi Javascrpit al vostre lloc web, en el cas que estigui feta amb HTML o PHP.

Ara només heu de comprovar si Google Analytics connecta bé amb la vostra pàgina web. Per a fer-ho, fixeu-vos que al mateix lloc on Google Analytics us ha mostrat el vostre codi de seguiment, hi ha una secció anomenada «Estat». En aquesta sessió veureu que hi ha un botó anomenat «Envia el trànsit de prova». Cliqueu i us sortirà una finestra emergent amb la vostra pàgina web. Aleshores començareu a rebre el trànsit de visites del vostre lloc web.

Informes i vistes de les estadístiques del vostre lloc web

Un cop connectat correctament el Google Analytics amb el vostre lloc web, ja podeu començar a utilitzar els informes i les vistes. Però què és un informe i què és una vista?

Un informe és un conjunt de dades estadístiques del vostre lloc web que estan agrupades per categories i estan a la vostra disposició des de que configureu el codi de seguiment. Alguns dels informes són el "Visor General", "Informació Geogràfica" o "l'Adquisició-Social". Cada un us ensenya unes estadístiques diferents. En el cas de l'"Adquisició-Social" us mostrarà de quines xarxes socials venen els vostres visitants. Aquesta última dada, és molt interessant de mirar en el cas que tingueu una estratègia de comunicació a les xarxes socials.

Teniu opció de veure els informes des de que connecteu analytics amb la vostra pàgina web.

Fixeu-vos que tots els informes es poden detallar mitjançant un calendari

Els informes es poden detallar mitjançant un calendari

Les visualitzacions també son informes amb un detall encara més precís que vosaltres podeu configurar al vostre gust. Per exemple, imagineu-vos que voleu excloure les visites que venen de la vostra oficina o separar el trànsit de visites nacional del internacional. Per crear aquests informes més detallats, s'ha de crear una visualització. Els passos són els següents:

Imagineu-vos que la vostra entitat té diferents projectes al Marroc i vol saber el trànsit de visitants d'aquest país. Aneu al menú d'"Administració". A la tercera columna, seleccioneu el desplegable i seleccioneu l'opció «crea una visualització nova».

Podeu crear una visualització nova per obtenir dades més precises.

A continuació Google Analytics us demanarà que escriviu el nom de la visualització nova.

Per crear una visualització nova heu de crear una vista

Un cop tingueu creada la visualització nova, tornareu al panell d'administració de la vostra propietat. Però en aquest punt, heu de configurar la visualització. Fixeu-vos que a la tercera columna, hi han diferents opcions per configurar la visualització. 

Per a fer-ho, aneu a la tercera columna, seleccioneu la vista que heu creat abans i aneu a l'opció de «segments».

Mitjançant els segments podreu separar dades

Cliqueu el botó vermell «+ Segment nou». A la primera casella trobareu l'opció «Dades demogràfiques». Seleccioneu les dades que més us poden interessar i a la "Ubicació Geogràfica" especifiqueu «Marroc». Per últim especifiqueu un nom al segment i deseu-lo.

Si cliqueu a «Pàgina d'inici» veureu l'opció que heu creat de Vista Visitants Marroc.

Al menú general trobareu l'opció de veure la vista que heu creat.

Enviar els informes per correu electrònic

Quan ja teniu configurat els vostres informes i les vistes, ja podreu gaudir del potencial de Google Analytics. Però segurament us passarà, que no entrareu al vostre compte per veure les estadístiques de visites. Per solucionar aquest petit problema, podeu enviar-vos els informes al vostre compte de correu electrònic.

Per a fer-ho, aneu a «Informes», i a sota del informe «Visió General del públic», trobareu l'opció «Correu electrònic». En aquesta opció podreu configurar quant voleu enviar-vos l'informe, en quin format, a quina adreça de correu electrònic...

Comparteix i difon