Els ODS, una proposta educativa per canviar el món
Comparteix
Els ODS poden esdevenir un mirall des del que reflexionar i repensar l’educació del segle XXI.
L’Agenda 2030 i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) s’ha convertit en un full de ruta històric. L’Agenda proposa i sistematitza una sèrie de fites i indicadors amb un horitzó temporal determinat per abordar problemes de gran abast, compartits pel conjunt de la humanitat i amb una gran capacitat disruptiva.
Els ODS han aconseguit en aquests anys mobilitzar a multitud d’actors socials, polítics i econòmics i fer que molts integrin l’agenda com a estratègia clau per repensar les seves accions.
L'àmbit de l’educació formal i no formal és, sens dubte, un dels principals espais en aquesta tasca global i compartida. Les escoles, universitats o espais d’educació en el lleure són claus en la formació d’unes generacions que ja estan patint les conseqüències de la crisi climàtica o de les múltiples desigualtats (de renda, de gènere, etc.) i que veuen com el seu futur està plenament condicionat per una realitat global cada cop més trasbalsada.
Existeixen almenys tres aspectes pels quals “formar i pensar des dels ODS” pot arribar a convertir-se en una tasca prioritària. Primer, perquè els ODS són unes ulleres per entendre els principals problemes que ens afecten a tots, però sobretot, la naturalesa d’aquests: vivim ja en un petit “poble global” on el que afecta a una societat de qualsevol part del planeta ens afecta, directa o indirectament, més tard o més d’hora, a nosaltres.
La interdependència, doncs, és una característica ineludible de la nostra condició humana en aquests moments. Segon, perquè ens posa en marxa i activa la nostra condició d’agents socials i polítics que amb les seves reflexions, decisions i accions són capaços de generar impacte en l’entorn en el que viuen.
Finalment, perquè ens posa de relleu que aquesta possibilitat de pensar i canviar les coses des de les aules o altres espais educatiu no l’estem fent de forma aïllada sinó amb infants i joves de qualsevol indret del planeta que també tenen en l’Agenda 2030 una proposta mobilitzadora.
Els ODS poden esdevenir així un mirall des del que reflexionar i repensar l’educació del segle XXI. Per una banda, amb l’Agenda 2030 ens adonem que la interdisciplinarietat esdevé un aspecte de primer ordre. Per resoldre problemes molt complexos i de gran impacte social necessitem una forma de pensar que sigui capaç d’interrelacionar i dialogar des de diverses vessants i perspectives.
De la mateixa manera, estem posant de relleu el valor de la cooperació. La pandèmia ha posat de relleu allò de que “o ens salvem tots o no es salva ningú”. Ningú per sí sol, doncs, serà capaç d’articular solucions als efectes de les crisis que estem patint i necessitarem sempre de la col·laboració entre individus, societats o institucions. El present i futur és compartit en tots els sentits.
Per altra banda, els ODS ens conviden a ser co-pensadors i co-creadors d’una realitat global que necessita articular propostes d’acció d’abaix a dalt i no esperar, com molt sovint succeeix, a que les polítiques i estratègies de qualsevol tipus es decideixin en un espai lluny de la ciutadania. És el moment, doncs, d’impulsar un canvi que parteixi dels neguits, reflexions i propostes de tots i totes. La crisi climàtica ha demostrat com existeix una generació de joves amb una consciència climàtica incisiva i mobilitzadora.
A pocs anys d’assolir aquest horitzó 2030 i amb una realitat global accelerada i desbordant, no hem de deixar perdre l'oportunitat de convertir els ODS en una palanca educativa més d’aquest canvi global que necessitem.
Els joves encara no som conscients de tot el que s'ens vindrà a sobre....