El servei de dutxes per a persones sense llar del Gimnàs Social de Sant Pau podria tancar a finals de mes

Colectic
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Imatge de les instal·lacions provisionals del Gimnàs Social de Sant Pau al carrer de les Floristes de la Rambla. Font: Gimnàs Social de Sant Pau. Font: Gimnàs Social de Sant Pau
Imatge de les instal·lacions provisionals del Gimnàs Social de Sant Pau al carrer de les Floristes de la Rambla. Font: Gimnàs Social de Sant Pau.

El servei de dutxes per a persones sense llar del Gimnàs Social de Sant Pau podria tancar a finals de mes

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic

Resum: 

La cooperativa gestora de l’espai reclama el cobrament de les subvencions concedides per l’Ajuntament de Barcelona per poder continuar amb la seva activitat.

El servei de dutxes per a persones en situació de sensellarisme del Gimnàs Social de Sant Pau, al Raval, està en perill per l'endarreriment en el cobrament de subvencions. La cooperativa que gestiona l'espai explica que el servei podria finalitzar a finals d'octubre, ja que encara no s'ha efectuat cap pagament d'una ajuda de 200.000 euros concedida a l'entitat per l'Institut Municipal de Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona. Segons fonts municipals consultades pel diari Social.cat, des de l'Ajuntament asseguren que se li està donant "màxima prioritat" al tràmit de la subvenció i que els diners seran ingressats "aviat".

La subvenció s'hauria d'haver ingressat entre els mesos de juliol i setembre i, ara, posa en perill la tasca de l'única entitat que ofereix dutxes per a les persones sense llar a Ciutat Vella, el districte de la ciutat de Barcelona on hi ha més persones en situació de sensellarisme.

Des de la cooperativa gestora del gimnàs, dirigida per Lara Cáceres, expliquen que s'han posat com a termini màxim el pròxim 31 d'octubre per prendre una decisió definitiva sobre el possible tancament del servei de dutxes. Aquest servei és el que suposa una major despesa pel centre, ja que, segons càlculs de l'entitat, cada dia passen per les dutxes del Gimnàs Social de Sant Pau unes dues-centes persones.

A més, el tancament del servei de dutxes, suposaria també la posada en marxa d'un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) que afectaria sis treballadores del torn de matí i a les dues persones encarregades de la gestió i la direcció del gimnàs.

Tota l’activitat de l’entitat, en perill

En una roda de premsa convocada la setmana passada, la direcció del Gimnàs Social de Sant Pau va explicar que, tot i que l'entitat té ajuts concedits per gairebé 400.000 euros, de moment només s'han rebut 14.500. Mentrestant, els seus projectes s'estan desplegant des del gener.

Segons va explicar Lara Cáceres, fins ara, l'entitat s'ha mantingut a base de fons propis i de préstecs d'altres entitats, però la situació precària del servei ha fet que s'hagin generat deutes amb petites proveïdores locals i que algunes treballadores no hagin cobrat els seus sous. Si la situació es manté, el tancament podria afectar també a les usuàries i a les treballadores del servei d'esport social que es dona a les tardes.

El Gimnàs Social de Sant Pau va reobrir al mes de juny a un nou local situat al carrer de les Floristes de la Rambla, un espai provisional cedit per l'Ajuntament que permet continuar amb l'activitat del centre mentre es fan les obres del nou gimnàs, que s'ubicarà a la ronda de Sant Pau, 46, i que podrien allargar-se fins a tres anys. La cooperativa gestora del servei és l'única entitat que ofereix un servei d'higiene, canvi de roba i repartiment d'àpats a persones sense llar, compaginant tot plegat amb l'activitat esportiva.

Afegeix un comentari nou