5 eines premium gratuïtes per a ONG el 2022

F Pere Tarrés
Eines de gestió que ofereixen el seu servei avançat de manera gratuïta per a entitats no lucratives.  Font: Pixabay
Eines de gestió que ofereixen el seu servei avançat de manera gratuïta per a entitats no lucratives. Font: Pixabay
El teletreball s'ha convertit en un aspecte fixe per les entitats del tercer sector Font: CC
L'opció premium d'algunes eines digitals pot ser de gran utilitat per les entitats sense ànim de lucre.

5 eines premium gratuïtes per a ONG el 2022

F Pere Tarrés
Resum: 

Eines digitals que posen a l’abast de les entitats sense ànim de lucre versions avançades del seu programari.

Amb l’inici d’any són moltes les entitats que es proposen millorar la seva organització, començar a utilitzar aquella eina que els van presentar en una formació o ajustar temes pendents que a nivell intern porten temps detectats.

Per tal de no defallir en l’intent presentem una guia amb 5 eines útils per a l’organització i gestió d’una entitat que ofereixen la seva versió professional, de pagament per al públic general, gratuïta per a entitats sense ànim de lucre. Eines variades que ofereixen una àmplia gamma de serveis, des de la gestió de correus i documents compartits, dissenys de tot tipus, gestió de bases de dades o de projectes.

Cada aplicatiu requereix presentar una documentació per tal d’acreditar que l’entitat que demana el servei no té ànim de lucre. Per això serà pràctic tenir localitzats alguns documents en format digital, com per exemple el Número d’Identificació Fiscal (NIF), els estatuts -on hi figura que és una entitat sense ànim de lucre- i altres documents que validin que la persona física que fa el tràmit està autoritzada per representar l’entitat.

Google Workspace

Aquest gegant tecnològic ofereix una versió gratuïta per a les entitats sense ànim de lucre. Un dels punts forts de Google Workspace for Nonprofits és que permet aglutinar correu, emmagatzematge i creació de fitxers compartits des d’un sol compte.

Mantenint el correu corporatiu de cada entitat, per exemple nom@entitat.org, aquesta eina ofereix la possibilitat de gestionar el correu, crear equips de treball i llistes de distribució per facilitar la comunicació interna i videotrucades amb capacitat de fins a 100 persones assistents.

Per tal de donar-se d’alta, cal estar registrat a TechSoup Spain, empresa que valida la pertinença de les entitats socials.

Canva

L’eina de disseny per a tots els públics. Un editor intuïtiu i fàcil d’utilitzar que permet dissenyar en tot tipus de formats: des d’elements estàtics i audiovisuals per a les xarxes socials, fins a cartelleria, passant per targetes de presentació, postals o presentacions de projectes.

Aquesta eina ofereix la possibilitat de dissenyar a partir de plantilles preestablertes seguint diverses temàtiques, i adaptar-les segons gustos i necessitats, o començar des d’una pàgina en blanc. L’opció premium permet accedir a tots els dissenys, plantilles, il·lustracions i fotografies de què disposa aquesta eina.

Canva for Nonprofit també permet el disseny col·laboratiu. A través de la creació d’un equip de treball es poden organitzar els materials produïts en carpetes compartides amb persones de la pròpia entitat i externes.

Slack

Eina de missatgeria entre equips que permet organitzar el treball per projecte o àmbits d’actuació. Mitjançant missatges directes entre persones o a través de canals temàtics, aquest aplicatiu permet també compartir documents, seguir converses sobre temes concrets o fer anuncis visibles per a tota l’organització.

Una eina fàcil d’utilitzar que disposa de programari propi i versió web. Ideal per concentrar tota la informació sobre el seguiment d’un projecte en un únic espai, amb la possibilitat de col·laborar amb persones de la pròpia entitat i externes.

Slack ofereix la versió gratuïta pel pla 'Pro' a entitats amb un màxim de 250 membres. Existeixen diverses alternatives fetes amb programari lliure amb les mateixes funcionalitats.

Springly

Programari CRM que permet la centralització de les dades de totes aquelles persones que es relacionen amb una entitat, sigui quin sigui el seu rol, a través de perfils personalitzats en una gran base de dades.

A través del perfil inicial de cada usuari es poden establir els tipus d’interaccions – persona usuària, treballadora, donant, proveïdora de serveis, etc- i automatitzar l’elaboració dels documents que es vulguin enviar, com per exemple cartes d’agraïment o informacions generals.

L’aplicatiu permet personalitzar els camps a introduir i organitzar-los d’aquella manera que s’ajusti millor a les necessitats de l’entitat a través de grups. Les dades enregistrades es poden exportar per tal de guardar-ne còpies de seguretat o treballar en altres arxius de manera independent.

Asana

Asana és una eina per planificar, organitzar i gestionar el treball d'un equip. Permet generar tasques, agregar-les en llistats, calendaritzar-les i assignar-les a persones concretes. Una eina que es pot enllaçar amb altres aplicatius -de gestió d’arxius i emmagatzematge- i que dona peu a l’organització de tasques complexes o amb moltes fites intermèdies.

La seva interfície permet veure les tasques a través de llistats, cronogrames i taulells. Un recurs que permet optimitzar les tasques en funció de la seva priorització i dels àmbits d'actuació dins de cada projecte o entitat.

Es tracta d'un recurs gratuït per als equips que tenen fins a 15 persones usuàries, a partir d’aquesta xifra cada nou participant és de pagament.