8 d’abril, un dia significatiu pel nostre poble

'Ceremonia del riu' al Besòs. Font: FAGiC

8 d’abril, un dia significatiu pel nostre poble

Resum: 

"El poble gitano està canviant, i el més important és que ho està fent conjuntament amb la societat. Anem de la mà, Poble Gitano i societat, conjuntament en l'aventura constant del canvi, perquè és així com ha de ser, altrament qualsevol poble, societat o cultura estaria abocada el fracàs"

 Font:

Esther Fernández

Cap Àrea Dona i Igualtat de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (FAGiC).

més articles de Esther Fernández

Un any més recordem i commemorem aquest gran moment històric que va ser la celebració del Primer Congrés Internacional del Poble Gitano. El 1971 es va establir la celebració d'aquest dia, es va concloure la nostra magnífica bandera, el nostre preciós Himne i es va afirmar el Romanó com la nostra llengua.

En un dia com avui, es va marcar un abans i un després en el reconeixement i la història del nostre poble, i el que abans es plantejava com una utopia, avui es presenta com un repte cada cop més proper a l'autèntica realitat. És un fet que el poble gitano està canviant, i el més important és que ho està fent conjuntament amb la societat. Anem de la mà, Poble Gitano i societat, conjuntament en l'aventura constant del canvi, perquè és així com ha de ser, altrament qualsevol poble, societat o cultura estaria abocada el fracàs.

Aquesta és la Història i la biografia del Poble Gitano. Un relat escrit en prosa de canvi i de vegades escrit en vers tràgic. Una història plena d'esdeveniments negatius i positius, com és el fet que estiguem celebrant aquest dia important en què compartim la nostra desconeguda i silenciada història amb tota la societat. I és així, com es dóna el coneixement mutu i se senten les bases per a l'existència d'un diàleg cultural tan necessari en els nostres temps.

El coneixement i el reconeixement és condició indispensable per construir una cultura de diàleg i de noves i positives relacions entre tots i totes. Això és imprescindible per garantir la inculsió des de l’equitat i la no discriminació de cap tipus. La necessitat de viure en una societat més democràtica que senti com a responsabilitat la incorporació de la no-segregació escolar al sistema educatiu i que sigui garant de la transformació social mitjançant l'educació. Que senti com a necessitat la urgència d'incloure el tema gitano a les agendes polítiques, governamentals i presidencials. Que sigui responsable en la creació de polítiques d'habitatge perquè tot ciutadà en pugui fer ús i gaudeixi del dret a un habitatge digne com recull la Constitució. Que es comprometi a crear alternatives vàlides que permetin la configuració d'un diàleg cultural que garanteixi el desenvolupament en la igualtat de tot poble i cultura mantenint la seva diferència i identitat amb igualtat.

Per acabar us convidem a celebrar el dia 8 d’abril, Dia Internacional del Poble Gitano, i que gaudim entre tots i totes de la diversitat i la germanor entre pobles.

OPRE ROMA!

Salut i llibertat

Afegeix un comentari nou