Àmbit de la notícia
Social

5 llibres sobre temes socials per encarar millor la tardor

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • Un moment de la presentació del llibre ‘L’Arcadi al país de les oliveres’ a La Setmana, la fira del llibre en català a Barcelona.
    Un moment de la presentació del llibre ‘L’Arcadi al país de les oliveres’ a La Setmana, la fira del llibre en català a Barcelona.
  • 'Somniant la pau' (Rosa dels Vents) de Nadia Ghulam és una història sobre persones refugiades i les dificultats per fugir de la guerra.
    'Somniant la pau' (Rosa dels Vents) de Nadia Ghulam és una història sobre persones refugiades i les dificultats per fugir de la guerra.
  • ‘Pau. El valor de la vida als nostres dies’, de Jordi Armadans, fa atenció en les desigualtats i les violències.
    ‘Pau. El valor de la vida als nostres dies’ (Ara Llibres), de Jordi Armadans, fa atenció en les desigualtats i les violències.

Jordi Armadans, Nadia Ghulam, Enric Canet, Bernat Oliveres i Mar Valldeoriola han presentat novetats editorials sobre pau i sobre iniciatives contra l’exclusió social.

Per encara la tardor i la tornada a la vida quotidiana després de l'estiu hi ha lectures que poden ser inspiradores. Recollim alguns llibres que parlen sobre valors, sobre la cultura de la pau, experiències de refugi i fugida d'una guerra en primera persona, el naixement d'una iniciativa que porta dècades acompanyament a famílies en situació d'exclusió al cor de Barcelona i també un àlbum il·lustrat sobre la figura de l'economista i activista contra les desigualtats Arcadi Oliveres.

Reflexions com ara que al món hi ha aproximadament vint milions de militars en actiu i tretze milions de metges i metgesses queden recollides en el nou llibre de Jordi Armadans, politòleg, periodista i fins fa poc director de l’entitat FundiPau. Una altra: “Si calen militars per construir hospitals, potser falten hospitals”.

‘Pau. El valor de la vida als nostres dies’ (Ara Llibres) analitza el món i fa atenció en les desigualtats i les violències. Amb pròleg de David Fernàndez, Armadans hi deixa escrites les seves reflexions i els aprenentatges de molts anys dedicats a fer activisme per la pau i el desarmament.

Nadia Ghulam conversa amb Aridna Oltra i enmig de molts temes s’hi llegeix la història d’una noia que aconsegueix fugir de l’Afganistan, però que hi deixa tota una vida i, sobretot, la família. El patiment i la por, per tant, segueixen marcant la quotidianitat de les persones refugiades, com Ghulam.

'Somniant la pau' (Rosa dels Vents) és una història sobre persones refugiades i les dificultats per fugir de la guerra i de les misèria per començar una nova vida. Ghulam treballa per acompanyar les dones i nenes de l'Afganistan a través de l'ONG Ponts per la pau i també amb els seus llibres. "Intentaré brillar per il·luminar Kabul,encara que sigui lluny, perquè no caigui en la llista de ciutats oblidades", assenyala.

Enric Canet ha anat estirant fils per reconstruir la veritable història del naixement del Casal dels Infants, el 1978, tota una institució que porta dècades acompanyant els nens i nenes del Raval, de Barcelona, i les seves famílies. La feina del Casal és indescriptible al costat de les famílies vulnerables, però ‘El cel té pigues!’ (Pol·len) té el valor de recollir petits i grans detalls per veure com es va anar construint gràcies a l’empenta de l’organització veïnal.

Petits grans detalls com el títol: ‘El cel té pigues!’: és la frase d’un nen que gràcies a les colònies va poder sortir de Barcelona i la va dir quan va veure el cel ple d’estrelles. "Aquest llibre és un reconeixement a tots els que el van ajudar a obrir aquesta ‘casa’, com en Pitu Cunillera. És per lluitar contra l’oblit", explica Canet. 

“Qui era l’Arcadi? Feia xerrades explicant com funciona el món i les seves desigualtats de manera molt entenedora. Duia una bossa bandolera sempre plena: papers, caramels, mapes...” Una de les novetats presentades a La Setmana del Llibre en Català, la fira del llibre que s’està celebrant al Moll de la Fusta a Barcelona, és ‘L’Arcadi al país de les oliveres’ (Bindi Books), un àlbum il·lustrat que recull la figura, la feina i la filosofia de l’Arcadi Oliveres.

Bernat Oliveres i Mar Valldeoriola firmen ‘L’Arcadi al país de les oliveres’ i la defineixen com una obra per acostar als infants la figura i el pensament d’Arcadi Oliveres, però també l’han creada pensant en els i les “arcadistes” de totes les edats.

Publicat per primera vegada en català l’any 2011, ‘Sobre la violència’, de Hannah Arendt, ha estat protagonista també a La Setmana del Llibre en Català, perquè ha estat reeditat per l’ICIP i Angle Editorial a la col·lecció ‘Clàssics de la Pau i la Noviolència’.

Considerada una de les pensadores polítiques més influents del segle XX, Hannah Arendt va escriure ‘Sobre la violència’ en plena Guerra Freda i és una reflexió sobre les relacions entre guerra, política, violència i poder.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari