Àmbit de la notícia
Cultural

Furiasia 2022: torna el festival d'arts de les diàspores asiàtiques

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • La segona edició del Furiasia es tornarà a celebrar al Pati de les Dones del CCCB, a Barcelona.
    La segona edició del Furiasia es tornarà a celebrar al Pati de les Dones del CCCB, a Barcelona. Font: Cinthya Fung
  • El Furiasia vol reivindicar la mirada del col·lectiu de joves asiaticodescendents.
    El Furiasia vol reivindicar la mirada del col·lectiu de joves asiaticodescendents. Font: Cinthya Fung
  • La programació de l'edició d'enguany del Furiasia va carregada de performance i actuacions d'arts diverses al voltant del menjar asiàtic.
    La programació de l'edició d'enguany del Furiasia va carregada de performance i actuacions d'arts diverses al voltant del menjar asiàtic. Font: Cinthya Fung

Sota el lema 'Buffet lliure de relats i lluites', la segona edició del festival arriba amb una programació molt diversa amb performance i actuacions de música, poesia i dansa, sobretot centrades al voltant del menjar asiàtic.

El Pati de les Dones del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) tornarà a ser l'escenari que acollirà el Furiasia, el festival d'arts de les diàspores asiàtiques, organitzat per l'entitat Catàrsia, que celebrarà la seva segona edició el 16 de juliol, a partir de les 20 h. El Furiasia és un festival que té com a objectiu mostrar i visibilitzar el treball de joves artistes asiaticodescendents que a Catalunya es troben amb dificultats per desenvolupar les seves carreres artístiques.

'Buffet lliure de relats i lluites' és el lema d'enguany del festival, fent referència a la temàtica central de la segona edició del Furiasia: la gastronomia asiàtica. "Menjar és un acte polític. I volem fer una crítica antiracista posant el focus en aquest tema, destacant què hi ha cultures que s'eleven per la seva gastronomia, com la japonesa o la xinesa; però n'hi ha altres de les quals no se'n parla", explica la Mercedes Saya, de Catàrsia. "I volem parlar de tot allò relacionat amb el menjar, de les nostres receptes, les nostres històries, narracions i lluites", afegeix.

Així, la programació d'enguany, farcida de performance i actuacions de dansapoesia música, està molt relacionada amb la gastronomia asiàtica. Entre totes les actuacions, destaca per exemple, la cerimònia del te que realitzaran MellowSheng i la Nadia Nadesan. "Normalment, és una cerimònia molt privada i molt personal que es fa amb molt poca gent. Intentarem recrear una cosa molt íntima i artística per a un públic nombrós", explica Saya, que creu que aquesta performance farà arribar a la gent el significat i la rellevància de la cerimonia.

D'altra banda, Saya destaca les sinérgies de l'activitat que duran a terme Vignesh Melwanii i Yoshi Sislay, amb la música i la pintura com a arts protagonistes. "Mentre Melwanii toca el piano, Sislay plasmarà, amb retoladors, la seva crítica a l'apropiació que se'n fa constantment del menjar asiàtic a Catalunya, concretament, i al món occidental, en general", afirma des de Catàrsia.

Segons explica Saya, a Barcelona mai es veuen activitats, festivals, actuacions o tallers fetes per persones asiàtiques i per a persones asiàtiques. "Amb aquest festival volem apostar per nosaltres, ja que les persones no blanques mai tenim l'oportunitat de demostrar el nostre art", denuncia.

Furiasia esdevindrà un espai de diàleg entre diferents artistes i disciplines, una celebració de la seva creativitat, però sobretot una ocasió per sentir la veu d'un col·lectiu que treballa per construir altres narratives, pròpies i situades. L'entrada al festival serà gratuïta, però caldrà fer reserva amb anterioritat a través d'aquest enllaç.

La primera edició, un èxit

Saya destaca l'èxit de la primera edició del Furiasia, així com la implicació i energia d'un públic, que es va motivar amb cadascuna de les actuacions. El públic, sobretot, va vibrar amb l'actuació de DJ Hanakito, que enguany punxarà de nou, i el karaoke final, on es va fer una versió de Toxic, de Britney Spears, anomenada Racist. "El fet de ser el nostre primer festival i tenir aquesta rebuda, va ser impressionant. Som persones de diversos àmbits, no només de l'art, i el fet de muntar una cosa així per a nosaltres és molt important i emocionant", afirma.

Catàrsia és un col·lectiu de joves asiàticodescendents que va néixer a Barcelona l'any 2018 sorgit de les inquietuds i experiències de tres noies asiàticodescendents que es van conèixer a l'obra de teatre 'Tagó: Filipinas en BCN' sobre la història de la immigració filipina a la ciutat de Barcelona als anys vuitanta. Catàrsia busca incidir, a través de l'art i l'educació, en la transformació social amb eines com el teatre, material audiovisual, intervencions a l'espai públic o el festival d'arts de les diàspores asiàtiques.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari