Àmbit de la notícia
Social

Els Bancs dels Aliments busquen oxigen en el Gran Recapte

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • Des dels magatzems dels Bancs dels Aliments es van distribuir l’any passat 29,3 milions de quilos d’aliments a tot Catalunya.
    Des dels magatzems dels Bancs dels Aliments es van distribuir l’any passat 29,3 milions de quilos d’aliments a tot Catalunya.
  • El Banc dels Aliments de Barcelona va distribuir l’any passat 19,8 milions de quilos de menjar.
    El Banc dels Aliments de Barcelona va distribuir l’any passat 19,8 milions de quilos de menjar.
  • El voluntariat és bàsic per aconseguir tornar a omplir de menjar els magatzems dels Bancs d'Aliments.
    El voluntariat és bàsic per aconseguir tornar a omplir de menjar els magatzems dels Bancs d'Aliments.

La campanya de recollida de fons en plena crisi social per la pandèmia vol arribar a cobrir les necessitats alimentàries de 267.000 persones.

Els Bancs dels Aliments necessiten uns 10 milions d’euros per aprovisionar menjar que garanteixi la demanda durant el 2022”. Aquesta és la crida que fa el director del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas, en el compte enrere perquè divendres 19 es posi en marxa el Gran Recapte que s’allargarà fins al 27 de novembre. Aquests aliments estan destinats a arribar a 267.000 persones en situació de vulnerabilitat que sense l'acompanyament de les entitats no poden cobrir les necessitats més bàsiques.

En aquesta mateixa línia, el director del Banc dels Aliments de Lleida, Oriol Berenguer, insisteix en la importància que el Gran Recapte d’aquest any tingui èxit, perquè “la pandèmia, la incertesa sobre la recuperació econòmica i l’esgotament pressupostari de les administracions fan que la campanya sigui molt necessària”.

La primera edició del Gran Recapte es va organitzar fa tretze anys coincidint amb la crisi del 2008. Ara busca la solidaritat ciutadana per fer front a limpacte de la pandèmia en moltes llarsL’emergència social fa mesos que posa en xifres rècord l’activitat dels Bancs dels Aliments.

Dades d'emergència

Els responsables dels Bancs dels Aliments ofereixen dades com ara que des de l’inici de la pandèmia, al març del 2020, el nombre de persones ateses -es fa sempre a través d’entitats socials- no ha deixat d’augmentar fins arribar a les 267.000 persones d’ara. Ha crescut un 35%. L’any 2020 es va distribuir 29,3 milions de quilos d’aliments a tot Catalunya, dels quals més de cinc milions provenien del Gran Recapte.

L’objectiu és aconseguir aliments variats i nutritius per fer possible una alimentació equilibrada i sana a les llars ateses, però, tal com ja va passar l’any passat per la Covid-19, no es fa recollida d’aliments, sinó que es demanen contribucions econòmiques per comprar-ne.

“Estem en una situació de pobresa excepcional i demanem també un compromís excepcional per part de tothom”, va exposar la presidenta de la Federació Catalana de Bancs dels Aliments, Roser Brutau, fa uns dies en la presentació de la campanya. En el mateix acte, la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, Francina Alsina, va advertir que no es pot abaixar la guàrdia, perquè “la pandèmia social no ha desaparegut”.

El 19 i 20 de novembre hi haurà voluntariat als supermercats que animarà la ciutadania a col·laborar fent un donatiu a la caixa, però també es podran fer donacions econòmiques a través del web i de l’aplicació Bizum fins a l’11 de desembre. La novetat d’aquest any és una aplicació per als telèfons mòbils amb la qual es poden registrar donacions a través del comerç de proximitat que es convertiran en aliments per a entitats socials del mateix barri.

Pel que fa al voluntariat segueix oberta la crida per arribar a les 10.000 persones necessàries per cobrir tots els establiments col·laboradors en torns de quatre hores.

L’any passat es van recollir més de set milions d’euros que van permetre comprar més de cinc milions de quilos d’aliments bàsics com oli, llet, pasta, arròs, ous, peix i pollastre. Els aliments sempre són distribuïts a través de les entitats socials.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari