'Habitatge Digne a Ciutat Meridiana': la campanya per frenar els desnonaments al barri
Comparteix
La iniciativa de diverses entitats alerta que els llançaments al barri barceloní s'han disparat considerablement a causa de la crisi econòmica per la pandèmia de la Covid-19 i el cost elevat dels lloguers.
Al districte barceloní de Nou Barris, concretament al barri de Ciutat Meridiana, les expropiacions ocupacionals estan a l'orde del dia. Tenir accés a un habitatge digne és cada vegada més difícil en una de les zones més empobrides de la capital catalana i, per conseqüència, veïns i veïnes viuen i veuen constantment com es produeixen desnonaments a les seves escales.
Segons dades de l'Oficina Municipal de Dades de Barcelona, el 2020 al barri hi vivien més d'11.000 persones, de les quals 1.188 es trobaven en situació d'atur. La falta de sou, les rendes baixes i els preus desorbitats dels lloguers obstaculitzen l'accés a un habitatge digne, fet que provoca que moltes famílies hagin de viure el colpidor tràngol d’abandonar a la força les seves llars per la impossibilitat de pagar-ne el cost.
Per tal de fer arribar la problemàtica més lluny, diverses entitats han iniciat la campanya 'Habitatge Digne a Ciutat Meridiana'. En ella, hi participen tres associacions.
Per una banda, Entrepobles, l'associació solidària que promou la transformació social de la mà d'organitzacions i moviments socials, juntament amb l'Associació de Veïns i Veïnes de Ciutat Meridiana, l'òrgan del barri de la capital que té un paper clau en la lluita per l'habitatge digne. A més, també hi col·labora la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), l'entitat cívica que busca millorar la qualitat de vida de les habitants barcelonines.
Vols conèixer quines són les demandes que traslladem des de la @FAVBcn, @avvcmeridiana i @EntrepbsHarte a les administracions?
— Entrepueblos Entrepobles Entrepobos Herriarte (@EntrepbsHarte) July 15, 2022
Entra en la nostra web: https://t.co/FsCsKUyo8b#HabitatgeCiutatMeridiana pic.twitter.com/xFt5at1l3h
Els principals reclams de la iniciativa contra desnonaments
Des de fa temps, Ciutat Meridiana pateix una situació greu en termes de llançaments, el nombre de les quals s'ha vist agreujat considerablement a causa de les conseqüències derivades de la pandèmia de la Covid-19. De fet, des de les entitats creuen que la situació és cada vegada més preocupant. Joan Maria Soler, membre de la FAVB, destaca que "el tema de Ciutat Meridiana és molt sagnant i dur i requereix de manera constant fer una crida a l'atenció del què està passant allà".
Al projecte, Entrepobles ha constatat que el camí infal·lible per garantir la preservació dels drets de les persones es fonamenta en dos punts: l'autoorganització veïnal i les lluites col·lectives. Gràcies al projecte, el barri ha unit forces per poder lluitar contra una problemàtica a la qual les administracions encara no han posat remei.
Precisament, més enllà de donar visibilitat a la gran quantitat de llars desnonades, la campanya insta els òrgans governamentals a moure fitxa, centrant-se en tres punts bàsics que beneficiarien no només al barri, sinó a la ciutadania en general. Des de la FAVB expliquen a Xarxanet que la intenció era, per una banda, "treure a la llum una problemàtica molt concreta i de les més dures que hi ha a la ciutat de Barcelona i a Catalunya i, per l'altra, emmarcar-ho en unes demandes que van més enllà del barri concret".
Destaquen el compliment i la pròrroga indefinida de la moratòria dels desnonaments i l'ampliació de la borsa d'emergència i suport a la salut mental de les persones afectades, ja que es tenen en compte les conseqüències anímiques que pateixen les desnonades. De fet, Entrepobles comparteix que el 90% de famílies que es troben en aquest tipus de processos pateixen importants conseqüències emocionals.
Finalment, també demanen la regulació del preu del lloguer i l'ampliació del parc públic d'habitatge. Soler destaca que una de les demandes que afecten Ciutat Meridiana, però que també té efectes rellevants sobre la ciutat en general, és "la falta d'una regulació del mercat de l'habitatge, però no només del de lloguer”. Tot i que s’han aplicat algunes mesures, des de l’entitat creuen “que no s'estan tenint en compte multitud de factors” a l’hora de regular els preus.
Un altaveu per fer arribar lluny la problemàtica
El resultat de la unió entre veïnes i associacions ha estat la creació d'un projecte audiovisual constituït per dues càpsules informatives. El muntatge actua com a projecte de denúncia, amb el qual volen fer visible el problema que afecta el barri barceloní. Ambdues píndoles han comptat amb la col·laboració de veïns i veïnes que han estat desnonades o viuen processos vulnerables, per la qual cosa, es compta amb testimonis de primera mà.
A la primera entrega, és present el problema de l’habitatge ocupacional que tant temps porta afectant la zona, així com les reclamacions que fa el veïnat a l'administració. A la segona entrega, es mostra la cara més col·laborativa del barri, ja que l'AVV Ciutat Meridiana va iniciar un projecte de suport entre veïnes, un espai de teràpia en el qual les habitants poden expressar les seves dificultats a la resta i sentir-se més acompanyades.
Des de la FAVB argumenten que el projecte impulsat per les entitats ha tingut molt bona rebuda. Soler puntualitza que "són temes molt delicats, perquè fer entrevistes donant la cara públicament a vegades no és fàcil", però de totes maneres, la participació veïnal ha permès captar l'essència de la demanda.
Afegeix un nou comentari