7 oportunitats per començar l’any fent voluntariat

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Donar un cop de mà per garantir el funcionament de les rentadores i l’ordre al rober del centre obert és una crida de voluntariat d'Arrels Fúndació. Font: Arrels Fundació
Donar un cop de mà per garantir el funcionament de les rentadores i l’ordre al rober del centre obert és una crida de voluntariat d'Arrels Fundació. Font: Arrels Fundació
El programa 'Grans Actius' necessita voluntariat als barris de La Marina del Port i Marina del Port Vermell, a Barcelona. Font: Federació Catalana de Voluntariat Social
El programa 'Grans Actius' necessita voluntariat als barris de La Marina del Port i Marina del Port Vermell, a Barcelona. Font: Federació Catalana de Voluntariat Social
'Voluntariat per la llengua' permet triat la modalitat presencial o bé la virtual. Font: Voluntariat per la llengua
'Voluntariat per la llengua' permet triat la modalitat presencial o bé la virtual. Font: Voluntariat per la llengua

7 oportunitats per començar l’any fent voluntariat

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

Voleu ser voluntàries o voluntaris a Lleida, Sant Boi de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet o Barcelona? Suport en l'aprenentatge de la llengua o difondre campanyes de sensibilització sobre sexualitats són algunes de les ofertes.

Any nou, vida nova. En aquests moments moltes entitats planifiquen l’any 2022 i tenen places per cobrir en el seu voluntariat. Les possibilitats de fer una acció voluntària són tan diverses que van des de col·laborar ensenyant el català a persones migrades o senzillament donant-los conversa perquè l’aprenguin de forma pràctica, fins a participar en accions per fer accessibles informacions i materials sobre sexualitats des d’una perspectiva feminista i centrada en les cures.

La tasca de gran part del voluntariat es manté malgrat la pandèmia, però s’ha adaptat i s’apliquen mesures de protecció davant la Covid-19.

  • Sensibilitzar sobre sexualitats en espais d'oci

‘SEXus’ busca persones joves interessades a fer accessible informacions i materials sobre sexualitats des d’una perspectiva feminista i centrada en el plaer i les cures. El voluntariat és bàsic en aquest programa de l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) per difondre material informatiu i campanyes de sensibilització sobre sexualitats en espais d’oci, com concerts i esdeveniments musicals.

Els nois i noies interessades poden enviar un mail a voluntariado.sexus@abd-ong.org o bé omplir el formulari.

  • Alfabetització bàsica per a persones nouvingudes a Lleida

La Fundació Arrels Sant Ignasi, de Lleida, busca persones per fer voluntariat realitzant classes d'alfabetització bàsica de català i castellà a persones nouvingudes. Cal tenir disponibilitat els dimecres al matí.

Aquesta entitat lleidatana mobilitza més de 150 voluntaris i voluntàries. Les persones interessades han d’omplir el formulari.

  • Acompanyar usuàries al projecte 'Salut i Dona' a Sant Boi de Llobregat

Creu Roja de Sant Boi de Llobregat busca voluntariat per al projecte ‘Salut i Dona’ de l’entitat d’ajuda humanitària. Es tracta d’un projecte adreçat a dones per promocionar i prevenir la salut.

Crear continguts i realitzar tallers en relació a la salut de les dones, dinamitzar grups de dones o fer acompanyaments a recursos sanitaris o ginecològics són algunes de les tasques que faran les persones voluntàries. També acompanyar la realització d’activitats com caminades i sessions de ioga, pilates o zumba. Per a més informació es pot escriure a santboi@creuroja.org.

  • ‘Voluntariat per la llengua’

“Un bon propòsit per començar l'any: inscriure's al ‘Voluntariat per la llengua’”. Així es promociona aquest programa que proposa practicar català a través de la conversa amb una parella lingüística. Cal ser major d’edat i disposar d’un mínim d’una hora a la setmana durant deu setmanes. Es pot triar la modalitat presencial o bé la virtual.

Cal fer la inscripció, però per a les persones que ja s’hi hagin apuntat alguna vegada es demana que actualitzin les dades a la seva fitxa i que escriguin un correu a vxl@cpnl.cat.

El programa del Consorci per a la Normalització Lingüística va néixer l’any 2003 i ja hi han passat més de 150.000 parelles.

  • Acompanyar una persona al CAP o a l'hospital

‘Grans Actius’ és un programa de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) gràcies al qual persones voluntàries de més de seixanta anys acompanyen una persona del barri al Centre d’Atenció Primària (CAP), a l’hospital o al centre de rehabilitació. Els acompanyaments es fan a persones majors de divuit anys amb malalties cròniques, discapacitat, en situació de dependència, soledat, aïllament social o vulnerabilitat. Ara també a persones considerades vulnerables o de risc davant de la Covid-19 i amb dificultats per accedir als serveis de salut.

L'objectiu del programa és garantir el dret a una cura digna i de qualitat. Es necessita voluntariat als barris de La Marina del Port i Marina del Port Vermell, a Barcelona, amb disponibilitat en horari de matins. Podeu escriure a gransactius@voluntaris.cat.

  • Suport a la bugaderia i al rober d'Arrels Fundació

Donar un cop de mà per garantir el funcionament de les rentadores i l’ordre de la roba neta al rober del centre obert és una de les peticions de voluntariat que té obertes Arrels Fundació. L’espai de bugaderia és essencial perquè funcioni un dels serveis més sol·licitats al centre obert que són les dutxes.

Cal tenir disponible un matí o una tarda a la setmana i escriure a vullfervoluntariat@arrelsfundacio.org. El centre obert es al Raval, a Barcelona.

Arrels Fundació ha acompanyat més de 16.100 persones sense llar des del 1987 i té al voltant de quatre-centes voluntàries i voluntaris.

  • Classes de castellà a Bona Voluntat en Acció

L’aprenentatge del castellà és un dels serveis que ofereix l’entitat Bona Voluntat en Acció, a Barcelona, a les persones d’origen migrant que acompanya cap a la inserció laboral. Necessiten voluntariat per donar classes de castellà a persones adultes.

El perfil de voluntariat necessari són persones dinàmiques i amb sensibilitat cap a les persones en risc d’exclusió social. Han de tenir disponibilitat entre quatre i setze hores mensuals. Per a més informació s'ha d'omplir el formulari. Bona Voluntat en Acció treballa des del 1997 per la inserció social i laboral de persones en risc d’exclusió del Poble-sec, a Barcelona.

Afegeix un comentari nou