Àmbit de la notícia
Ambiental

La Festa Arrels celebra la seva primera edició amb més de 4.000 assistents

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • El Museu Marítim de Barcelona ha acollit la primera edició de la Festa Arrels
    Imatge de la primera Festa Arrels. Font: La Clara Comunicació Font: La Clara Comunicació
  • La Festa ha comptat amb un mercat de pagès, tastos, actuacions culturals, debats i un espai infantil
    El Museu Marítim de Barcelona va acollir la Festa Arrels. Font: La Clara Comunicació Font: La Clara Comunicació
  • L’espai Mini Arrels ha estat una secció dinamitzada amb actuacions i tallers per a la mainada
    L'espai Mini Arrels ha estat una secció dinamitzada amb actuacions i tallers per a la meinada. Font: La Clara Comunicació Font: La Clara Comunicació

Es tracta de la primera edició de la iniciativa, que s'ha ubicat al Museu Marítim de la ciutat de Barcelona amb el proposit d'apropar el món rural a l'espai urbà. 

Amb prop de deu hores d'activitat, i amb més de 4.000 assistents a la jornada, la Festa Arrels ha tancat una primera edició que l'organització ha catalogat d'èxit. Durant tot el dia, una quarantena de paradistes amb productes ramaders i agrícoles han apropar la realitat de la pagesia a la ciutat. Les persones visitants han gaudit de gastronomia, cultura i saviesa rural de la mà de professionals del sector. 

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha estat l'encarregada de donar el tret de sortida a l'esdeveniment. Jordà ha destacat la importància de valorar el sector de la pagesia perquè l'alimentació sigui sana, segura i de qualitat. També ha posat recordat l'impacte que té la ruralitat davant l'emergència climàtica: "cada vegada que tanca una explotació ramadera no només s'acaba un projecte de gent apassionada, sinó que posem combustible per als incendis”.

Jordà ha recalcat com l'educació és important perquè les generacions més joves entenguin la importància del menjar de proximitat i de temporada, ja que això "té un sentit mediambiental i de la feina de la pagesia local". "No podem menjar maduixes tot l'any, i si ho fem, no són productes bons ni tenen gust de res i, sobretot, no és un model sostenible”, ha conclòs.

A la Festa Arrels també hi ha assistit l’humorista, i ara també formatger, Peyu, que ha estat contundent amb la cadena alimentària globalitzada: “si deixem en mans de multinacionals tot el que necessitem, es trenquen els vincles relacionals, de suport i de relacions de consum entre les persones".

Ens aquest sentit, en Peyu ha volgut denunciar que aquesta globalització "porta molts comerços iguals i absurds a les ciutats, ocupant espais que podrien servir per oferir productes locals i del món rural". "Cal tenir més consciència en el consum, però també suport de les administracions”, ha explicat.

Cap al final de la jornada ha tingut lloc la lectura del manifest promogut per Arrels, en què diverses personalitats del món rural han defensat un nou model de convivència amb el món urbà, basada en el respecte mutu i la cooperació. El músic Mazoni ha estat l'encarregat de tancar la vetllada amb un concert. 

Arrels, el món que torna

Arrels és la plataforma de divulgació d’informació i coneixements d’un estil de vida basat en els valors de la natura i el món rural per a totes les persones que el senten com a propi. També és un espai que posa en contacte directe la ciutadania consumidora amb la pagesia productora d’aliments de proximitat del territori. És una iniciativa d'Abacus Cooperativa.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari