Àmbit de la notícia
Projectes

Paola Bagna: "Connectem les persones a través de l'art, la creativitat i la participació"

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a
Josep Carbonell
  • Canalitzem utilitza l'art i la creativitat per connectar la ciutadania.
    Font: Canalitzem
  • Marta Fuentes, Paola Bagna, Vania Da Rui, Marina Gimeno, Cristina Moreno, Lola Arpa i Victoria Fuentes, membres de Canalitzem.
    Marta Fuentes, Paola Bagna, Vania Da Rui, Marina Gimeno, Cristina Moreno, Lola Arpa i Victoria Fuentes, membres de Canalitzem. Font: Canalitzem
  • L'arquitectura d'Empuriabrava, única.
    L'arquitectura d'Empuriabrava, única. Font: Canalitzem
  • Empuriabrava compta amb una població diversa socioculturalment.
    Empuriabrava compta amb una població diversa socioculturalment. Font: Canalitzem

Canalitzem desenvolupa un projecte dinamitzador i innovador a Empuriabrava amb l'objectiu de reconèixer i preservar el patrimoni cultural, urbà i natural del territori. 

A tocar dels Aiguamolls de l’Empordà i banyada per les aigües del Golf de Roses, trobem Empuriabrava, una marina residencial altrament coneguda com la Venècia de la Costa Brava. Però aquest indret és molt més que una destinació turística estival. Té una població diversa socioculturalment i una trama urbana que la caracteritza. Hem entrevistat a l’entitat Canalitzem per conèixer la seva tasca i la realitat del teixit associatiu a la zona.

Com us definiu?

Canalitzem és un grup de persones amb inquietuds diverses que s’associen amb ganes d'engegar un projecte dinamitzador i innovador per Empuriabrava.

Quina és la missió de l’entitat?

Dinamitzar aspectes d’Empuriabrava relacionats amb la cultura, l'arquitectura i la cura del medi ambient, així com connectar les persones a través de la creativitat, les expressions artístiques i la participació. Pensem que aquestes últimes són eines de transformació innovadores que poden ajudar a repensar el nostre entorn.

Quantes persones formeu part del projecte?

Som 10 persones veïnes d’Empuriabrava d’orígens i formacions diverses: educació social, belles arts, arquitectura, dret, fotografia, benestar holístic i esport.

Empuriabrava té una trama urbana ben característica. Quines són, des del vostre punt de vista, les principals virtuts d’aquest indret?

Empuriabrava se situa en un indret paisatgístic privilegiat i té una configuració urbana que et permet ser anònim, contràriament a altres pobles on tothom es coneix. És un lloc al costat de l’aigua, amb activitats lligades al mar, al vent i amb un aeròdrom, la qual cosa també ha forjat una comunitat internacional d'esportistes permanents que acaben de donar una dimensió molt més cosmopolita de la que aparentment pot semblar.

La seva arquitectura dels anys 70 i la trama urbana són molt peculiars i úniques al país amb canals navegables i habitatges de baixa densitat amb jardins. És un lloc on la vegetació pren importància en el conjunt urbà.

I les principals mancances?

No hi ha accions ecologistes per part de l’administració i el pla urbanístic municipal (POUM) no defineix eines d’actuació respectuoses amb les arquitectures originàries i no impulsa la conservació ni potencia els espais verds privats com a part d’un bé mediambiental comú.

El model que regeix Empuriabrava és el de vendre’s com un lloc de sol, platja i oci, provocant una forta estacionalització. Un model que no propicia iniciatives innovadores lligades per exemple a la cultura i a l’art i dificulta la participació ciutadana per debatre el desenvolupament d’Empuriabrava i repensar-lo col·lectivament.

Quines línies de treball teniu en marxa per fer front a les problemàtiques ambientals?

