7 plataformes de finançament col·lectiu digital
Comparteix
Els projectes de finançament col·lectiu s’han erigit com una fórmula per assolir alguns reptes que es plantegen les entitats.
És un fet evident que les plataformes digitals fa temps que també han arribat al tercer sector i, com era d’esperar, la captació de fons és una de les finalitats per a les quals s’utilitzen. Els projectes de finançament col·lectiu s’han erigit com una fórmula per assolir alguns reptes que es plantegen les entitats, permetent la connexió entre potencials donants que col·laboren, de forma altruista, amb causes socials. Així mateix, es preveu que en els propers 5 anys aquestes contribucions s’estenguin en àrees com el voluntariat i la sensibilització.
En aquest recurs es presenten les característiques principals de diverses plataformes de finançament col·lectiu existents avui dia i que poden ser útils en cas que una organització vulgui posar en marxa una si una estratègia de captació de fons digital per algun projecte en concret.
Wapsi.org
Aquesta plataforma permet la captació de fons a través de la compra en línia i de manera totalment gratuïta. La seva forma de funcionar consisteix en el fet que cada vegada que una persona usuària fa una compra en algun dels més de 200 ‘eCommerce’ associats a Wapsi.org, un percentatge es destina a l’entitat que escull el comprador/a sense augmentar el preu de la seva compra. És un sistema idoni per aconseguir donacions d’un públic acostumat a dispositius digitals, ja que no es necessita gastar més diners, únicament fer uns clics.
Lilo
Lilo també utilitza el desenvolupament de les noves tecnologies en la cerca de l’obtenció de donacions gratuïtes. En aquest cas, ho duu a terme gràcies a les recerques que realitzen les persones usuàries d’internet i que la plataforma transforma en donacions destinades a diferents causes solidàries que poden finançar projectes socials i mediambientals. És molt recomanable per a un públic que utilitza Internet en el seu dia a dia i que no disposa de grans recursos econòmics.
Teaming
Aquesta és una plataforma de microdonacions que es basa en l’aportació mensual d’1 euro a través de diversos grups solidaris que donen suport a una causa concreta. Els i les donants de Teaming es converteixen en ‘teamers’ que van augmentant en nombre a mesura que avança el temps. A major nombre de ‘teamers’, la recaptació mensual per a l’entitat també és més alta. Es tracta d’un sistema interessant per a la captació de persones que no volen comprometre’s a una quota gaire elevada o que fa poc temps que formen part de la base social de l’organització.
Goteo
Goteo és una de les plataformes pioneres en captació de per a projectes. La seva principal característica és l’oferiment de recompenses individuals que tenen un retorn col·lectiu. És una opció a tenir molt en compte quan una organització té la intenció de tirar endavant un projecte limitat en el temps. També per a iniciatives d’emprenedoria d’innovació social perquè, a més d’aconseguir finançament, la plataforma permet fer difusió entre el públic adequat, ampliant l’impacte social i amb possibilitat de participar en les convocatòries de ‘matchfunding’ que ofereix.
Giving Tuesday
Es podria definir com una mena de moviment solidari que promou la solidaritat entre persones, empreses, organitzacions. El seu portal web permet a les entitats publicar la iniciativa o projecte que es vol finançar a través d’aquesta plataforma i buscar, a través d’aquest lloc, el suport de públic i sector empresarial que permeti tirar-la endavant. La principal peculiaritat del Giving Tuesday és que dedica un dia concret de l’any perquè les persones comparteixin i donin, la qual cosa fa que la jornada tingui repercussió en l’àmbit mediàtic i afavoreixi la captació de fons per als projectes.
Mi grano de arena
Mi grano de arena és una altra de les principals plataformes de captació de fons a casa nostra. Es basa en un sistema de repte que l’entitat o organització vol finançar, permet crear la campanya a partir d’un model establert amb possibilitat de text, foto i vídeo, i publicar la iniciativa o projecte. És de les plataformes més conegudes i ofereix també la possibilitat que l’entitat pugui participar en el ‘matchfunding’, fet que permet ajudar a superar l’objectiu quan aquest pugui semblar difícil d’assolir pocs dies abans de finalitzar la campanya.
iWOPI
Consisteix en una plataforma que combina activitat física i solidaritat. El seu sistema es basa en la creació d’un equip a iWOPI, per exemple en entitats, organitzacions o empreses interessades a impulsar una vida activa entre les seves persones empleades, potenciant també el seu compromís social. L’equip proposa caminades o curses i, a través d’aquesta plataforma, es poden convertir els quilòmetres en una donació a una causa social. Es considera una alternativa interessant per innovar en les col·laboracions de l’àmbit de la Responsabilitat Social Corporativa.