Àmbit de la notícia
Social

Denuncien la mala gestió d’un brot de Covid-19 al CIE de la Zona Franca

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • Entitats de defensa dels drets humans asseguren que les persones contagiades no tenen l’atenció mèdica necessària a dins del CIE.
    Entitats de defensa dels drets humans asseguren que les persones contagiades no tenen l’atenció mèdica necessària a dins del CIE. Font: Valentina Lazo
  • Més de 200 persones es van concentrar dissabte passat davant del CIE de la Zona Franca per demanar-ne el tancament.
    Més de 200 persones es van concentrar dissabte passat davant del CIE de la Zona Franca per demanar-ne el tancament. Font: Fundació Migra Studium

Entitats de defensa dels drets humans asseguren que les persones contagiades a dins del centre no tenen l’atenció mèdica necessària i s’han d’aïllar en cel·les compartides amb fins a sis persones més.

La Fundació Migra Studium, Irídia - Centre per a la Defensa dels Drets Humans, SOS Racisme i Tanquem els CIE han presentat una queixa davant del jutjat de control del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca, de Barcelona, per reclamar solucions per “una situació d’urgència sanitària” i demanar “mesures efectives per garantir l’atenció adequada a les persones internes”. El motiu seria un brot de contagis de Covid-19 que afecta almenys vint-i-tres persones.

El CIE a Barcelona no reuneix les condicions necessàries per fer front a la situació de pandèmia actual, i encara menys a un brot de Covid-19”, explica l’advocada d’Irídia Marta Bolinches. Hi afegeix que no són només les entitats denunciants, sinó que el mateix servei sanitari del CIE i l’Agència de Salut Pública de Barcelona han advertit que les persones internes no estan en bones condicions.

Bolinches indica que “el CIE no té servei mèdic 24 hores ni tampoc les infraestructures per fer els aïllaments i les quarantenes garantint els drets humans”. És per això que demanen que es traslladi les persones contagiades a espais adequats per confinar-se.

Aquesta emergència sanitària en plena sisena onada de la pandèmia, segons Tanquem els CIE, Migra Studium, Irídia i SOS Racisme, ha fet augmentar la tensió acumulada dins del centre d’internament. La plataforma lamenta que la resposta hagi estat “la presència d’agents antidisturbis dins del CIE, amb l’agreujant d’utilitzar armes amb gas lacrimogen dins del centre”. Al desembre, Irídia va denunciar les vulneracions de drets humans al CIE de Barcelona i va alertar que la situació estava "descontrolada".

Un altre element que consideren preocupant les entitats és la suspensió i restricció de visites a les persones internes, tant d’advocades, com d’ONG i de familiars. “Fruit de denúncies anteriors, els jutjats de control van decretar l’establiment de visites, però les condicions imposades per la direcció del centre, amb el requisit previ d’instància per part de la persona interna, han entorpit greument el funcionament de les visites i han vulnerat els drets de les persones internes”, denuncien les associacions.

Entre les peticions que fan per intentar buscar una solució a una situació que consideren molt preocupant, hi ha que els jutjats de control i la fiscalia d’estrangeria facin visites d’inspecció per sorpresa que incloguin entrevistes confidencials i aleatòries, i que es requereixi l’actual protocol d’actuació sanitària del CIE, sobre gestió de contagis i quarantenes.

Valoracions d'un metge forense

Pel que fa a les persones contagiades, es reclama que siguin traslladades a un lloc adient per complir la quarantena i aïllament. En l’aspecte sanitari, també volen que les autoritats requereixin el registre i les històries clíniques de tothom que ha donat positiu en Covid-19, perquè un metge forense pugui valorar si s’han pres les mesures adequades.

Precisament dissabte passat es va fer una vetlla de pregària davant del CIE en solidaritat amb les persones internes al centre de la Zona Franca de Barcelona per denunciar el seu patiment i la vulneració dels seus drets. La vetlla de pregària va ser una iniciativa del grup de visites al CIE de la Fundació Migra Studium i va comptar amb l’adhesió de més de setanta entitats i col·lectius.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari