Àmbit de la notícia
Social

Com enfocar l'acompanyament emocional del jovent durant el confinament?

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Eneida Iturbe
  • Una noia amb el telèfon a la mà i la mirada perduda
  • Noi mirant per la finestra on es veu la imatge ampliada del coronavirus
    El confinament per l'alterta sanitària a causa de la COVID-19 pot generar diferents emocions en el jovent

La Direcció General de Joventut ofereix consells a professionals de joventut, perquè puguin ajudar els i les joves a trencar l'aïllament, acceptar la nova situació i positivitzar-la. També ha publicat una guia adreçada a joves.

Haver-se de quedar sense sortir de casa de forma obligada és una situació que la majoria de la ciutadania no havia viscut mai. Durant el confinament causat per l'alerta sanitària poden aparèixer angoixes, pors, conflictes... i la manera de gestionar aquestes vivències condicionarà l'estat emocional i la convivència a la llar.

La Direcció General de Joventut (DGJ), del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, amb la intenció d'ajudar amb la gestió emocional als i a les joves, ha publicat la guia 'Com trobar-hi sentit. Consells pràctics per a joves durant el confinament'.

Pretén, d'una banda, ajudar-los a treballar els seus sentiments i emocions, i, d'altra banda, animar-los a trobar el costat positiu del confinament tant en l'àmbit personal com en el comunitari.

Són molts els i les professionals que treballen a entitats i ens locals acompanyant el jovent. Ara, es troben que han de seguir desenvolupant la seva tasca des de casa. Acompanyar els i les joves en aquest viatge emocional pot ser un repte per a educadors/ores, monitors/ores... Fer-ho per telèfon, videoconferència, missatgeria instantània... estableix una barrera física i la distància no és l'única dificultat amb què es trobaran.

Consells per a professionals: Escoltar les emocions i validar-los o animar el o la jove a aprofitar el confinament per fer noves activitats

Per això, la Direcció General de Joventut, en col·laboració amb l'entitat Salut i Educació Emocional, completa la guia adreçada a joves amb una altra pensada per a professionals que treballen amb ells/es: 'Com trobar-hi sentit. Consells pràctics per a professionals que treballen amb joves durant el confinament'.

Ajudar els/les professionals a enfocar la seva tasca en una situació totalment atípica com és el confinament és l'objectiu d'aquesta segona guia. Com poden ajudar-los en la distància a gestionar el confinament amb equilibri emocional? Escoltar les emocions i validar-los o animar el o la jove a aprofitar el confinament per fer noves activitats són alguns dels consells que ofereix.

 

Altres guies per a la gestió emocional durant el confinament

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya també ha publicat una guia per a la gestió de les relacions i la convivència durant el confinament. En aquest cas, s'adreça a la ciutadania en general i parteix de la base que l'estança obligada a casa genera una suma de circumstàncies que condicionen l’estat d’ànim i poden afectar a l’actitud i les interaccions amb la resta de persones amb qui es conviu, fent que apareguin conflictes.

Des del COPC recorden que els conflictes ben gestionats produeixen canvis positius en el creixement personal i les relacions, mentre que els mal gestionats generen distanciament i ressentiment. Per això, amb la guia pretenen fomentar una bona gestió dels possibles conflictes de convivència que apareguin.

La Unitat de Teràpia de Conducta de la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona també ha publicat una guia amb pautes, recomanacions i consells pràctics. Es tracta de 'Confinament davant l'amenaça: un repte psicològic. Pautes per a la gestió psicològica del confinament'. S'adreça a tota la ciutadania en general i a la comunitat universitària en particular.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari