Àmbit de la notícia
Ambiental

L'Agència de Residus de Catalunya porta la moda circular a la gira de Miki Núñez

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • L’acte central de la 14a Setmana Europea de Prevenció de Residus es va realitzar a la Gran Clariana de la plaça de les Glòries Catalanes de Barcelona.
    L’acte central de la 14a Setmana Europea de Prevenció de Residus es va realitzar a la Gran Clariana de la plaça de les Glòries Catalanes de Barcelona.
  • La Fundació Humana ha registrat un augment de les seves vendes en un 13% respecte al mateix període de l'any passat.
    La Fundació Humana ha registrat un augment de les seves vendes en un 13% respecte al mateix període de l'any passat.
  • Durant l'acte central de la Setmana Europea per la Prevenció de Residus, dues tones de roba procedent de la recollida selectiva representava la quantitat de roba generada per cada persona durant l'any i que no es recicla.
    Dues tones de roba procedent de la recollida selectiva va representar la quantitat de roba generada per cada persona durant l'any i que no es recicla. Font: Agència de Residus de Catalunya.

La 14a Setmana Europea de Prevenció de Residus, que enguany ha sensibilitzat sobre el consum del tèxtil, ha celebrat més de mil activitats, que han versat sobre la moda circular, organitzades per 249 entitats d'arreu del país.

La indústria tèxtil és una de les més contaminants del planeta, no només per ser responsable d'una gran part de les emissions de gasos d'efecte hivernacle de tot el món, sinó també per la gran quantitat de vessaments als oceans, l'impacte en l'ús del sòl i la generació de microplàstics. Per aquest motiu, la reutilització i el reciclatge de roba esdevenen eines importants que la ciutadania pot practicar per tal de contribuir en la lluita contra el canvi climàtic.

La moda circular i sostenible ha estat el tema central de la 14a Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), un esdeveniment que l'Agència de Residus de Catalunya, del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i en coordinació amb diverses regions europees, ha organitzat a Catalunya del 19 al 27 de novembre. Durant una setmana es van celebrar milers d'activitats a Europa, de les quals 1.100 van tenir lloc a Catalunya, amb l'objectiu de sensibilitzar i donar a conèixer estratègies per reduir la generació de residus.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus va finalitzar amb un acte central a la Gran Clariana de la plaça de les Glòries Catalanes de Barcelona. Va ser allà on, al costat de dues tones de roba que representaven els residus tèxtils que cada persona genera cada any i que no es reciclen, l'Agència de Residus de Catalunya va anunciar un acord de col·laboració amb el cantant Miki Núñez perquè aquest vesteixi, juntament amb els membres de la seva banda, roba reciclada, de segona mà i circular, durant la propera gira.

El cantant va explicar que la seva feina el fa consumir més roba de la que li agradaria. Per aquest motiu, l'acord per vestir roba de segona mà en els seus esdeveniments permetrà a Núñez "ser més coherent amb mi mateix”. D'altra banda, el director de l'Agència de Residus de Catalunya, l'Isaac Peraire, va posar de manifest la problemàtica del tèxtil i va destacar que per lluitar contra el canvi climàtic, “primer hem de pensar més en el que consumim i en què comprem, i després saber com poder donar-li a la roba una segona vida”.

Inspirar accions que aportin més circularitat

Un total de 249 entitats, entre administracions públiques, associacions, empreses, fundacions i institucions educatives, van col·laborar a Catalunya amb la 14a Setmana Europea de la Prevenció de Residus. L'esdeveniment va comptar amb una gran participació arreu del país gràcies a les diverses activitats, organitzades per les entitats, en 39 comarques i 264 municipis, una mobilització que, tal com assenyala Peraire, "contribueix a generar aquesta imprescindible consciència per anar a una societat residu zero".

A banda de destacar el fort impacte que el sector tèxtil té al nostre planeta, les activitats de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, centrades en la moda circular i sostenible, també tenien per objectiu inspirar accions que aportin més circularitat. "A Catalunya la meitat de les accions de la Setmana van versar sobre la moda circular, per mostrar alternatives sostenibles per reduir la generació actual, potenciant una moda més respectuosa", afirma Peraire.

A la majoria de les llars de l'Estat, els tèxtils es llencen encara dins la fracció rebuig. "Mentre el consum de roba creix de forma accelerada a tot el món, la reutilització i el reciclatge no han crescut al mateix ritme, bàsicament perquè els productes tèxtils no s’han dissenyat amb criteris de circularitat. Aquest fet provoca la pèrdua de molts recursos valuosos que es tracten com residus, mentre segueix el consum de matèries primeres i recursos naturals no renovables del planeta", assereix.

Pacte de Moda Circular

L'alt impacte ambiental i social que té el sector tèxtil, i la manca de criteris de circularitat en la indústria tèxtil, va portar a l'Agència de Residus de Catalunya a presentar el Pacte per a la Moda Circular, un acord voluntari entre institucions i empreses per facilitar la incorporació de mesures de circularitat, l’impuls de projectes col·laboratius i la millora de la competitivitat del sector. "Tenim una problemàtica important, un repte majúscul", assenyala Peraire, "però també idees i una oportunitat que no deixarem escapar".

El Pacte per la Moda Circular proposa canvis en totes les baules de la cadena de valor tèxtil. "Produir de manera més conscient, comprar menys, combinar roba nova i roba de segona mà en els establiments i facilitar molts més punts de recollida. En general, fer que llençar roba a la fracció resta sigui inconcebible per tothom i que vendre i consumir roba de segona mà s’estableixi com una manera habitual de vestir-se", manifesta el director de l'Agència de Residus de Catalunya.

Durant la Setmana van participar activament altres membres del Pacte per la Moda Circular, com Formació i Treball, Horitzó del Berguedà, Humana, o Picvisa, Circoolar i Hilaturas Arnau, o Ajuntaments de Barberà del Vallès i Sant Feliu, i Consorci pel Tractament residus sòlids urbans del Maresme i Consorci per la Gestió dels Residus del Vallès Occidental. "Totes incentiven un recurs tèxtil més sostenible a Catalunya i divulguen el missatge que una moda circular i sostenible és possible, i és una realitat", insisteix.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari