Barcelona i Badalona comptaran el 19 a la nit les persones sense llar

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau
Un grup de persones voluntàries en un recompte de persones sense llar a Barcelona. Font: Arrels Fundació
Un grup de persones voluntàries en un recompte de persones sense llar a Barcelona. Font: Arrels Fundació
Un recompte és una fotografia fixa de quantes persones dormen al carrer en una ciutat en un moment determinat. Font: Arrels Fundació
Un recompte és una fotografia fixa de quantes persones dormen al carrer en una ciutat en un moment determinat. Font: Arrels Fundació

Barcelona i Badalona comptaran el 19 a la nit les persones sense llar

Autor/a: 
Sònia Pau
FCVS

Resum: 

Obertes les inscripcions al voluntariat per participar als recomptes de persones que viuen al carrer en temps de pandèmia.

Fer una fotografia de quantes persones viuen al carrer en plena pandèmia per la Covid-19 i detectar nous espais de pernocta són dos dels objectius dels recomptes que s’organitzaran el dimecres 19 de maig a la nit a Barcelona i a Badalona. També se’n farà un la mateixa nit a l’Hospitalet de Llobregat. En el cas de la segona ciutat amb més població de Catalunya serà el primer cop que es fa i l’organitzen la Fundació La Vinya amb Càritas Barcelona, Creu Roja l’Hospitalet i comunitats parroquials.

A Barcelona, la impulsora és la Xarxa d’Atenció de Persones Sense Llar (XAPSLL), que aplega entitats que acompanyen i atenen persones sense llar a la ciutat, amb el suport de l’Ajuntament. Les inscripcions per participar al ‘Recompte 2021’ ja estan obertes. Només cal ser major d’edat i caldrà telèfon mòbil amb connexió a Internet. Es recomana portar sabates còmodes i preveure un mitjà de transport per poder tornar a casa. L’organització proveirà el voluntariat de gel hidroalcohòlic i mascareta contra la Covid-19.

Des de la XAPSLL, assenyalen que participar-hi “pot ser una oportunitat privilegiada per acostar-se a un problema que sovint passa desapercebut a la mirada de la ciutadania”. La nit del recompte el voluntariat sortirà en equips per recórrer uns determinats carrers de la ciutat i anotar les persones que trobin al ras. Els equips estaran coordinats per persones amb experiència en l’àmbit del treball social.

Serà el quart recompte de la XAPSLL. En l’últim, fet el 2018 i amb 925 voluntaris i voluntàries, es van localitzar 956 persones que dormien a la via pública i 2.099 en equipaments municipals o de les diverses entitats socials.

En el cas de Badalona les inscripcions també estan obertes. Serà el tercer cop que la Taula Sense Llar organitza un recompte i es farà entre les dotze de la nit i les dues de la matinada. El primer recompte es va portar a terme el 2016 i s’organitza cada dos anys, però l’any passat es va haver de suspendre per la Covid-19. El 6 de maig del 2016 es van localitzar trenta-nou persones en situació de carrer i el 16 de maig del 2018, cinquanta-set persones, de les quals quaranta eren homes i tres, dones.

Des de la Taula, integrada per la Fundació Llegat Roca i Pi, Càritas Diocesana de Barcelona, Fundació Acollida i Esperança, Creu Roja del Barcelonès Nord i Fundació Mambré i per l’Ajuntament de Badalona, destaquen la importància de l’acció per “dimensionar el fenomen de les persones sense llar, fer visibles aquests ciutadans i també per poder incidir a l’hora de dissenyar polítiques i actuacions dirigides a tractar el sensellarisme”.

Tant a Barcelona com a Badalona i a l’Hospitalet la iniciativa s’ha hagut d’adaptar a la normativa de salut per la pandèmia i, per tant, no es faran les reunions prèvies de la mateixa nit del recompte.

Afegeix un comentari nou