8 propostes per mantenir activa l’entitat en períodes de confinament

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Josep Carbonell
8 propostes per mantenir activa l’entitat en períodes de confinament Font: Unsplash
8 propostes per mantenir activa l’entitat en períodes de confinament Font: Unsplash

8 propostes per mantenir activa l’entitat en períodes de confinament

Autor/a: 
Josep Carbonell
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

L’aturada de l’activitat quotidiana per causes de força major ofereix a les entitats sense ànim de lucre l’oportunitat d’obrir carpetes pendents que la voràgine del dia a dia no permet.

Les entitats sense ànim de lucre no són alienes a la realitat que està patint la nostra societat pel brot de coronavirus. L’estat de confinament obligatori en què ens trobem ha portat a moltes organitzacions a aturar els seus serveis o, si més no, a reduir la seva activitat habitual.

Ara bé, estar confinat a casa no té per què suposar l’aturada total de l’activitat, ans al contrari, esdevé una oportunitat per abordar aquells temes que s'ajornen constantment i que poden ajudar a fer créixer l’entitat. A continuació, us oferim un seguit d’idees per mantenir activa la tasca de l'entitat durant el període de confinament.

  • Programar el que vindrà.

L’atenció directa i la realitat de les entitats fa que, moltes vegades, sigui complicat trobar un moment per fer coincidir l’equip i preparar a consciència els mesos que vindran. Aquesta aturada presenta una bona oportunitat per, a través de videoconferències, programar i començar a planificar les activitats futures.

D’altra banda, també pot ser interessant dedicar part del temps a reprogramar allò que ha quedat pendent o pensar fórmules per adaptar-ho a les noves circumstàncies.

  • Formar-se.

Un altre aspecte que es veu eternament perjudicat per la voràgine diària és la formació. Pot ser una bona ocasió per donar un cop d’ull a les guies i material gratuït que ofereixen moltes entitats, com ara el CJB, el CRAJ o Torre Jussana, entre d'altres. A la Biblioteca de Xarxanet podeu trobar documents i material didàctic ordenat per temàtiques.

  • Sol·licitar acompanyaments gratuïts per a entitats.

Recuperar el DAFO i avaluar el funcionament de l’entitat pot ser una altra tasca a desenvolupar. Si es tenen detectades certes mancances, és el moment idoni per sol·licitar un dels serveis d’acompanyament gratuïts que la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya posa a disposició de les entitats sense ànim de lucre.

Podeu demanar suport en projectes d’intervenció, gestió del voluntariat, comunicació, participació, captació de fons, planificació estratègica, treball en xarxa, sostenibilitat de l’entitat i processos d’avaluació, entre d’altres.

  • Recuperar temes pendents.

Si fa temps que es vol engegar una nova línia d’activitats, un nou servei, organitzar una jornada, i mai es troba el moment? Ara és l'hora. Cal recuperar els correus o carpetes pendents i posar-hi fil a l’agulla.

  • Preparar convocatòries de finançament.

El finançament és per a la gran majoria d’entitats, el principal maldecap. Pot ser oportú dedicar aquest període de confinament a cercar convocatòries de finançament i començar a preparar-les. Us aconsellem donar una ullada al Calendari de Convocatòries de Finançament que elabora anualment Xarxanet.

Tanmateix, també es pot dedicar una estona a pensar alternatives de captació de fons per a l’entitat.

  • Fer el pla de comunicació i de xarxes de l’entitat.

Comunicar és existir i és necessari que tota entitat disposi del seu pla de comunicació i, si es pot, també de xarxes socials. Crear el pla de comunicació o de xarxes de l’entitat és una tasca que suposa una certa dedicació, difícil de trobar durant la resta de l’any. A Xarxanet disposeu de recursos que us poden ser d’utilitat.

  • Posar ordre i arxivar correctament tot el material.

En moments d’aturada parcial o total de l’activitat, posar una mica d’ordre a tota la documentació, sigui física o digital, que es genera durant l’any, pot ser una bona manera d’aprofitar el temps.

  • Mantenir el contacte amb la base social de l’entitat.

Les xarxes socials i les noves tecnologies permeten que el confinament sigui només presencial. És sempre interessant utilitzar aquestes eines per mantenir un contacte periòdic amb la resta de l’equip tècnic, el voluntariat de l’entitat, la junta directiva i en la mesura del possible, amb les persones beneficiàries, que permeti informar de possibles novetats o simplement donar-se suport en aquestes situacions extraordinàries.

Afegeix un comentari nou