Pensem que és important que Empuriabrava pugui esdevenir un lloc capaç de superar-se i arribar a ser una localitat lliure de plàstics, bike friendly, pionera en energies renovables, renaturalitzada i agermanada amb la biodiversitat dels Aiguamolls que l’envolten. Volem crear espais de reflexió, sensibilització i debat així com accions artístiques al voltant del medi ambient i el desenvolupament sostenible del nostre municipi.

Fins ara, hem documentat a les nostres xarxes socials la problemàtica que es genera després del mercat setmanal en dies de vent amb l‘acumulació de bosses de plàstics, vam participar de manera activa en el Park(ing) Day, hem participat en dues recollides de plàstics i hem col·laborat amb un artista-paracaigudista basat a Empuriabrava, en Timothy Parrant, en una escultura feta amb plàstics recollits després del mercat.

I en l’àmbit cultural?

Empuriabrava no té un patrimoni cultural definit. Quan es pensa en Empuriabrava i la cultura, no hi ha una imatge concreta. Per tant, pensem que és una necessitat definir un patrimoni cultural inherent a aquesta localitat per reforçar els vincles de la ciutadania amb el lloc i per ser difós més enllà dels seus límits tot generant nous continguts culturals locals i globals alhora.

Creiem que l’arquitectura dels anys 70 i l’urbanisme d’Empuriabrava són els registres i testimonis històrics de la identitat col·lectiva d’aquest lloc i algunes edificacions són una herència insubstituïble, que cal transmetre en les millors condicions a les generacions futures. 

Com es pot definir aquest patrimoni cultural?

Hem engegat un treball d’investigació, documentació i difusió entorn a aquestes arquitectures singulars: mapa interactiu, fotografies artístiques, participació en jornades sobre patrimoni i vincles amb altres associacions.

Per aquest desembre, estem organitzant un mercat d’art en un espai arquitectònicament emblemàtic d’Empuriabrava, el Club Nàutic, amb la voluntat de seguir enfortint la xarxa de persones creatives, acostar l’art i el talent local als habitants de la localitat i crear una jornada distesa amb l’arquitectura, l’art i la ciutadania com a protagonistes.

Sou una associació molt jove, nascuda l'abril de 2019. Amb quines dificultats us heu trobat a l’hora de constituir-vos com a entitat?

La constitució en si no va ser especialment complicada. Els reptes ara són aconseguir més socis, seguir polint i treballant el missatge a la societat i difondre la nostra tasca que entenem és pel bé comú, així com aconseguir fons per fer més activitats.

Internament, hem hagut de posar en pràctica maneres de compartir informació i organitzar-la, de comunicar-nos entre les membres i de presa de decisions en assemblea. La tecnologia també ens és un gran instrument, tant per l'organització, com per la comunicació interna i externa.

Quina rebuda heu tingut entre la ciutadania?

Positiva. Es valora la nostra tasca i molta gent l’entén com quelcom dinàmic, que aporta aire fresc i que repensa els models de desenvolupament actuals d’una manera diferent. També hi ha veus que no coincideixen amb la nostra visió, com és normal en qualsevol societat. Nosaltres restem obertes a compartir opinions i treballar conjuntament amb tothom.

Quina és la realitat associativa d’aquesta marina residencial?

No les coneixem totes, però algunes com Care-All o Progat treballen en temàtiques molt concretes i importants. Sabem que hi ha associacions de lleure i de veïns. Tenim bona entesa amb Bienestar Empuria, amb qui hem participat en una recollida de plàstics, però no ens consta que hi hagi una associació amb una visió global del lloc com la nostra.

Com us agradaria veure Empuriabrava d’aquí a deu anys?

Un lloc culturalment dinàmic, amb activitats i esdeveniments innovadors lligats a l’art i la creativitat i amb un espai sociocultural i de producció artística de referència a l’Alt Empordà.

Un espai amb patrimoni cultural definit, reconegut, difós i protegit, és a dir, unes arquitectures originàries i un urbanisme que siguin glocalment i administrativament valorades i que s’adaptin als nous temps amb criteris de sostenibilitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari