Àmbit de la notícia
Cultural

10 activitats culturals per començar la primavera amb bon peu

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Aquest mes de març es podrà gaudir de diferents espectacles d'arts escèniques, com ‘Stand 68: Guinea Equatorial’ o ‘Dona’t Veu’.
    Aquest mes de març es podrà gaudir de diferents espectacles d'arts escèniques, com ‘Stand 68: Guinea Equatorial’ o ‘Dona’t Veu’. Font: Llicència CC Unsplash
  • Els Diables de Vilafranca del Penedès en un dels actes festius que organitza
    Sabadell acull el Cebafoc, una de les seves festes populars centrada en el foc i el ritme. Font: Ajuntament de Vilafranca del Penedès Font: Ajuntament de Vilafranca del Penedès
  • Santa Coloma de Gramenet ha estat escollida Ciutat Gegantera 2023, un títol concedit per l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC).
    La Coordinadora de Colles Geganteres de les Comarques Gironines organitza la quarta Fira Gegantera a Riudarenes. Font: Anna Bermejo Font: Anna Bermejo

Amb molta cultura popular, teatre, concerts i exposicions, el mes de març arriba carregat d’actes culturals per a tots els públics, i es tenyeix de lila pel Dia Internacional de la Dona i les seves accions com a protagonistes.

L’esperat bon temps és a tocar i ja freguem l’inici de la primavera amb el tou dels dits. L’activitat cultural no s’atura i aquest mes de març està protagonitzada especialment pel Dia Internacional de la Dona, el qual acull diverses accions culturals per reivindicar el paper del feminisme i la lluita del col·lectiu, a més de compartir experiències, a través d’obres de teatre i trobades de bestiari festiu i de cultura popular.

El calendari cultural ofereix, també, diferents celebracions tradicionals, com la Diada de Sant Medir de Sant Cugat o el Cebafoc de Sabadell, la trobada de les colles de foc, i actes per a tota la família i totes les edats que engrescaran a qualsevol a gaudir i descobrir l’escena del territori. A continuació, us mostrem deu activitats culturals que s’organitzen al llarg del mes de març:

Una de les festivitats més característiques i arrelades del municipi vallesà és la Diada de Sant Medir, copatró de la ciutat. Se celebra el divendres 3 de març durant tot el dia, amb inici de les activitats a les 8.30 h i final al vespre, cap a les 21 h, a diferents indrets de la població, amb especial atenció a l'Ermita de Sant Medir. Els actes que protagonitzen la jornada són les actuacions de les entitats de cultura popular de Sant Cugat, el concert de Sant Medir, el popular ofici religiós a l’ermita i la ballada de sardanes.

L’Ajuntament de Sant Cugat és l’encarregat d’organitzar la celebració. Enguany, la cooperativa Taller Jeroni de Maragas és el banderer de la diada, ja que commemoren el seu cinquantè aniversari. És una entitat que treballa per a la inclusió social i laboral de persones amb diversitat funcional intel·lectual, amb trastorn de l’espectre autista i malalties de salut mental.

Vila-seca acull el diumenge 5 de març l’esdeveniment anual que la Colla Trabucaires del Comú organitza, en el marc d’actes del dia de la dona, la Trobada de la Dona Trabucaire. L’objectiu principal és defensar i promoure el paper de la dona en aquest àmbit de la cultura popular. Més de vint colles d’arreu de Catalunya seran presents, amb la participació de vuitanta-una trabucaires.

Al llarg de la jornada hi ha organitzades diferents activitats: la rebuda de les colles, l’esmorzar popular, l’acte protocol·lari de l’Ajuntament de Vila-seca i, com a activitat principal, la galejada. També se celebrarà el lliurament de records i es durà a terme l’homenatge a una dona en vàlua.

  • Obra de teatre ‘Dona’t Veu’ (10 de març)

Compartir històries, vivències personals, experiències d’amor, de vida, de mort… en definitiva, crear xarxa i lligam entre les dones i exposar tot el que han viscut, és l’objectiu principal de ‘Dona’t Veu’, una obra de teatre documental que arriba al Teatre Segarra de Santa Coloma de Gramenet, el divendres 10 de març, a les 20 h.

La proposta escènica ha estat creada per les dones de la població i membres de La CIBA, amb “veritat, tendresa i la seva visió del món”, segons destaquen. L’acte també queda emmarcat en la celebració del Dia Internacional de la Dona i ha sorgit del taller de teatre documental de l’entitat.

L’Ateneu Santfeliuenc arriba amb la segona edició del Cicle Atensa’t, un projecte que treballa per apropar el jovent a l’entitat gràcies a través d’una oferta cultural fresca, renovada i dirigida a les joves. Enguany, dona el tret de sortida el divendres 10 de març, amb el concert de la banda santfeliuenca Bons Nois i el cantautor empordanès Paupiripau.

