Metges del Món i Farmamundi treballen braç a braç per pal·liar l’emergència sanitària a Ucraïna
Comparteix
Ambdues entitats col·laboren des de l’inici del conflicte i es marquen com a prioritats la dotació de medicaments i l’atenció a persones amb malalties cròniques i problemàtiques de salut mental.
Els mals auguris sobre la guerra d’Ucraïna s’estan complint i el conflicte segueix en marxa sense que s’albiri un final en els propers temps. Ja fa més de vuit mesos –és a dir, més de dos-cents quaranta dies– que van començar les hostilitats i el drama humà que es viu al país no para de créixer. Les dades són colpidores i parlen per si soles: les víctimes civils podrien superar les deu mil, es calcula que més de 7,7 milions de persones s’han vist obligades a abandonar el país, segons l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).
De la mateixa manera, la situació per a aquelles persones que s’han quedat al país continua sent alarmant. La xifra de desplaçades internes s’enfila per sobre dels sis milions, s’estima que prop de quinze milions persones podrien necessitar ajuda psicològica arran del trauma causat pel conflicte, i entre tres i quatre milions requereixen tractaments assistits amb medicaments.
En aquest context, l’arribada de l’hivern i la baixada de temperatures dificultarà encara més la situació de la població ucraïnesa, que podria patir talls d’electricitat i d’aigua, així com la manca d’altres subministraments bàsics. Amb aquest rerefons, Farmamundi i Metges del Món treballen braç a braç des de l’inici de la guerra per oferir assistència humanitària urgent, medicaments essencials a hospitals i centres de salut del país i atenció a la salut mental i a persones amb malalties cròniques que necessiten tractaments.
Des que va començar la invasió, Metges del Món, amb el suport de Farmamundi, ha treballat per enviar Kits sanitaris d’emergències (IEHK). Es tracta de lots que contenen medicaments, material sanitari i equips essencials per a atendre unes 10.000 persones durant tres mesos. Estan especialment pensats per donar resposta a les necessitats d’atenció primària de la salut de poblacions desplaçades o amb els serveis mèdics interromputs, com és el cas d’Ucraïna.
Fins al moment, Metges del Món i Farmamundi n’han enviat setanta-nou a hospitals ucraïnesos i tenen previst adreçar-ne trenta-un més abans que acabi l’any.
Entre les necessitats més urgents de la població ucraïnesa, destaquen tractaments per a la hipertensió i altres malalties cardiovasculars, així com malalties cròniques com la Diabetis de tipus II i malalties musculoesquelètiques. “A més, degut al fred que comença a apretar, es precisen tractaments per a malalties respiratòries agudes i al·lèrgies; i, per descomptat, són moltes les persones que acusen l’estrès, que es manifesta en trastorns del son i augment de l’ansietat, entre altes”, exposa Pepe Fernández, president de Metges del Món.
Assistència humanitària a més de 3,5 milions de persones
La tasca per sostenir la població afectada per la guerra ha estat una constant des de l’inici del conflicte i moltes entitats s’hi han bolcat. En aquest sentit, Farmamundi ha subministrat més de setanta-dues tones de medicaments i material sanitari –en més d’un centenar d’enviaments– a hospitals del país com els de Dnipro o Odessa, entre altres.
Tot això, remarquen des de l’entitat, s’ha fet sempre seguint i respectant la llista de necessitats de medicaments que han facilitat les autoritats sanitàries del país i complint els estàndards de qualitat exigits per les autoritats europees. A més, l’ONG ha dut a terme acció humanitària directa com serveis de suport psicològic, assessorament legal i assistència jurídica a persones refugiades i sol·licitants d’asil procedents d’Ucraïna.
No hi ha dubte que la salut mental de la població ucraïnesa s’ha vist molt deteriorada per les seqüeles del conflicte i emergeix com una de les grans preocupacions en l’àmbit sanitari. Per pal·liar aquesta situació, Farmamundi enfocarà la seva intervenció en els propers mesos en l’atenció a aquesta problemàtica i la gestió de l'estrès provocat per la guerra. Igualment, es posaran en marxa centres d’estança temporal a la ciutat de Poltava per a les desplaçades internes, una tasca que es farà en estreta col·laboració amb les entitats locals Gender Bureau i IDC.
“Estem realitzant sessions amb dones per donar-les suport en la cerca i creació de llocs de feina i amb menors, habilitant espais segurs, per afavorir la seva integració educativa”, explica la presidenta de Farmamundi, Sara Valverde, qui vol destacar especialment que gràcies a la solidaritat de moltes persones i del sector farmacèutic han facilitat assistència humanitària a més de 3,5 milions de persones a Ucraïna.
Igualment, suma Valverde: “necessitem que ens continuïn donant suport, sobretot ara amb l’arribada de l’hivern i la baixada de les temperatures, atès que les necessitats seran encara més grans”.
Afegeix un nou comentari