Tessa Pont: "L'afany per córrer el porten a la sang i la necessitat de salvar distàncies fa que el conservin"
Tessa Pont ens parla de la 2a Cursa Solidària AFNE, que es celebrarà el proper dia 1 de juny a les 9:30h, al Parc de Collserola.
L'objectiu principal de la cursa solidària 2014 és donar suport als projectes solidaris de l'entitat, com ara el centre maternoinfantil de Muketuri a Etòpia.
Per parlar-nos de la cursa i de la feina i projectes d'AFNE, comptem amb la Tessa Pont, ccoordinadora de la cursa.
Per què una cursa? D’on sorgeix la idea?
Quan l'any passat, el nostre impuls per seguir treballant per Etiòpia va fer que acabéssim la celebració dels deu primers anys de la nostra història com ho fan la major part dels etíops -sempre corrent- vam pensar en organitzar una cursa solidària amb el lema Units a Etiòpia.
Els atletes etíops entrenen normalment a dos mil i tres mil metres d'alçada. Nosaltres vam buscar la part més alta de Barcelona, pensant com ells. Per això, vam triar fer una cursa que passés per la Carretera de les Aigües, Parc de Collserola i Sant Pere Màrtir.
Què significa l’atletisme a Etiòpia?
Com ja és conegut de tothom, els millors fondistes de la història han estat i són etíops , començant per l' inoblidable Abebe Bikila. L'afany per córrer el porten a la sang i la necessitat de salvar distàncies fa que el conservin. Com a petit exemple, cal pensar que molts nens i nenes, per anar a l'escola, han de fer entre vuit i deu kilòmetres... La imatge pel nostre cartell n'és una mostra real.
Cal tenir una preparació específica per participar a la cursa?
La nostra cursa solidària és de 5.660 metres en un entorn de natura immillorable i a la part més alta de Barcelona, la carretera de les Aigües del Parc de Collserola. Per tant, es pot portar el ritme que cadascun dels "runners" decideixi. És apta per a qualsevol persona nascuda abans de l'any 2000 que estigui acostumada a fer més o menys esport i que s'animi a córrer per una bona causa.
Què destacaries de l’edició de l’any passat?
Destacaríem el bon ambient que s'hi va respirar en tot moment i, sobretot l'alegria dels participats, voluntaris i col·laboradors solidaris que van fer possible que ens animéssim a presentar aquesta segona edició, repetint la de l'any passat.
Un dels vostres objectius és donar suport a les famílies que adopten infants a Etiòpia. Quines necessitats tenen aquestes famílies? Què troben en la vostra entitat?
Els donem suport en tots els aspectes relacionats amb la postadopció, amb informació i assessorament, organització de trobades, colònies d'estiu, difusió de la cultura etíop, atenció als adolescents i als viatges de retorn.
La nostra intenció és no donar per acabada la relació amb Etiòpia un cop tenim aquí els nostres fills i filles, sinó que som conscients que l’origen d’una persona forma part essencial de la seva identitat. D’altra banda, cal mantenir viva la preocupació pels infants en el país mateix.
Com descriuries la situació de la infància a Etiòpia?
L'altiplà etíop situat a 2800 m d'alçada, és una zona declarada d'inseguretat alimentària. Els seus habitants depenen exclusivament d'una collita molt precària en l'època de pluges (juliol i agost).
L'alimentació insuficient fa que la població pateixi una mortalitat infantil alta, una salut precària i comporta un desenvolupament limitat de les capacitats personals.
De fet, a AFNE també col·laboreu amb projectes de cooperació per millorar les condicions de vida dels infants etíops...
Sí, col·laborem amb el Centre maternoinfantil de Muketuri. El projecte consisteix a col·laborar en el manteniment i en el desenvolupament d’un centre materno-infantil en què 317 nens i nenes, d’entre quatre i sis anys d’edat, reben educació preescolar i dos àpats diaris, a més d’atenció mèdica.
Una part dels aliments la produiran les mares dels infants en els horts del centre, amb el doble objectiu d’autoabastir el centre i d’ensenyar a les mares a conrear i preparar els aliments per aconseguir una millora nutricional de les famílies del poble de Muketuri.
Afegeix un nou comentari