Àmbit de la notícia
Social

El jovent s’obre pas a través dels Centres de Noves Oportunitats

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Sandra Pulido
  • L'Izan Garcia es planteja seguir formant-se, ja que és conscient de la situació del mercat laboral actual.
    L'Izan Garcia es planteja seguir formant-se, ja que és conscient de la situació del mercat laboral actual.
  • El perfil majoritari als Centres de Noves Oportunitats són nois d’entre 16 i 18 anys.
    El perfil majoritari als Centres de Noves Oportunitats són nois d’entre 16 i 18 anys.
  • Durant el curs 2020-2021 gairebé 1.200 joves van participar en el programa Start! Noves oportunitats.
    Durant el curs 2020-2021 gairebé 1.200 joves van participar en el programa Start! Noves oportunitats.

Milers de nois i noies es reincorporen al sistema educatiu o troben feina amb aquests programes.

Start! Noves Oportunitats és un programa que neix de l’Àrea d’Ocupació Juvenil del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) i atén joves a través dels Centres de Noves Oportunitats (CNO). En concret, durant el curs 2020-2021 aquest programa va donar suport a gairebé 1.200 joves, d’entre 16 i 24 anys que ni estudien ni treballen, per poder tornar a tenir una oportunitat en l’àmbit laboral i/o formatiu.

Aquesta iniciativa es desenvolupa des de l’any 2016 a diferents municipis catalans i des d’aleshores se n’han beneficiat més de 5.000 nois i noies que han pogut tornar al sistema educatiu reglat o s’han incorporat al mercat laboral.

Al Camp de Tarragona, per exemple, Start! Noves Oportunitats es desenvolupa de la mà de la Fundació Intermedia i la Fundació Formació i Treball, i s'emmarca en el programa de Garantia Juvenil. El curs passat hi van participar més de 350 joves. Més enllà de les xifres, però, hi ha tot un projecte que es posa al costat dels nois i noies vulnerables, amb mancances competencials, per oferir-los/les un nou rumb a la seva vida.

Joves amb desmotivació o desencantats/des amb el sistema

“Són joves amb una motxilla de fracassos i que tenen estigmatitzada la seva imatge. No es troben representats en altres espais [...] i estan mancats de referents i de motivació”, explica Azahara González, directora del CNO Camp de Tarragona.

El perfil majoritari són nois d’entre 16 i 18 anys. Si bé una part dels/ les joves que atenen han deixat l’escola molt aviat per “la falta de referents, d’una estructura familiar sòlida, d’oportunitats o d’adaptabilitat a un sistema rígid”, González explica que també hi ha que han cursat cicles formatius, però que no tenen motivació i senten un desencant amb el sistema.

La directora del centre diu que cada vegada es troben amb nois i noies més joves “i, per tant, amb nivells de competències de base més baixos”. “Tot i aquestes dades, a nosaltres ens agrada parlar i treballar en positiu... són joves amb moltes capacitats i potencialitats, amb una capacitat d’adaptació immensa que necessiten oportunitats”, afegeix.

L’Izan Garcia, per exemple, sabia què volia fer abans d’entrar al CNO, però no va poder accedir al cicle formatiu que li interessava. Aleshores, va començar un nou itinerari: “Quan vaig conèixer el Centre de Noves Oportunitats vaig pensar que podia ser una oportunitat per a mi, perquè no volia quedar-me sense fer res”, comenta el jove.

Després de formar-se en l’àmbit del lleure va voler ampliar els seus coneixements en el sector de la logística i va obtenir la seva primera feina estable a l’empresa on va realitzar les seves pràctiques formatives. Ara, però, es planteja seguir formant-se, ja que és conscient de la situació del mercat laboral actual.

Definir unes metes per tornar a començar

L’objectiu principal és que les persones participants puguin agafar les regnes de la seva vida, que puguin escollir el que volen fer. Per això, des dels Centres de Noves Oportunitats inicialment donen a conèixer diferents opcions, “incloent, per exemple, un treball de recerca en negocis reals, visites a empreses o mentoria de professionals de diferents àmbits”, comenta González.

En aquesta línia, l’Izan comenta els beneficis: “He après a tenir metes i objectius a la vida, saber organitzar-me per tal d'arribar-hi i complir-les, i per descobrir i interessar-me per diferents formacions que fins al moment desconeixia”.

A partir d’aquí s’aprofundeix una mica més en l’objectiu laboral. Es tracta que el o la jove tingui clar què vol fer i decideixi si ho vol aconseguir retornant al sistema educatiu, amb cicles formatius, per exemple, o amb certificats de professionalitat. Tot això, amb l’aprenentatge de competències transversals. “Les acreditacions i el treball competencial els/les ajuda a ser més competitius/competitives dins el mercat laboral esdevenint millors professionals”, assegura González.

En aquest sentit, el Centre de Noves Oportunitats proposa un treball integral on també es té en compte la part vital de la persona, les seves relacions, l’oci, la salut... “Entenem que si la part vital de la persona està fragmentada, no podrà assolir l’èxit en el retorn al sistema educatiu ni en una inserció laboral”, reflexiona Azahara González, qui afegeix que es treballa de forma molt flexible segons les necessitats i interessos de cada persona.

Les empreses també se’n beneficien

Les dades mostren que les empreses també obtenen un retorn positiu d’aquesta experiència, ja que en aquests anys n’han participat més de 960. Això es tradueix en el fet que 1.250 joves hagin aconseguit un contracte laboral a través del programa. En el cas del Camp de Tarragona tenen un pes important les empreses del sector turístic i, cada cop més, el del magatzem-logística i les noves tecnologies aplicades a la venda i atenció a la clientela on-line.

La directora del CNO Camp de Tarragona explica que la implicació de les empreses es fa des de l’inici obrint les seves portes o apropant-se al col·lectiu: “Les empreses expliquen el seu funcionament i així els/les ajuden en el seu descobriment del mercat productiu proper, fent èmfasi en els requeriments laborals que els/les evidencien la necessitat de millorar tant a nivell formatiu com competencial”.

Després es produeixen diferents tipus de trobades on les empreses poden conèixer millor els i les joves, els seus interessos i capacitat de treball, i poden “descobrir les potencialitats que té el col·lectiu”, comenta.

“En general, les empreses veuen molt positiva la participació, ja que les acosta a la realitat dels/les joves i els hi agrada poder ser partícips en la seva formació i consecució d’objectius”, explica Azahara González. “Són conscients que aquest/es joves seran els/les futurs/es treballador/es de les seves empreses”.

L’Izan Garcia és, precisament, un exemple de com a través d’un Centre de Noves Oportunitats es pot accedir amb èxit al mercat laboral. El més important, però, de passar per aquest programa és el canvi d’enfocament vital: “El meu repte futur és treballar d'alguna cosa que m'agradi i tenir una vida tranquil·la. Crec que gràcies al CNO cada vegada és més possible que pugui assolir aquest repte”, conclou el jove.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari