5 coses que el consum conscient pot aportar-nos

El consum conscient implica adaptar la nostra vida als nostres valors.  Font: Pexels

5 coses que el consum conscient pot aportar-nos

Resum: 

El consum conscient no aturarà el canvi climàtic. Però sí pot ajudar-nos a millorar les nostres vides i a intervenir en el debat públic.

 Font:

Toni Lodeiro

Divulgador i formador en xerrades i tallers sobre consum conscient i altres temes afins com alimentació saludable i sostenible a Opcions.

més articles de Toni Lodeiro

El consum conscient només pot aspirar a ser assumit per allò que Jorge Riechmann denomina “minories exemplars”. Els valors i pràctiques contraculturals poden estendre’s a sectors més amplis de la societat, però molt més diluïdes com més allunyades, en valors i compromís, del “nucli irradiador”.

Un cop expressat aquest “avís a navegants”, em centraré en què pot aportar-nos el consum conscient.

1. Estalvi “sense estigmes”

El 2007, l’edat mitjana de parc mòbil espanyol era de 8 anys: una propietària d’un automòbil el jubilava i substituïa per un de nou molt abans del final de la seva vida útil.

El consum conscient ens aporta una mirada al món en la qual, no renovar l’automòbil, el televisor, el mòbil o la roba és una demostració de consciència cívica i ambiental. Prescindir de consums superflus o allargar la vida útil dels nostres objectes, no ha de ser una cosa de la qual avergonyir-se i ni afectar la nostra autoestima, sinó quelcom del que enorgullir-se.

2. Millors qualitats i més satisfacció

El consum conscient ens pot ajudar a estalviar, però quan hem de triar entre productes o serveis equivalents, normalment els més respectuosos amb el medi ambient i les condicions laborals són més cars. L’aposta per aquest tipus de productes suposa, sovint, un esforç extra.

Afortunadament, això sol veure’s compensat amb satisfaccions directes, com la major qualitat d’alguns productes (“tomàquets amb gust de tomàquet”) o el tracte més agradable. També trobem altres avantatges més subjectius. Em refereixo a sentiments com la satisfacció de contribuir a projectes amb els quals simpatitzem, sentir una major coherència entre els nostres valors i les nostres pràctiques…

3. Reorganització de la vida

Pot aportar-nos estalvi i despeses extres. A la fi, moltes vegades, acaba suposant una redistribució de la despesa, fet que acaba implicant una reorganització de les nostres vides. Potser gastem menys en roba i en viatges llunyans. Però més en menjar de més qualitat i en turisme local. Estem adequant la nostra vida als nostres valors.

4. Models alternatius d’èxit

Aporta alguna cosa que és essencial: models de salut, qualitat de vida, felicitat i èxit (personal i col·lectiu) alternatius al consumisme. Inversió i activitat empresarial no són intrínsecament equivalents a “afany de lucre sense escrúpols”. Hi ha models i pràctiques empresarials compromeses amb les economies locals, el medi ambient i els drets socials i laborals.

5. Organització social i comunitària i noves polítiques públiques

Té capacitat per generar organització ciutadana. És, en bona mesura, gràcies a l’existència d’organitzacions i experiències ciutadanes, que han experimentat un impuls les polítiques públiques de foment del consum conscient i que es transforma el mercat.

El consum conscient no és una panacea, però pot aportar-nos claus i eines per millorar la nostra vida. Com diem a Opcions, és “condició necessària però no suficient”. No n’hi ha prou, per si sol, per superar les crisis, però sense l’experiència de nous models i pràctiques de consum, és difícil imaginar estils de vida i societats menys vulnerables i més resilients a les crisis que vivim.

Aquest article està publicat complet a '5 coses que el consum conscient pot aportar-nos' a la web de la cooperativa Opcions.

Afegeix un comentari nou