Les mateixes instal·lacions de l’entitat acolliran la celebració, la qual serà al vespre, de 21 a 23.30 h. Bons Nois presentaran el seu últim disc, anomenat ‘Delta’ i l’artista Paupiripau també arriba amb música nova, ja que just el mateix dia llença el seu primer EP, ‘Cacaesfera’. Les entrades ja es poden adquirir al web de l’Ateneu Santfeliuenc, amb un preu de cinc euros.

Amb l’objectiu d’agrupar tota la tradició gegantera de la província, la Coordinadora de Colles Geganteres de les Comarques Gironines convoca les entitats de cultura popular per celebrar la fira gegantera, una festa especial que recull i proposa una àmplia programació d’activitats i actes relacionats amb el món geganter.

Enguany, la quarta edició de la Fira Gegantera de les Comarques Gironines és el dissabte 11 de març a la població de Riudarenes. Durant tot el dia es podrà gaudir d’actuacions de grups folklòrics, de la Passejada del Seguici, d’activitats de teatre, taules rodones i, especialment, de l’espai firal.

  • La Gamverrada (11 de març)

La trobada de bestiari popular i festiu liderada per dones arriba a la seva cinquena edició, de la mà de l’Associació Cultural Guixanet de Tàrrega. L’acte s’emmarca en el Dia de la Dona, i activitats com la cercavila, el vermut musical, el dinar popular i el concert de tarda són les que protagonitzen la programació. El personatge protagonista de la Gamverrada és la Verreta, la porqueta de la disbauxa.

S’organitza a Tàrrega, a diferents espais de la ciutat, i l’objectiu de l’acte és reivindicar el paper de la dona en el món de la cultura popular i festiva i la tasca que hi desenvolupa, motiu pel qual les colles participants o convidades cal que estiguin formades majoritàriament per dones.

Sant Cugat del Vallès és la població escollida per assumir la capitalitat de la dansa tradicional catalana per aquest 2023, un reconeixement que col·loca el municipi al centre del sardanisme i omple l’agenda cultural de la localitat vallesana d’activitats per mantenir el vincle històric amb la sardana. Un títol impulsat per la Confederació Sardanista de Catalunya.

L’acte de proclamació és el dissabte 18 de març, al Teatre-Auditori de Sant Cugat, en el qual es durà a terme el traspàs de la bandera de la capital, s’estrenarà la sardana de la capitalitat i es realitzarà la lectura dels Premis Capital de la Sardana. A la tarda, es podrà gaudir del concert inaugural, a càrrec de la cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona i l’espectacle ‘Coblism 2.0’ de la companyia CobosMika.

L’entitat teatral El Círcol ha presentat la seva programació del mes de març i aquesta ens proposa l’obra ‘Stand 68: Guinea Equatorial’, la qual es representa el dissabte 25 de març, a les 18.30 h a les mateixes instal·lacions de l’organització, a Badalona.

L’espectacle és una mirada al passat colonial espanyol, una peça de teatre documental que vol reflexionar i debatre d’on venim per encarar el futur cap a noves direccions. Des de l’organització presenten un seguit d’escenes, ambientades fins a la segona meitat del segle XX, que mostren els casos i situacions de colonialisme que encara es donaven a la societat. Les entrades ja estan disponibles a la seva pàgina web, amb un preu de deu euros.

La festa popular de les colles de foc de Sabadell és la trobada de foc i ritme que, any rere any, se celebra per posar en valor aquest sector de la cultura popular. Aquest any és el dissabte 25 de març el dia escollit per al Cebafoc i arriba carregat de novetats. La trobada de foc, la trobada de percussió, les activitats infantils, concerts i vermut musical i el popular concurs fotogràfic, són els actes que omplen la graella.

A més, com és tradició, també s’organitza la fira multisectorial per a mostrar tota mena d’elements. Diferents espais de Sabadell són els que acolliran les activitats. Les Bruixes del Nord, els Sentinelles d’Arkëmis, les Forques de Can Deu i els Diables de la Creu Alta són algunes de les colles que participen i organitzen la jornada.

  • Exposició ‘La Vella Quaresma. El calendari de les 7 cames’ (fins al 31 de març)

La Unió Anelles de la Flama, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Valls i el Departament de Cultura de la Generalitat, presenten una exposició que mostra la col·lecció de figures de paper del segle XX del personatge popular de la Vella Quaresma conservades al fons d’imatgeria popular del folklorista Joan Amades.

La que ocupa la planta baixa de l’Ajuntament de Valls és on es podrà visitar l’exposició, la qual està disponible fins al 31 de març.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari