Augmenta l’edat de les persones ateses a Projecte Home a Catalunya
Comparteix
Les persones amb addiccions endarrereixen el tractament i són sobretot consumidores de cocaïna, en el cas dels homes, i d’alcohol, en el de les dones.
Si l’any 2012, la mitjana d’edat de les persones ateses a Projecte Home a Catalunya era de trenta-set anys, el 2022 va pujar fins a quaranta-quatre. Aquesta és una de les dades destacades de la Memòria 2022 de l’entitat creada el 1995 per a tractament, la prevenció i la sensibilització de les addiccions. Que les persones que hi arriben siguin més grans és important, assenyalen, perquè significa que hi ha hagut un recorregut més llarg de consum i uns hàbits més integrats.
Vista la situació, Projecte Home ha analitzat com són i qui són les persones ateses de cinquanta anys o més: són dues de cada deu persones ateses; el 24,8% són dones (mentre que les dones signifiquen el 17,6% si es mira el total de persones ateses); la substància principal de consum és l’alcohol (55,2%), seguida de la cocaïna (31,2%).
“Creiem que en els anys vinents continuarà augmentant l’edat de les persones que atenem i caldrà continuar adaptant els programes de tractament -explica la directora tècnica de Projecte Home Catalunya, Cristina Vidal-. Els perfils més envellits sovint demanen més flexibilitat i respostes més adaptades”.
Aquest augment d’edat de les persones que inicien un tractament per una addicció, per tant, s’ha de tenir en compte quan Projecte Home planteja els eixos d’actuacions. Vidal indica que són persones que arriben amb uns itineraris de vida molt marcats pel consum. L’addicció els ha afectat la salut, però també la situació sociolaboral i les relacions familiars. “Sovint arriben -hi afegeix Vidal- després d’haver passat per altres serveis o recursos”.
L’experiència de Projecte Home demostra que cada cop es veuen més obligades a donar respostes més diversificades i complexes. En el cas de les persones de més cinquanta anys, per exemple, és habitual que pel seu estat de salut i per la desconnexió que fa temps que tenen del mercat laboral sigui molt complicat que tornin a trobar feina.
Fa un any, l'entitat ja va explicar que, després de la pandèmia, més gent s'havia adreçat als seus serveis buscant suport per superar alguna addicció i que la majoria hi arribaven amb una salut física i mental més deteriorada i amb unes condicions socioeconòmiques molt precàries.
Projecte Home a Catalunya va atendre l’any passat 1.486 persones, el 82% de les quals eren homes. Com ja és usual, des de l’entitat s’insisteix que les dones acudeixen molt menys als programes de tractament d’addiccions. I, a més, quan ho fan, ho fan més tard, perquè mentre que l’edat mitjana dels homes és de quaranta-tres anys, la de les dones és de quaranta-sis. La persona més gran tenia setanta-dos anys i la més jove, vint-i-un.
Pel que fa a la patologia dual, que és quan hi ha diagnosticat un trastorn mental a més de l’addicció, és present en el 61% de les dones i en el 30,6% dels homes.
Només queda una setmana pel concert solidari de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC)!
— Projecte Home (@projectehomeCAT) April 15, 2023
Dissabte 22 d'abril a les 19h a L'Auditori de Barcelona. No et quedis sense entrades https://t.co/71FDJtQ4f5 pic.twitter.com/17qNeJyeOQ
Precisament perquè Projecte Home pugui tirar endavant els programes d’atenció a les persones amb addiccions, el dissabte 22 d’abril, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) fa un concert solidari a l’Auditori de Barcelona. És el setè any de la iniciativa solidària i les entrades, que costen entre deu i trenta-cinc euros, es poden adquirir al web de l’Auditori.
Afegeix un nou comentari