Crit d’alerta: 240.000 infants catalans viuen en situació de pobresa energètica

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Un nen i una nena abrigats a dins de casa seva, perquè la família no es pot permetre tenir cap calefactor. Font: Save the Children
Un nen i una nena abrigats a dins de casa seva, perquè la família no es pot permetre tenir cap calefactor. Font: Save the Children
L'informe de Save the Children recull el cas de la Sanae, amb una filla de nou anys, que aprofiten quan fan servir el forn per escalfar--se. Font: Save the Children
L'informe de Save the Children recull el cas de la Sanae, amb una filla de nou anys, que aprofiten quan fan servir el forn per escalfar-se. Font: Save the Children

Crit d’alerta: 240.000 infants catalans viuen en situació de pobresa energètica

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

Noves dades de Save the Children insisteixen que créixer en habitatges sense condicions afecta la salut i el rendiment escolar dels nens i nenes.

Ja ho han dit informes de Càritas a Catalunya i de la Fundació Pere Tarrés, entre d’altres, però ara ha estat l’entitat que defensa els drets de la infància, Save the Children, qui ha posat la mirada en com creixen els infants a Catalunya i adverteix que més de 240.000 no viuen en condicions prou idònies, perquè, entre altres situacions de precarietat, se sap que passen fred.

Viure en un pis o en una habitació rellogada que no pot estar en una temperatura adequada va vinculat, subratlla Save the Children, amb problemes de salut física i mental i també amb dificultats d’aprenentatge. Per tant, pot marcar de per vida el futur d’infants i joves.

“No para d’augmentar el nombre de famílies que no posen la calefacció ni engeguen estufes a l’hivern perquè no poden pagar la factura”, resumeix la responsable de Polítiques d’Infància de Save the Children, Carmela del Moral.

L’informe de l’entitat titulat ‘Pobresa energètica en famílies amb fills i filles a càrrec a Espanya’ recull el cas de la Sanae, que viu a Barcelona i té una filla de nou anys. “El cap de setmana, quan utilitzo el forn, deixo les portes obertes, perquè s’escalfi una mica la casa”, explica Sanae. I hi afegeix: “La meva filla és molt fredolica, es posa el pijama, un jersei a sota i una bata. Ens posem al llit i la vaig acariciant perquè s’escalfi i s’adormi”. Per escalfar-se no tenen calefacció i no poden tampoc engegar cap altre calefactor, perquè, diu, no ho poden pagar. De fet, tenen alguna factura de la llum pendent.

Problemes respiratoris, més visites a l’hospital, més absentisme escolar i dificultats per seguir el curs, però també ferides per cremades amb espelmes i brasers són algunes de les conseqüències de la pobresa energètica en infants que recull l’informe. “I també influeix en la salut mental tant d’adults com d’infants i adolescents”, insisteix Del Moral.

Pel que fa a possibles solucions, Save the Children proposa convertir en permanents les ajudes temporals que reben les famílies en situació de vulnerabilitat i la reforma de l’abonament social de la llum -un descompte en els rebuts- perquè es pugui contractar en totes les companyies distribuïdores. També reclama millors polítiques i més suport en les tasques de rehabilitació d’edificis per millorar-ne l’eficiència energètica.

Davant l’evidència que almenys un 17,2% de les persones menors de divuit anys a Catalunya (un 13% a tot l’Estat) viuen en llars que no poden mantenir la temperatura adequada ni a l’hivern ni a l’estiu, segons dades de l’‘Enquesta de Condicions de Vida’ de l’INE (Institut Nacional d’Estadística), Save the Children demana actuacions urgents als governs.

Afegeix un comentari nou