Francesc de Diego i Ferran de Monteys: "En la salut mental hi continua havent una mena d'evitació a parlar-ne"
Comparteix
Dos participants actius a la campanya #Capconversapendent, de l'entitat Obertament, ens parlen sobre aquesta iniciativa de sensibilització i sobre la concepció que es té a la societat de la malaltia mental.
D'on va sortir la idea per dur a terme la campanya #Capconversapendent i a què vol donar resposta?
FRANCESC: Penso que és una bona manera de fer que tothom pugui preguntar directament a una persona amb un problema de salut mental o que tingui coneixement del tema. N'hi ha dubtes freqüents. Trobo que és una bona manera de trencar el gel en aquest aspecte, i dóna resposta a la necessitat de parlar obertament del tema per ambdues parts.
Penseu que la “salut mental” (o la falta de salut mental) és un tabú a la nostra societat? Hi un estigma a combatre?
FERRAN: Sens dubte. A diferència d'altres problemes de salut, en la salut mental hi continua havent una mena d'evitació a parlar-ne. Es prefereix ocultar aquestes problemàtiques en comptes de tractar-les de forma normalitzada per la por al rebuig i als perjudicis que encara són presents en una bona part de la societat. Queden moltes d'aquestes idees a combatre per poder demostrar que les persones que tenim un problema de salut mental som tan vàlides i tan útils a la societat com la resta.
Què demaneu a les persones i a les entitats que volen col·laborar amb vosaltres?
FRANCESC: Demanem mirada oberta, acceptació de la diferencia, i no caure en paternalismes. Implicació mútua, segons el que cadascú pugui oferir.
Completeu, si us plau, la següent frase: “si jo fos ministre d'educació, faria que... “
FERRAN: Si jo fos ministre d'educació, faria que l'educació emocional fos part bàsica del pla d'estudis així com l'avaluació del benestar psicològic del estudiants.
A més a més d'incidir a través de la xarxa d'Internet, esteu fent viatges pel territori. Què espereu d'aquestes rutes?
FERRAN: Sensibilitzar al públic, conèixer experiències i aconseguir nous activistes per al projecte.
Quina és l'actitud de les persones un cop coneixen la campanya? Us ha sorprès alguna cosa?
FRANCESC: M'ha sorprès alegrement veure el respecte que hi ha envers el tema. Malgrat que hi continuen havent marcades excepcions, gent que ni ho entén ni ho vol entendre.
Des que heu començat amb aquesta campanya, heu aprés vosaltres alguna cosa nova? Les persones, us han aportat nous coneixements i aprenentatges?
FERRAN: He conegut gent que ja per la seva edat o les circumstàncies personals de la seva vida han hagut de passar per moments molt més difícils que la meva pròpia experiència. Et serveixen d'exemple per a entendre que ens en podem sortir passi el que passi i tirar endavant.
Aquesta idea de les converses, és aplicable a d'altres contextos geogràfics?
FERRAN: Sense cap dubte. El fet de poder parlar és quelcom universal. S'ha de poder vèncer la por inicial i estar disposat a escoltar de forma sincera. Una senzilla conversa pot canviar moltes coses i idees.
Per últim, ens podeu dir un desig?
FERRAN: Viure en una societat en la què es pugui parlar sense embuts de la salut mental i on es tingui la consciència de que és una cosa que ens correspon a tots per igual.
FRANCESC: Ser un més.
Afegeix un nou comentari