Àmbit de la notícia
Social

Arrels necessita voluntariat per enquestar les persones que viuen al carrer

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • Aquest serà el vuitè cop que Arrels Fundació enquesta les persones que viuen al carrer, però ho farà durant el dia.
    Aquest serà el vuitè cop que Arrels Fundació enquesta les persones que viuen al carrer, però ho farà durant el dia. Font: Arrels Fundació
  • El cartell de crida de voluntariat per a l'enquesta que es mobilitza amb el lema #Personesquecompten.
    El cartell de crida de voluntariat per a l'enquesta que es mobilitza amb el lema #Personesquecompten. Font: Arrels Fundació

Conèixer l'estat de les persones que dormen al ras és l’objectiu de l’enquesta que aquest cop, que és el vuitè que es fa a Barcelona, es farà durant el dia el 13, 14 i 15 de juny.

Serà el vuitè any que Arrels Fundació pregunta a les persones que viuen al carrer quant de temps fa que hi són, si tenen el suport d'algú, si poden cobrir les necessitats bàsiques i quines són les seves necessitats. Aquest cop, però, ho farà durant el dia amb entrevistes tant al centre obert del carrer Riereta, 24, al Raval de Barcelona, com en altres centres de les entitats de la ciutat que també acompanyen persones sense llar.

Arrels necessita voluntaris i voluntàries per a l'enquesta i fer les entrevistes durant els dies 13, 14 i 15 de juny. Les persones interessades han d'omplir el formulari d'inscripció i es pot triar la franja horària en la qual s'estarà disponible, entre les 7 i les 22 hores.

Per participar-hi no cal haver fet cap de les enquestes abans, perquè es farà una formació via telemàtica prèvia. Sí que cal ser major de divuit anys; parlar català, castellà, anglès, romanès, marroquí o polonès, i tenir un dispositiu mòbil amb connexió a internet. Per fer les enquestes s'organitzaran grups petits en cada centre i en cada franja horària.

"Aquest cop farem l'acció de preguntar durant el dia perquè considerem que poden ser respostes de més qualitat. Volem saber com estan i què necessiten les persones que viuen al carrer i els hi preguntarem quan estan despertes i més tranquil·les", explica Bob Walker, educador de l'equip de carrer d'Arrels. Fins ara, l'enquesta es feia a la nit, quan les persones ja estaven al lloc on dormen, tot i que no se les despertava. Això feia que en molts casos no es pogués preguntar.

De fet, l'equip de carrer de l'entitat ja està fent enquestes precisament a les persones que se sap que no estan vinculades a cap centre de la ciutat. "Volem arribar a persones que normalment no contesten. Amb aquests anys hem comprovat que persones que coneixem i estan en situació molt vulnerable no contestaven a la nit per falta de confiança. Com que amb l'equip de carrer tenen un vincle, sí que ho fan", hi afegeix Walker.

Les enquestes es faran al centre obert d'Arrels (carrer Riereta, 24) i a una desena més de centres d'altres entitats de la ciutat. Walker destaca la importància del treball en xarxa i també de la implicació del voluntariat. Es necessiten unes quatre-centes persones voluntàries per fer les enquestes durant tres dies. Es pot escollir el torn horari en el moment de fer la inscripció: de 7 h a 10 h, de 9 h a 12 h, de 12 h a 15 h, de 15 h a 18 h i de 18 h a 22 h.

#Personesquecompten

Pel que fa al nombre de persones que viuen al carrer a les quals es vol arribar, d'entrada, es vol aconseguir que la responguin 354, que van ser les de l'any passat. "Si arribem a més persones molt millor, però el que ens sembla important és que segur que les respostes seran de més qualitat, perquè es faran en un moment de més calma que no a la nit".

L'enquesta #Personesquecompten consta d'una trentena de preguntes per detectar les necessitats de les persones sense sostre i per saber quins serveis i polítiques cal posar en marxa. La primera enquesta de carrer es va fer l'any 2016, en el marc d'una campanya europea liderada per l'organització britànica World Habitat. Aquest serà el vuitè cop que es fa i l'evolució de les respostes permet anar avaluant si la situació millora o empitjora. De cada enquesta en surt un informe.

De l'enquesta de fa un any es va concloure que les persones entrevistades feia quatre anys i quatre mesos, de mitjana, que vivien al carrer. També que perdre la feina, problemes amb la família o separació de la parella, així com problemes relacionats amb l'habitatge (desnonament, no poder pagar el lloguer o finalització de contracte) eren les principals causes d'haver perdut l'habitatge. L'enquesta arriba pocs dies després que es fessin els recomptes a l'Hospitalet de Llobregat i Badalona, on es va veure que més persones dormen al carrer que fa un any.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari