70% de supervivència: Una fita impossible sense voluntariat

El voluntariat és una peça clau en l'acompanyament a pacients de càncer. Font: AECC

70% de supervivència: Una fita impossible sense voluntariat

Resum: 

1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones patirà càncer al llarg de la seva vida i és per això que des de l’Associació Contra el Càncer a Barcelona estem treballant per arribar al 70% de supervivència l’any 2030.

 Font:

Àngela Sánchez Martorell

Psicòloga, experta en direcció d’Organitzacions No Lucratives i Gerent de l’Associació Contra el Càncer a Barcelona.

més articles de Àngela Sánchez Martorell

El 4 de febrer celebrem el Dia Mundial Contra el Càncer fent visible la lluita contra aquesta malaltia, motiu pel qual van morir 290.175 persones, l’any 2022, a Espanya.

Es preveu que el 2030 hi haurà més de 21,6 milions de nous casos al món, 330.000 a Espanya, 51.529 a Catalunya i 37.455 a Barcelona. Aquestes xifres també són preocupants fora de les nostres fronteres fins al punt de convertir-se en el problema sociosanitari més important del món. Així ho demostra el Pla Europeu de la lluita contra el càncer o l’Estratègia en Càncer del Sistema Nacional de Salut, entre d’altres.

1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones patirà càncer al llarg de la seva vida i és per això que des de l’Associació Contra el Càncer a Barcelona estem treballant per arribar al 70% de supervivència l’any 2030. Assolir aquest objectiu només serà possible si ens unim entitats, administracions públiques, empreses, polítics i població. Només junts podrem fer real aquesta meta. Tothom contra el càncer!

Una de les formes de participar d’aquesta fita és fer-ho a través d’un programa de voluntariat, un dels pilars de l’estructura de moltes entitats, com l’és a l’Associació Contra el Càncer, la qual disposa de diferents tipus de programes de voluntariat; per una banda, l’assistencial, que posa al pacient al centre de tot i, per altra banda, el de suport a l’entitat.

Pel que fa a l’assistencial, existeix el voluntariat testimonial, on la persona voluntària ha tingut la malaltia i pot explicar el seu testimoni de supervivència a les persones amb càncer. També trobem el voluntariat a centres sociosanitaris, on es detecten necessitats dels pacients directament des de les habitacions dels hospitals, com soledats no desitjades, acompanyaments puntuals, suport a pal·liatius, etc. El voluntariat a domicili, on es duu a terme un suport més continuat; fent companyia, col·laborant amb les tasques de la llar, anat al metge amb el pacient, entre altres moltes activitats. I el voluntariat en prevenció, en projectes de sensibilització i promoció de la salut o voluntariat per la ciència.

I pel que fa al voluntariat de sostenibilitat, trobem a totes aquelles persones voluntàries que participen en activitats recaptatòries per a la missió de l’Associació, i finalment, el voluntariat de suport en tasques administratives i logístiques de l’entitat.

Totes aquestes persones que, amb una activitat silenciosa i sovint invisible, són peces claus i imprescindibles a les nostres organitzacions, tant pel paper que juguen com a vincle amb la societat, com per la seva proximitat amb el pacient, sense oblidar la seva naturalesa sòlidària.

Hem de reivindicar la funció dels voluntaris i voluntàries que ens ajuden, des de l’ombra, a millorar la vida dels familiars i malalts de càncer mitjançant la seva generositat, paciència, comprensió, treball i esforç.

L’Associació Contra el Càncer compta amb més de 30.000 persones voluntàries en tot el territori espanyol, aquest important grup treballa diàriament per estar a prop de les quasi 300.000 persones que anualment són diagnosticades de càncer.

Segons l’informe sobre 'L’Estat del voluntariat al món 2022', elaborat per l’ONU, hi ha una mitja de més de 862,4 milions de voluntaris i voluntàries al mes al món, I a Catalunya prop de 350.000 persones dediquen part del seu temps i de la seva vida al servei de les persones més vulnerables, a través d’entitats del tercer sector. El 4 de febrer és un gran dia per donar-los-hi les gràcies per la seva inestimable labor i fer-la visible socialment.

Afegeix un comentari nou