Tan sols un de cada sis envasos de begudes com l'aigua, refrescos i cerveses és reutilitzable
Comparteix
Així ho indica l'últim informe elaborat per Rezero 'Catalunya cap al Residu Zero' publicat l'any 2019, que l'entitat presenta cada quatre anys.
Principals indicadors de l'estudi
El dossier analitza els indicadors sobre prevenció i generació de residus, gestió i tractament, consum, responsabilitat ampliada del productor, política municipal i economia circular. Amb aquest estudi, la Fundació Prevenció Residus i Consum vol generar reflexió.
Segons conclusions de l'estudi, tan sols un de cada sis envasos de begudes com l'aigua, refrescos i cerveses és reutilitzable. La quota d'envasos reutilitzables l'any 2017 va ser només del 16%, la meitat que l'any 1997, amb un 33%, quan van establir-se els sistemes integrats de gestió en l'àmbit dels envasos per potenciar la prevenció de residus i el reciclatge. Destaca el fet que la recollida selectiva d'envasos lleugers es troba estancada des del 2010 amb un 40% del total d'envasos posats al mercat.
En el cas del consum de bosses de plàstic de nanses d'un sol ús ha disminuït gairebé un 50% del 2007 al 2016. En el cas del consum de càpsules de cafè d'un sol ús representa un 15% del cafè consumit a Catalunya, respecte a un 2% l'any 2002, amb un creixement interanual durant els 5 últims anys de més d'un 8%.
L'any 2017 es van consumir més de 600 milions d'ampolles de plàstic d'un sol ús d'aigua envasada, un 60% més que l'any 2000. A més, l'any 2017 es van consumir més de 1.000 milions d'unitats de llaunes de cervesa i refrescos, un 30% més que l'any 2000. Cal destacar que es tracta d'un creixement del 93% per les llaunes de cervesa respecte a l'any 2000.
La responsabilitat de fabricants i la legislació
Cal que fabricants de productes tinguin en compte aspectes ambientals i es facin responsables de la repercussió ambiental i econòmica que tenen aquests productes un cop esdevenen residus, ja que cada persona a Catalunya produeix una mitjana de 509 quilos de residus a l'any, dels 300 quilos acaben al contenidor de resta. Situació que encara continua.
A més, cada vegada existeixen més producte d'un sol ús sense penalització de l'impacte que tenen en el medi ambient i disminueix el foment de productes reutilitzables, compostables i reciclables. L'estudi visibilitza la necessitat d'una nova llei de residus a Catalunya enfocada en acabar amb la prohibició de productes d'un sol ús que promogui la transició cap al residu zero, on tots els sectors es facin responsables de manera conjunta.
L'estudi determina, d'altra banda, que es responsbilitza a la ciutadania perquè l'elecció d'allò que consumim determina l'impacte a l'ecosistema, per això és essencial escollir sistemes de producció més justos i respectuosos amb el medi ambient. Però en realitat la ciutadania veu molt limitades les seves opcions de consum per fabricants i legislació.
Afegeix un nou comentari