Opinió

Diàleg entre l’adultesa i l’adolescència: trencant mites i potenciant el benestar emocional

Font: Pexels

L’adolescència sovint és vista des de l'edat adulta com una etapa de vulnerabilitat, rebel·lió, labilitat emocional i descontrol. Però, i si canviem la perspectiva?

Sobre l'autor/a:
Natalia González, psicòloga del projecte Henka

Natàlia González

Psicòloga i tècnica del Projecte Henka (Hospital Sant Joan de Déu Barcelona). Ha treballat en estudis psico i socioeducatius relacionats amb la promoció de la salut mental, el benestar subjectiu i el suport educatiu en entorns d'alta complexitat. 

“Els adolescents passen dels adults i ja no ens necessiten”, “els adolescents no raonen i no s’hi pot fer res”, són frases que ens poden sonar familiars. Des de la mirada adulta, pot semblar que és una etapa que cal “aguantar” i deixar que passi el més ràpid possible. Però, i si canviem la perspectiva? Podem començar a reconèixer que les persones adolescents tenen molt més a dir del que ens pensem.

Un dels mites més arrelats en l’adolescència és la suposada immaduresa i la vulnerabilitat per enfrontar reptes de la vida. És cert que l’adolescència és un període vulnerable, però aquesta vulnerabilitat té dos grans factors. D’una banda, els i les adolescents es troben davant de desafiaments emocionals que afecten profundament la seva autopercepció, com ara la tria del futur acadèmic i professional, la importància creixent de les relacions amb iguals o la descoberta de les relacions afectivosexuals. D’altra banda, és un període de grans canvis a nivell neuromaduratiu, s’inicia el fenomen de la poda neuronal i també el desajust entre dos àrees cerebrals importantíssimes que regulen conductes, emocions i pensaments.  Si bé és cert que a causa del desajust entre el sistema límbic (emocions) i el còrtex prefrontal (control dels impulsos), a l’adolescència sovint es poden prendre decisions impulsives sense considerar les conseqüències a llarg termini.

També és comú creure que els adolescents desafien l'autoritat per pura rebel·lia. Aquesta visió deixa enrere matisos importants. En realitat, sovint el que fan és qüestionar les normes en un intent de trobar el seu propi camí i definir una identitat pròpia. En aquest procés, a l’adolescència  es necessita entendre per què les coses són com són, superant les certeses que els van acompanyar durant la infància. De fet, les persones adultes, massa sovint ancorades en les nostres creences i rutines, podríem aprendre molt de la seva capacitat de qüestionar-se el món amb curiositat. Els i les adolescents ens ensenyen que el dubte és una eina poderosa per al creixement personal. 

Aquests factors i d’altres formen part de la complexitat de l’adolescència i tenen un impacte clar sobre el benestar emocional i la salut mental. No obstant això, no existeix una adolescència igual a una altra. Aspectes com tenir un entorn familiar segur, on l'adolescent és vist i validat emocionalment, són essencials. Això implica oferir un espai amb límits ferms però respectuosos. A més, fomentar relacions afectives significatives i positives en què l’adolescent se senti vist, respectat i valorat enforteix la seva autoestima i l'ajuda a desenvolupar els seus propis recursos. Aquests elements, juntament amb l'accés a recursos, les oportunitats acadèmiques i socials, modelen aquesta etapa. 

Cada vegada hi ha més propostes que sumen per tal de promoure el benestar emocional a l’adolescència a través d’un dels seus entorns naturals, principalment als centres educatius. A més, es posa en valor la importància d’escoltar-los, ja que ells són els veritables experts de les seves pròpies experiències. El programa Henka és una d’elles. Henka, és un programa que fomenta la resiliència en població juvenil tenint en compte la resiliència individual, la familiar i la comunitària. És un programa posat en marxa des de l'Hospital Sant Joan de Déu conjuntament amb de Z Zurich Foundation va iniciar-se el curs 2023-2024 a Catalunya arribant a més de 90 centres educatius de 1r i 2n de l’ESO a Catalunya. La previsió per aquest proper curs 2024-2025 és que se segueixi estenent arreu del territori català i espanyol.

Potser, al final, el repte de l’adolescència és doble: d’una banda superar els desafiaments propis d’aquesta etapa vital i de l'altra, com les persones adultes aprenem a adaptar-nos al seu canvi constant. En aquest procés, podem trobar maneres més profundes de connectar i créixer conjuntament.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari