Àmbit de la notícia
Social

Jèssica Celdà: "No som disminuïdes, no som invàlides i no som discapacitades... som persones"

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • L’equip de voluntariat d’ECOM està conformat per trenta-una persones, el 45% de les quals tenen una discapacitat reconeguda.
    L’equip de voluntariat d’ECOM està conformat per trenta-una persones, el 45% de les quals tenen una discapacitat reconeguda. Font: ECOM
  • ECOM reivindica que les persones amb discapacitat poden oferir el seu temps i coneixements per contribuir a la transformació social.
    ECOM reivindica que les persones amb discapacitat poden oferir el seu temps i coneixements per contribuir a la transformació social. Font: ECOM
  • El voluntariat té un paper molt important en el dia a dia d'ECOM.
    El voluntariat té un paper molt important en el dia a dia d'ECOM. Font: ECOM

El programa 'Voluntariat sense barreres' de la Federació ECOM ha rebut el primer premi del Premi Voluntariat 2022, uns guardons que aquest any han potenciat el voluntariat amb persones amb discapacitat.

La Federació ECOM fa més de nou anys que aposta per l'impuls i la gestió d'equips de voluntariat inclusiu. La 29a edició del Premi Voluntariat, que atorga la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC) del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, ha reconegut aquesta experiència d'ECOM i el programa 'Voluntariat sense barreres' amb el màxim guardó.

La responsable de Gestió i Qualitat d'ECOM, Jèssica Celdà, explica que el premi els arriba a les portes del desè aniversari del seu treball per promoure la gestió inclusiva i diversa del voluntariat. Tot plegat en el marc de molta altra feina sempre per fer visible el dret de les persones amb discapacitat a ser presents en tots els àmbits de la vida, inclosa l’acció voluntària.

ECOM heu rebut el Premi Voluntariat 2022 per ‘Voluntariat sense barreres’. Què significa un reconeixement com aquest?

El Premi té la finalitat de fer visible un reconeixement social i institucional de l’acció voluntària a Catalunya. Com a entitat referent de la discapacitat física i orgànica que, des de fa més de cinquanta anys treballem a través de la defensa de l’exercici de drets i l’enfortiment associatiu de la discapacitat, es tracta d’un reconeixement i d’un repte per continuar avançant en el nostre propòsit: transformar la societat perquè es respecti la dignitat de totes les persones.

Aquest premi arriba a les portes de la celebració del 10è aniversari que ECOM promou la gestió inclusiva i diversa del voluntariat, valida la iniciativa i ens encoratja a seguir endavant per fer visible el dret de les persones amb discapacitat a ser presents en tots els àmbits de la vida, inclosa l’acció voluntària.

Fa cinquanta-un anys que treballeu per aconseguir una societat més inclusiva. Com valoreu el moment que estem vivint des d’ECOM?

Les persones amb discapacitat física i/o orgànica portem tota la vida lluitant per fer visible una realitat que pot semblar òbvia per a la majoria, però que, encara avui, es troba lluny de ser-ho per a tothom: no som disminuïdes, no som invàlides i no som discapacitades... som persones. Considerem que la nostra condició no ha de definir el que som, ni fer-nos mereixedores d’etiquetes. I, molt menys, ha de causar que cap de nosaltres sigui objecte de cap mena de discriminació. La realitat, però, és que a l’article 49 de la Constitució, encara es parla de ‘disminuïts’ per referir-se a les persones amb discapacitat.

La no adaptació de l’entorn a les necessitats de tothom és l’única culpable que no puguem exercir els nostres drets. Ni nosaltres ni la nostra condició ho som. I és que encara no vivim en un món preparat per acollir i fer possible la convivència de totes les realitats personals que, des de sempre, existeixen.

No ho teniu fàcil...

