Anna Martínez: “És important rellegir la missió i actualitzar com la duem a terme”

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Ignasi Escudero Ruiz
L'equip de la Fundació Salut Alta, de Badalona. Font: Fundació Salut Alta
L'equip de la Fundació Salut Alta, de Badalona. Font: Fundació Salut Alta
Anna Martínez, directora de la Fundació Salut Alta. Font: Fundació Salut Alta
Anna Martínez, directora de la Fundació Salut Alta.

Anna Martínez: “És important rellegir la missió i actualitzar com la duem a terme”

Autor/a: 
Ignasi Escudero Ruiz
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

La directora de la Fundació Salut Alta, a Badalona, aporta el seu punt de vista sobre el paper de la missió i la identitat en entitats arrelades al seu territori i sensibles als canvis socials que s’hi produeixen.

Els contextos socials i econòmics varien, algunes realitats es mantenen i d’altres no i, per tant, és clau que les entitats puguin “rellegir la missió” i anar actualitzant de quina manera la duen a terme, explica Anna Martínez, directora de la Fundació Salut Alta, a Badalona.

Per Martínez, la missió ha de deixar d’estar només al paper i adquirir una dimensió vivencial que mogui l’equip de l’entitat. Unes paraules que es posen en joc quan la fundació apuja la seva persiana i obre la porta a infants i famílies que “són el rostre de la missió”, confessa.

És crucial que una entitat cuidi i valori la seva identitat i missió?

Les entitats de barri, d’atenció directa, tenim propòsits similars però cadascuna té una història i manera de fer pròpia que ha anat configurant la seva identitat. És clau tenir-la identificada per mantenir l'essència i transmetre-la bé a aquelles persones que es van incorporant.

Com es redefineix una identitat que sovint està lligada al naixement de l'entitat?

La missió moltes vegades es vincula a un document penjat a la pàgina web, però té molta més importància. Sovint ens passa que el llenguatge no està actualitzat i això ens allunya del seu sentit, però és necessari rellegir-la i saber-la explicar amb paraules actuals, mantenint-ne el fons.

Normalment les missions tenen un sentit molt ampli i el que s’ha d’anar actualitzant és el com dur-ho a la pràctica, és a dir, les accions a desenvolupar per encaminar l’entitat cap al seu propòsit.

Com es transmet l’objectiu últim de l’entitat, la missió, a un equip –tècnic o voluntari- que es va renovant cada curs?

El rellevant és que la missió es visqui i no quedi només en un paper. El fet que els equips canviïn es planteja com un repte perquè es necessita un temps per impregnar-se de la missió, però a la vegada planteja una oportunitat perquè en iniciar un curs, un projecte o una campanya es pot tornar a posar sobre la taula la missió. Són moments valuosos tant si fa dos anys que treballes a l’entitat com si en fa deu. Al rellegir-la, vas descobrint i coneixent nous detalls, posant el focus en una paraula, en un col·lectiu.

Nosaltres, a la Fundació Salut Alta, un dels moments on ho treballem és a l’inici de curs, o quan arriben noves persones a la fundació i sempre ens serveix per adonar-nos de nous matisos.

Com interpel·la la realitat social a la missió?

A les entitats com la Salut Alta que estem molt arrelades al territori i el barri ens defineix, la realitat ens interpel·la molt. Les persones que estan acompanyant les persones participants posen en pràctica la missió de manera natural i diària.

Però a més, el fet de ser una entitat petita i de barri fa que totes aquelles persones, voluntàries o tècniques, que no treballen en intervenció directa puguin posar també rostre a la missió.

I com afecta al sentit de la vostra acció?

Si estiguéssim tancades en una bombolla faríem el mateix que quan es va iniciar l’activitat de l'entitat. Estar en contacte amb la realitat ens fa estar pendents dels canvis en les necessitats, preguntar-nos com hi donem resposta, saber a què no podem arribar o amb quines entitats podem treballar conjuntament.

Podries posar un exemple de com el treball en xarxa us ajuda a perseguir la vostra missió?

El fet d’anar de la mà de les entitats del sector social dels jesuïtes a Catalunya ens ha ajudat a llegir la missió en una part més analítica, de reflexió, d’entendre les causes de les desigualtats a les quals donem resposta i sumar-hi una part de sensibilització i incidència.

Així que al rellegir-la hem anat creixent en altres àmbits, trobant noves maneres de respondre a la missió que en el moment de la creació potser no es tenien presents.

Si ara llegeixes la missió, què en destaques?

“Ser membres actius de canvi”. Crec que és important potenciar aquest esperit de transformació social i la nostra manera d’entendre-ho és de forma participativa, comptant amb les persones que configuren la Fundació. Equip tècnic, voluntariat, donants, entitats en xarxa... però, sobretot, els i les participants dels projectes! Si creem consciència del que volem assolir podrem implicar a més gent i obtindrem una transformació autèntica.

Afegeix un comentari nou