Campanya d’Arrels Sant Ignasi per equipar els seus pisos d’acollida

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Arrels Sant Ignasi té onze pisos per a persones en situació vulnerable a Lleida i necessita diners per fer-hi reformes. Font: Arrels Sant Ignasi
Arrels Sant Ignasi té onze pisos per a persones en situació vulnerable a Lleida i necessita diners per fer-hi reformes. Font: Arrels Sant Ignasi
Reivindicació d'Arrels Sant Ignasi del dret a l’habitatge amb una cadena humana a la Plaça Paeria l'any 2020. Font: Arrels Sant Ignasi
Reivindicació d'Arrels Sant Ignasi del dret a l’habitatge amb una cadena humana a la Plaça Paeria l'any 2020. Font: Arrels Sant Ignasi

Campanya d’Arrels Sant Ignasi per equipar els seus pisos d’acollida

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

Aprofitant el temps de Nadal l'entitat de Lleida recull fons per millorar les condicions dels habitatges on viuen persones en situació d'exclusió. Necessiten cinc mil euros.

La crida és ‘Moblem una llar, moblem una vida!’ i l’objectiu és recollir fons perquè les persones en situació d’exclusió de Lleida puguin viure en un pis i que aquest pis el considerin la seva llar. És la campanya solidària de Nadal d’Arrels Sant Ignasi: busquen donacions per condicionar els habitatges de l’entitat. Algunes necessitats són renovar el mobiliari, pintar sostres i parets, fer algunes obres de rehabilitació i també millorar els tancaments de portes i finestres per la fred i la calor.

“Són pisos cedits o llogats que no disposen de mobiliari o aquest és molt vell -explica el sotsdirector de l’entitat, Òscar Costa-. Cal fer canvis perquè amb el temps es deteriora o són mobles recollits i que al tenir ja una vida utilitzats, tenen menys durada”. I hi afegeix: “No volem oferir només pisos, sinó que se sentin en llars acollidores”.

Com cada Nadal, Arrels Sant Ignasi busca la complicitat de la ciutadania per millorar d’alguna manera els serveis i l’acompanyament que ofereixen. Aquest any, el més urgent i necessari s’ha considerat que és adequar alguns dels pisos. Costa fa evident la necessitat, perquè diu que les trenta-una places que tenen en onze pisos estan totes cobertes i, a més, hi ha llista d’espera: “La idea és que l’estada sigui transitòria, tot i que molts cops s'allarga més del que tenim previst en un inici. Fins que no es disposia d’un lloguer o d’un habitatge no fem fora ningú”.

Arrels Sant Ignasi té pisos de suport, d'autonomia i de seguiment terapèutic. Alguns són pisos compartits i d'altres individuals. Les persones s’hi ubiquen en funció de la tipologia d'habitatge i del seu perfil d'autonomia.

Llista d'espera per als allotjaments

El sotsdirector de l’entitat explica que fa tres anys només tenien sis pisos i ara onze: “No volem ser una immobiliària. La gestió dels habitatges és complexa i es necessita que algú s’hi dediqui. Per a nosaltres, l'ideal és que les persones que acompanyem trobin un habitatge en el mercat normalitzat, però no sempre és possible, d'aquí aquest augment en tan poc temps”. La realitat és que tenen llista d’espera i busquen aliances i acords amb empreses per aconseguir més lloguers i donar accés a habitatges dignes.

Per fer les reformes -en alguns casos cal fer obres al bany o a la cuina- i renovar el mobiliari i així millorar l’habitabilitat d’aquests pisos, l’entitat de Lleida vol recollir cinc mil euros. Les donacions es poden fer a través del seu web.

Arrels Sant Ignasi recorda que de cada quatre euros de donació amb la desgravació a Hisenda se’n recuperen tres. Els primers 150 euros donats, en el conjunt de donatius realitzats com a contribuent dins l’any fiscal, desgraven un 80% i a partir de cent-cinquanta euros desgrava un 35%.

Els orígens de l’entitat se situen a l’estiu del 1993 quan la comunitat parroquial de Sant Ignasi de Loiola va fer una campanya d’entrega d’entrepans a les persones passavolants que arribaven a Lleida per la recollida de la fruita. El 1994 es va crear la Fundació amb els seus dos primers programes: ‘Arrels-Centre Obert’ i ‘Arrels-Reinserció’.

Afegeix un comentari nou