Àmbit de la notícia
Comunitari

La prohibició de l'avortament als EUA, en 9 claus

Entitat redactora
Ravalnet
  • Manifestació pel dret de l'avortament en contra de la reforma del PP a Madrid el 2014.
    Manifestació pel dret de l'avortament en contra de la reforma del PP a Madrid el 2014. Font: Gaelx (CC BY-SA 4.0)

L'Associació de Drets Sexuals i Reproductius recorda que la interrupció lliure de l'embaràs tampoc està garantida a casa nostra.

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha derogat el dret a l'avortament. Segrestat per l'estat durant segles per apuntalar l'heterosexualitat normativa i la família nuclear, la lliure interrupció l'embaràs ha estat un punt de trobada històric per a la lluita dels moviments feministes, assenyalen des de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius. L'entenen com a "indestriable dels drets sexuals i reproductius, del dret a la vida, a la integritat corporal, a la planificació familiar i a la salut".

De les suposades bruixes que en realitat practicaven avortaments fins a les tècniques abortives manuals que utilitzaven les dones a l'edat mitjana representades a la pel·lícula 'Retrat d'una dona en flames': aquesta sentència ens porta enrere en el temps. Però com hem arribat fins aquí i què suposa aquesta decisió? Us n'expliquem les principals claus:

1. De què es tracta la llei?

La sentència n'anul·la una altra del 1973 coneguda com a Roe vs. Wade que va dictaminar que la Constitució protegia la llibertat de les persones embarassades per escollir avortar. El Suprem permet amb l'anul·lació que els estats estableixin la seva pròpia regulació.

2. Quan s'aplicarà?

Hi ha estats que ja havien legislat per restringir l'avortament, i d'altres que preparen restriccions o que preveuen preparar-les i, per tant, les restriccions s'aplicaran immediatament o entraran en vigor en qüestió de dies.

3. On es prohibirà?

A Dakota del Sud, Kentucky, Louisiana, Idaho, Texas, Tennessee, Wyoming, Utah, Arizona, Dakota del Nord, Oklahoma, Iowa, Missouri, Arkansas, Wisconsin, Michigan, Mississipí, Alabama, Geòrgia, Ohio, Virgínia Occidental i Carolina del Sud ja han entrat en vigor o estan en procés d'entrar, mentre que Florida, Montana, Nebraska i Indiana preveuen redactar-les. En total, 26 estats, més de la meitat.

4. Es prohibirà amb les mateixes condicions a tots els estats?

No. En la majoria d'estats es prohibeix a partir de la concepció, però en alguns com Iowa, a partir de la sisena setmana, i en d'altres com Arizona, a partir de la tretzena.

5. Es prohibirà en casos en què l'embaràs sigui un risc? I en cas de violació?

La majoria d'estats contemplen com a excepció la violació i l'incest, i els casos en què la vida de les persones embarassades estigui en risc, tot i que en algunes lleis no ho especifica. Es preveu que en alguns estats com Ohio, es prohibirà inclús en cas de violació.

6. Hi haurà penalització?

Això depèn de cada estat, però es preveu que la responsabilitat penal no recaigui sobre les dones. A Texas, per exemple, la pena màxima per a algú que ajudi a avortar és cadena perpetua.

7. Quina serà l'alternativa?

Les dones que hagin d'avortar es veuran obligades a viatjar a estats veïns on s'hagin protegit els seus dret com són Columbia, Nova Jersey, Vermont, Colorado, Nova York o Califòrnia.

8. A qui afectarà més?

Aquesta sentència és un retrocés en la igualtat de gènere, però també de classe. Les dones que no puguin assumir el cost de moure's a un altre estat no podran accedir a l'avortament i ho faran en la clandestinitat o es veuran forçades a la maternitat.

9. A casa nostra l'avortament està garantit?

A Catalunya l'accés a l'avortament és legal, segur i gratuït. Segons l'Associació de Drets Sexual i Reproductius, és un dels procediments mèdics més freqüents en el sistema de salut, amb 20.000 a l'any. Tot i així, des de l'entitat, coneixen i recullen experiències de vulneracions que demostren que el dret no està garantit.

El primer informe de l'Observatori de Drets Sexuals i Reproductius del 2019 explica els periples pels quals passen les dones que volen avortar.

Tres dies de reflexió

Si avortem durant les primeres 14 setmanes, primer hem de rebre informació sobre ajudes a la maternitat i només podrem prendre la decisió 72 hores més tard, una restricció mostra del paternalisme que encara regna a la nostra societat.

Un comitè clínic

Si volem avortar a partir de les 22 setmanes, la situació canvia, i un comitè clínic ha d'autoritzar la decisió de les dones. Ho ha de fer garantint la decisió de les dones, però no sempre és així. Acostumen a ser embarassos desitjats amb diagnòstics no desitjats i això fa que les embarassades es trobin en una situació de molta angoixa.

Joves sense autonomia

La modificació de la llei de l'avortament per part del PP el 2015 impedeix que les joves de 16 i 17 anys puguin avortar sense consentiment de la família, una realitat que vulnera el seu dret a l'autonomia, a decidir sobre els seus cossos i les seves vides, i a la salut, a més de posar en risc les seves vides.

Persones migrades, en mans de la sort

La llei permet les persones migrades accedir a la salut pública només en cas d'urgència i si no hi ha una tercera persona que pugui pagar l'import. Com que no diu res en relació als avortaments, deixa l'atenció d'aquestes persones en mans del professional mèdic de torn, i les aboca a una situació de desigualtat que fa que algunes acabin avortant en la clandestinitat posant en risc la seva vida o tenint maternitats forçades.

Lliure interpretació, i falta d'educació i d'informació

L'entitat afirma que s'està fent una interpretació excessivament restrictiva de la llei ja que les setmanes de gestació es compten a partir de l'última regla i no de quan s'implanta l'òvul a l'endometri, que és quan comença la gestació. Això fa que les dones tinguin entre dos i tres setmanes menys d'accés a l'avortament.

A més, l'Associació considera que l'educació sexual i l'accés gratuït a mètodes anticonceptius és necessària per garantir el dret a l'avortament, a més de ser una obligació constitucional que s'està passant per alt.

Per altra banda, parlen de la importància d'estar informades. "El 80% de les dones no saben que avortar és gratuït i un 50% de les dones de menys de 30 anys no saben que és una decisió pròpia", segons un sondeig que van fer el 2016.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari