5 propostes per viure el voluntariat per a joves de 16 a 18 anys
Comparteix
Acaba l’institut, l’estiu toca a la porta i vols invertir una mica del teu temps lliure en donar un cop de mà als altres. El voluntariat t’obre les seves portes sense necessitar el carnet de major d’edat!
Els joves teniu molt a dir i a fer. Cal que sigueu un agent actiu per fer front a la conjuntura econòmica actual i posar el vostre gra de sorra ajudant a qui més ho necessita. Per això, existeix un ventall de propostes per viure el voluntariat per a joves de 16 a 18 anys. Et recomanem que primer de tot reflexionis perquè vols ser voluntari per decidir millor en quina entitat implicar-te. Apunta’t a viure l’experiència i a conèixer les possibilitats que se t’ofereixen.
Voluntariat durant tot l’any
Per què no pots ajudar a fer els deures a altres nens més joves durant el curs? O col·laborar amb un casal? A la Xarxa trobaràs moltes pàgines on hi ha ofertes de voluntariat. A la Borsa de Voluntariat Jove de la FCVS pots consultar les activitats de voluntariat en diferents àmbits com casals d’estiu, acompanyament a persones grans, voluntariats per la llengua, etc. A més, també pots veure un recull d’entitats on tens l'oportunitat d'implicar-te encara que tinguis menys de 18 anys.
Segur que hi ha alguna entitat on podràs fer una col·laboració algun dia a la setmana durant tot l’any. A més, també pots consultar al teu centre docent si fa alguna col·laboració amb una entitat en alguna activitat de llarga durada.
A Save the Children acullen voluntaris joves per als seus projectes. En concret, compten per una banda, amb col·laboradors juvenils que donen suport als projectes d’intervenció com casals, reforç educatiu a menors d’edat, etc. D’altra banda, també tenen grups de participació juvenil en els quals els nois formen una associació de forma voluntària i decideixen quins projectes duran terme, amb activitats en defensa de la vulneració dels drets dels infants.
“És una gran oportunitat per als joves poder aportar la seva experiència sense ser adults. És un canvi de rol com agent actiu i participatiu. Els joves se senten útils i tenen un espai per decidir” indica la responsable de voluntariat de Save the Children Catalunya, Ester Morillas.
Una altra entitat que acull molts joves voluntaris durant tot l’any és el Casal dels Infants. “Vam pensar que hi havia molts joves amb ganes de fer coses i vincular-se. La idea és que facin una tasca de preparació i sensibilització. Primer cal que entenguin perquè hi ha el Casal, que treballin valors i s’impliquin. Durant el curs van treballant així coses puntuals com reforç escolar, lectura...”, ha explicat la responsable de voluntariat, Anna Oro. “Volem que aquests joves siguin la cantera perquè si ja s’impliquen en alguna cosa social poden créixer i pensar que poden canviar la nostra societat”.
Voluntariat puntual
Reforços extres en moments determinats. A vegades es necessita un grup extra de voluntaris en dates concretes. Consulta a la teva escola o institut si realitza col·laboracions amb alguna entitat i participa en el suport de campanyes a les necessitats. Segur que necessiten col·laboradors quan, per exemple, es fa la recollida d’aliments, roba o joguines per Nadal.
Voluntariat a l’estiu
A l’estiu és quan més temps teniu els joves i és un bon moment per iniciar-se en el voluntariat. A més, amb la crisi socioeconòmica actual hi ha una necessitat creixent de persones per a que col·laborin amb col·lectius amb risc d’exclusió com, per exemple, molts infants de famílies amb pocs recursos. Així, durant les vacances escolars moltes famílies no es poden fer càrrec dels seus fills per la seva situació econòmica i és quan més que mai es necessita de les mans de voluntaris.
Entitats com El Casal dels Infants cada any fan una crida a voluntaris. Així, enguany oferirà als nens més de 800 places per a que puguin gaudir de les vacances d’estiu i necessitarà moltes persones per ajudar-los en els casals, colònies, les classes intensives de català... i moltes més activitats. La responsable de voluntariat, Anna Oro, ha explicat que molts nois que col·laboren de manera puntual durant el curs “fan de premonitors a l’estiu. Participen en el recolzament a l’hora de dinar i realitzen algunes activitats amb els nens tot seguit”.
Projectes d’aprenentatge i servei
És una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge amb un servei a la comunitat. Així, existeixen projectes com Mirades. Veure i viure el voluntariat de la FCVS. Aquest apropa el voluntariat a joves d’entre 15 i 18 anys a través de la creació d’un vídeo sobre una entitat. El projecte, que ha guanyat reconeixements com el Premi Federico Mayor Zaragoza és una “aposta per formar i apropar els joves a una ONG. Segons un dels membres de l’equip de sensibilització i exposicions de la FCVS, Ramon Sanclimens, “els joves voluntaris aprenen llenguatge audiovisual i donen un servei a una entitat. El vídeo servirà a les entitats per fer la seva pròpia difusió”.
“Els joves estan molt receptius. Descobreixen que són generosos i volen contribuir a ajudar. A més, aprenen llenguatge audiovisual i viuen l’experiència de treballar en equip i conèixer les problemàtiques que s’enfronten les entitats socials”.
Una vivència de voluntariat que no sempre acaba aquí. “Es crea un ambient que els motiva a seguir de voluntaris i quan acaben el vídeo molts demanen per continuar en alguna entitat. Aconseguir això amb 16 anys és molt positiu ja que es crea un costum de solidaritat que després seguiran com a adults”.
La satisfacció també arriba per part de les entitats. Així, l’Associació de Cardiopaties Congènites va formar part del projecte Mirades. Segons la psicòloga del servei d’atenció als familiars i els afectats de l’AACIC, Rosana Moyano, “el projecte va ser molt ben acollit perquè donava difusió de les persones amb cardiopaties congènites. A més, és molt bo arribar als nois d’aquestes edats per apropar-les a realitats diferents”. Moyano ha considerat que la implicació dels voluntaris va ser molt elevada “els nois estaven sempre molt atents i van saber captar perfectament el que volíem”.
Podeu veure un dels vídeos realitzat per nois de 4t d'ESO i Batxillerat del Col·legi Sant Miquel a l'Associació Àgora.
Xerrades de sensibilització i exposicions itinerants
La teva escola és un petit niu on podràs aprendre molt del voluntariat. L’equip de sensibilització de la FCVS organitza xerrades sobre el voluntariat per conèixer què és i què ens motiva a fer-lo, així com les actituds i aptituds necessàries. La xerrada, que té una durada de 60 minuts, dedica el darrer quart d’hora a que els nois coneguin a una persona d’una entitat per a que expliqui la seva experiència vital fent voluntariat. Segons una de les membres de l’equip de sensibilització i exposicions de la FCVS, Ma Dolors Peitiví, la valoració és “molt bona ja que es nota la predisposició dels més joves".
"Al final de les xerrades fem una enquesta i molts comenten que desconeixien moltes coses de l’àmbit del voluntariat. Fins i tot molts ja es plantegen que els dissabtes podrien fer-ne algun, tot i que reconeixen que tenen molts deures i poc temps. Tot i això, es denota que els nois tenen bona predisposició a fer coses”.
A la teva escola també podràs apropar-te al voluntariat a través de les exposicions itinerants que et poden servir per descobrir les teves motivacions per ser voluntari.
L’equip de sensibilització de la FCVS té tres exposicions itinerants:
- Suma-t’hi Podràs veure persones nouvingues que han fet tasques de voluntariat.
- Es porta dins A través d’un joc d’ombres les persones reflexionen d’allò que porten dins i què els motiva a fer voluntariat.
- Omple la teva vida de sentit Els voluntaris mostren les seves experiències a través de cada un dels sentits. Per exemple, una cuinera mintjançant el gust ens mostra com fa voluntariat en un centre de gent gran fent paella cada dijous.
Bon dia
Tinc una filla de 15 anys (16 al novembre) que estaria interessada en participar en algun programa de voluntariat al Juliol, preferentment al Maresme (Premià, Vilassar, Mataró) o a Barcelona.
Us agrairia em diguéssiu ón ens podríen informar
Moltes gràcies
Salutacions
Núria Martín i Guasch