Àmbit de la notícia
Cultural

9 colles castelleres de fora de Catalunya

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • L'any 2010, els castells van ser declarats Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.
    L'any 2010, els castells van ser declarats Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Font: Llicència CC Unsplash
  • No és només a Catalunya que es du a terme aquesta activitat, arreu del món també hi ha diverses colles castelleres en actiu.
    No és només a Catalunya que es du a terme aquesta activitat, arreu del món també hi ha diverses colles castelleres en actiu. Font: Llicència CC Unsplash
  • El 2 de 8 amb folre que va aixecar la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau a Santa Tecla 2018.
    El 2 de 8 amb folre que va aixecar la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau a Santa Tecla 2018. Font: Laia Díaz

El món casteller és una de les expressions de la cultura i la tradició catalana més impactant, la qual representa una finestra al món per visibilitzar les arrels del territori.

Els castells són una eina valuosa de projecció i promoció de Catalunya al món. La tasca que desenvolupen i les diferents celebracions de diades castelleres, com el popular Concurs de Castells, han estat exposades internacionalment, despertant expectació i repercussió mediàtica. L’any 2010, els castells varen ser declarats Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

No només a Catalunya es desplega aquesta activitat tradicional: catalans i catalanes que viuen arreu del planeta, i persones de diferents nacionalitats interessades a conèixer l’activitat, també han decidit continuar amb la difusió de la cultura, i diferents països i ciutats del món compten amb una colla castellera. A continuació us presentem nou colles castelleres que es troben actives fora de Catalunya.

Aquesta colla es va fundar l’any 2015 i forma part del Casal de Catalunya de París. L’11 de setembre de 2015, la colla va aconseguir aixecar el seu primer pilar de tres a la Place de la Republique. Segons exposen, actualment són una colla en constant creixement, formada per membres que comparteixen la passió pels castells, una activitat que les ha permès difondre la cultura catalana i conèixer gent nova.

Una colla oberta a acollir noves participants de qualsevol edat, des d’infants fins a adults. Els Castellers de París estan apadrinats pels Castellers de Lleida i els Castellers del Poble Sec.

Amb l’objectiu de promoure la tradició dels castells a l’àrea de Londres, el 2015 neix aquesta colla castellera. Assagen dues vegades per setmana, aproximadament, i organitzen diferents esdeveniments i actuacions. La majoria de persones que conformen la colla són catalanes, però acullen un ampli ventall de nacionalitats, persones de diferents edats i, fins i tot, famílies.

En l’actualitat, un dels reptes que es proposen és aconseguir aixecar castells de sis i de set. Han estat els organitzadors de la primera edició de la competició esportiva ‘Desenfaixa’t’, la qual va sorgir amb el propòsit de donar visibilitat a les colles castelleres internacionals i poder recaptar ajudes econòmiques per garantir la seva continuïtat.

Americana, francesa i australiana són algunes de les diferents nacionalitats que formen la colla castellera establerta en aquesta gran ciutat. Castellers de Sydney neixen el 2016, amb l’aixecament d’un castell de tres. Hyde Park és el seu espai d’assaig, una zona pública en la qual aquesta activitat va captar l’atenció de la ciutadania australiana.

Al llarg dels anys, l’equip ha anat completant diferents objectius i, actualment, ja aixequen castells de sis. En un esdeveniment organitzat per l’Associació Catalana de Nova Gal·les del Sud varen completar la millor actuació mai feta al continent d’Oceania, juntament amb la colla Koales de Melbourne.

El petit país pirinenc que fa frontera amb la Cerdanya i França compta amb una colla castellera des del 2014. Assagen dos cops per setmana al gimnàs de l’Escola Andorrana de Santa Coloma, espai cedit pel Govern, però també ho fan al Parc Central d’Andorra la Vella.

Actualment, organitzen alguna actuació pel país com, per exemple, a la plaça de la Rotonda, en la qual van desenvolupar una exhibició completa de sis. Compten amb una seixantena de membres i la colla està oberta a acollir noves participants.

Hochstapler és una paraula alemanya per referir-se a una persona posa les coses unes sobre les altres en una torre. És el terme que han apadrinat des de la colla castellera de la capital d’Alemanya, la qual es va fundar l’any 2018 i és l’única en actiu a Berlín. El seu objectiu és promoure els castells al país i a la ciutat, organitzant actuacions públiques.

Els Castellers de Berlín són un equip plural i multicultural. Assagen cada divendres a la tarda, en un gimnàs de la capital. L’equip està apadrinat per la colla castellera de la Vila de Gràcia. Com bé defensen des de l’organització: fer castells s’aconsegueix amb bon treball d’equip, confiança dels uns amb els altres i la voluntat de ser millors cada dia.

També coneguts com a ‘Cardats d’Edinburgh’, són la segona colla castellera del Regne Unit, compartint país amb els Castellers de Londres. Es van fundar l’any 2016, adoptant el blau marí com a color representatiu. Assagen cada dimarts a la tarda al St. Martin's Community Centre, un espai de la ciutat.

Aquesta colla castellera és una de les principals representants de la cultura catalana al Quebec. Es varen fundar l’any 2007, ja fa quinze anys, i l’objectiu pel qual treballen és per arrelar els castells i els seus valors a la província. Destaquen que neixen d’una passió compartida entre quebequeses i catalanes, i gràcies a la seva activitat també promouen el treball en equip i les relacions interpersonals entre les participants.

Formen part del Casal català del Quebec i la colla està apadrinada pels Castellers de la Vila de Gràcia. Compten amb dues localitats per assajar, a l’hivern organitzen els entrenaments al complex esportiu d’un col·legi privat i a l’estiu executen l’activitat a l’aire lliure, al Parc La Fontaine.

Els Xiquets de Copenhaguen es van constituir el 2015 i, actualment, compta amb més d’una cinquantena de membres de diferents nacionalitats, estudiants i persones interessades en la cultura catalana. Han aconseguit aixecar, de moment, fins a castells de sis.

Es descriuen com un grup multicultural, lliure de política, que treballa per promocionar la tradició dels castells a Dinamarca, gràcies a la participació i celebració d’assajos oberts a tothom i amb l’organització d’espectacles públics. Realitzen els entrenaments cada diumenge, al gimnàs d’una escola de la ciutat.

La Colla Castellera de Madrid es va constituir el 2017, com una secció del Cercle Català de Madrid, una entitat que fa més seixanta anys que desenvolupa tota mena d’activitats per apropar la cultura catalana a la capital espanyola. Assagen els dimecres i divendres al vespre, al local de l’equip, situat al barri de Vallecas.

Enguany han aconseguit la fita d’aixecar tres castells de sis, complint les cinquanta estructures aixecades des de la seva fundació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari