Es necessita voluntariat per al primer recompte de persones sense llar a l’Hospitalet de Llobregat

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau
Un moment del recompte de persones sense llar que es va fer el 18 de maig en alguns barris de l'Hospitalet de Llobregat. Font: Fundació La Vinya
Un moment del recompte de persones sense llar que es va fer el 18 de març en alguns barris de l'Hospitalet de Llobregat. Font: Fundació La Vinya
Un dels equips de voluntariat que van participar en el recompte parcial organitzat per la Fundació La Vinya. Font: Fundació La Vinya
Un dels equips de persones voluntàries que van participar en el recompte parcial organitzat per la Fundació La Vinya el 18 de març. Font: Fundació La Vinya

Es necessita voluntariat per al primer recompte de persones sense llar a l’Hospitalet de Llobregat

Autor/a: 
Sònia Pau
FCVS

Resum: 

La Fundació La Vinya, comunitats parroquials, Càritas Barcelona i Creu Roja l’Hospitalet sortiran el 19 de maig a fer una foto fixa per tenir dades de les persones que dormen al carrer.

Malgrat ser la segona ciutat amb més població de Catalunya, ningú sap quantes persones viuen al carrer a l’Hospitalet de Llobregat. Un grup d’entitats socials i comunitats parroquials consideren que és hora de començar a posar-hi fil a l’agulla i busquen persones voluntàries per sortir a fer el primer recompte de persones sense llar a la ciutat el 19 de maig a la nit.

L’únic requisit per participar en el recompte nocturn és ser major d’edat. “No cal tenir cap formació específica, perquè les persones que s’hi inscriguin participaran en una formació telemàtica on se’ls explicarà el funcionament de la dinàmica i es resoldran tots els dubtes i preguntes”, explica el director de la Fundació La Vinya, Xavi Loza.

A més de La Vinya, impulsen l’acció les comunitats parroquials de la ciutat, Càritas Diocesana de Barcelona i Creu Roja l’Hospitalet. Arrels Fundació també hi col·labora fent l’aportació de la seva expertesa, perquè ja fa uns anys que fa recomptes de persones sense llar als diferents barris de Barcelona. El sistema serà sortir en petits grups de persones a una zona prèviament assignada i anotar les persones que es trobin dormint al carrer, a les entrades d’edificis, als caixers o en vehicles. El recompte es farà entre dos quarts de dotze de la nit i les dues de la matinada.

La Fundació La Vinya ja va fer un recompte el 18 de març als carrers de Bellvitge, el Gornal, el polígon industrial Pedrosa, la zona de la Fira, Plaça Europa i els polígons industrials de la zona Centre. “És la zona on treballem i és una realitat que ens preocupa i que volem transformar”, assenyala Loza. S’hi van trobar trenta-set persones dormint al ras o bé en vehicles i barraques, i es pensa que disset més també ho podrien fer, perquè es van localitzar indicis, com ara matalassos o roba. En aquella ocasió es van mobilitzar trenta-cinc voluntaris i voluntàries.

Per al recompte del dia 19 se’n volen mobilitzar unes cent-cinquanta, de persones voluntàries, perquè es pretén pentinar tota la ciutat. “Són veïns i veïnes dels nostres barris, amb els mateixos drets que la resta de la ciutadania, però en una situació d’extrema vulnerabilitat”, insisteix el director de La Vinya. Explica que els últims dos anys des de la fundació s’ha prioritzat l’atenció a les persones sense llar i se’n fa un seguiment amb els equips de carrer, perquè és un col·lectiu “prioritari i urgent”.

L’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat no està en l’organizació del recompte, tot i que les últimes hores s’ha interessat per parlar amb alguna de les entitats impulsores. En sessió plenària, el consistori va aprovar ja fa mesos fer un recompte de persones sense llar per tenir la fotografia del sensellarisme a la ciutat, precisament per la pressió d'algunes entitats socials i moviments ciutadans que fa anys que ho reclamen.

Afegeix un comentari nou