Com envellir d’una manera activa i saludable?
Amics de la Gent Gran publica una guia amb claus per fomentar i mantenir la capacitat funcional que permeti el benestar en la vellesa.
L'Organització Mundial de la Salut estima que, l'any 2050, gairebé una quarta part de la població mundial tindrà seixanta anys o més. És per aquest motiu, que la vellesa és una etapa que cada cop adquireix més importància en la vida de les persones i, moltes entitats que es dediquen a aquest sector de la població, ja treballen a garantir que sigui una etapa feliç, activa i saludable.
Una d'aquestes organitzacions és Amics de la Gent Gran que, aquest estiu, ha publicat a la seva pàgina web una guia amb claus per aconseguir un envelliment actiu i saludable, que és fonamental per mantenir "la capacitat funcional" que "consisteix a tenir els atributs que permeten a totes les persones ser i fer el que per a elles és important". Des de la Fundació insisteixen en el fet que "un envelliment saludable és aquell que ens permet continuar aprenent, coneixent i gaudint".
La guia d'Amics de la Gent Gran destaca el benestar emocional i mental com a peça clau per l'envelliment actiu. És per aquest motiu que recomanen equiparar la salut física amb l'emocional i parar atenció a les nostres emocions i estats d'ànim. "Per aquest motiu", diuen a la guia d'envelliment actiu, "hem de reconèixer les nostres emocions i aprendre a gestionar-les, per tenir una vida més plena i feliç".
En aquest sentit, la guia també posa el focus en la importància de mantenir la ment activa i continuar aprenent en totes les etapes de la vida, inclosa la vellesa. Des de la Fundació recomanen utilitzar el temps lliure que es genera amb la jubilació per emprendre noves aficions o recuperar-ne antigues, reforçant d'aquesta manera la nostra memòria.
El que també és fonamental pel benestar emocional a la tercera edat és estar present en la nostra comunitat. Tot i que, tal com s'explica a la guia, socialment s'associa el fet de conèixer gent o sortir amb les amigues amb les etapes més joves de la vida, "socialitzar és de vital importància pel nostre estat d'ànim, de la mateixa forma que implicar-se en la comunitat, ja que ens fa sentir-nos-en part i ens manté connectades amb el que ens envolta".
La salut mental, però, ha d'anar de la mà de la salut física i és per aquest motiu que cal alimentar-se de manera saludable i equilibrada i fer activitat física. Respecte d'aquesta qüestió, la guia recomana "menjar amb propòsit i alimentar-nos amb allò que necessitem per tenir energia i salut diàriament", sense perdre l'element de plaer que suposa per a totes el menjar. A més, pel que fa a l'activitat física, des d'Amics de la Gent Gran recomanen "fer esport habitualment per estar més preparades per als imprevistos del dia a dia".
Per tal de mantenir-se saludable també a la tercera edat, però, és molt important tenir un seguiment mèdic acurat i constant. La guia posa èmfasi en aquest punt com a element cabdal per prevenir malalties, ja que, tal com explica, "durant la vellesa, és quan el nostre organisme, per norma general, no està al 100% de les seves capacitats".
“L’esport no és una qüestió d’edat, pots practicar-ho des dels 4 anys i per la resta de la teva vida. De fet, com més gran et fas, més el necessites.”
— Fundació Amics de la Gent Gran (@AmicsGentGran) July 6, 2023
Pots llegir l’entrevista al complet fent clic https://t.co/uLLGaACohu#FundacióAmicsdelaGentGran #EnvellimentActiu
La dècada de l’envelliment actiu
L'envelliment de la població i la seva activitat en la tercera edat és una qüestió de tal importància que l'Agenda 2030 de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) ha establert la dècada 2021-2030 com a dècada de l'envelliment actiu. L'Agenda 2030 és un acord internacional signat per tots els països membres de l'ONU per fer front als principals reptes socials, econòmics i mediambientals de la globalització amb l'objectiu de no deixar ningú enrere i posar el focus en la prosperitat del planeta i de les persones que l'habitem.
Per abordar un repte d'una magnitud tan gran, l'Agenda 2023 es divideix en disset Objectius de Desenvolupament Sostenible que, per descomptat, també tenen en compte a les persones grans. Per exemple, pel que fa a la salut i el benestar, el programa de les Nacions Unides té en compte que tres quartes parts de les malalties no transmissibles es donen en població major de seixanta anys o, pel que fa a l'emergència climàtica, es contempla l'alta vulnerabilitat de la gent gran davant els fenòmens meteorològics extrems.
Afegeix un nou comentari