Exigim que, com totes les persones, tenim drets i hem de poder exercir-los en igualtat de condicions. Tot i que des de l’any 2006 es troba vigent la Convenció Internacional de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat (aprovada per l’Organització de les Nacions Unides el 2006 i ratificada el 2008 per l’estat espanyol), encara avui, les persones amb discapacitat ens trobem amb moltes dificultats per exercir drets essencials com el dret a l’accessibilitat, a rebre una educació, a practicar esport i a gaudir d’activitats d’oci o, fins i tot, el dret a l’autonomia i a una vida independent.

Precisament, el programa premiat busca, a través de la sensibilització i la participació, contribuir a l’eliminació de barreres psicosocials. Com es fa això?

Oferint la possibilitat de conèixer en primera persona altres realitats que ens permetin trencar amb les idees preconcebudes i els estigmes associats a les persones amb discapacitat que, encara l'any 2022, dificulten la inclusió real. Es tracta d´un acte tan primari com que el que no coneixem ens fa por i, per tant, ho rebutgem.

Es fa fent visibles les persones amb discapacitat com a promotores, i no únicament com a receptores de voluntariat, en un grup d’iguals amb persones amb i sense discapacitat, de diferents edats, condicions i origen, i permetent a la societat sortir de la seva zona de confort a través de la participació a les activitats de sensibilització que l’equip de voluntariat d’ECOM dissenya, dinamitza i avalua. Tot això és clau per avançar en l'eliminació d’aquestes barreres.

A les persones sense discapacitat ens costa encara posar-nos en el lloc d’una persona amb discapacitat?

A les persones, en general, ens costa posar-nos en el lloc d’altres persones, ja sigui per raó de discapacitat, gènere, origen...

Què puc fer jo per eliminar les barreres que dificulten la vida quotidiana d’una persona amb discapacitat?

Desaprendre. Des de petites ens han ensenyat el que podem i no podem fer d’acord al nostre gènere, a la nostra edat, i així podria continuar amb classificacions infinites.

És el moment de desmuntar mites, de trencar estereotips i de començar a conviure sense posar el focus en el que ens separa i posar-lo en el que ens uneix, que són moltes coses.

Una de les vostres línies de treball és promoure la participació de les persones amb discapacitat en accions de voluntariat. Estan preparades les entitats?

L’estudi ‘El voluntariat a Catalunya. Qui, com i per què’ impulsat per la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) estima que una de cada deu persones que fan voluntariat a Catalunya té discapacitat. Sovint el propi sector no som conscients que ja estem promovent la participació de persones amb discapacitat en accions voluntàries a través de la gestió inclusiva del voluntariat, entès aquest com un voluntariat on tothom tingui cabuda.

Ara li hem posat nom i hem començat a endreçar, sumar esforços i crear sinergies per millorar el que veníem fent des de fa temps, que és canalitzar les ganes de sumar de la ciutadania. Acompanyar en els processos d’implementació del model de gestió de voluntariat inclusiu a les entitats que així ho desitgin és un dels serveis que des d’ECOM oferim gratuïtament a entitats socials a través del programa de foment del voluntariat inclusiu 'InDret'.

"És el moment de desmuntar mites, de trencar estereotips i de començar a conviure sense posar el focus en el que ens separa i fer-ho en el que ens uneix"

Aquest Punt d’atenció per al foment del Voluntariat inclusiu especialitzat en diversitat i discapacitat, ‘InDret’, en què consisteix i quina valoració en feu?

'Indret' és l'evolució natural de la tasca que ECOM realitza, des de fa gairebé deu anys, per visibilitzar que les persones amb discapacitat podem oferir el nostre temps i el nostre coneixement a la societat i contribuir a la transformació social per una societat més equitativa, justa i inclusiva per a tothom.

Dieu que trobar-se davant d’un equip de voluntariat inclusiu sovint ajuda a trencar prejudicis i estereotips, tant de forma conscient com inconscient. Des de la vostra experiència, noteu que hi ha més sensibilització en aquest aspecte? El món del voluntariat té cada cop més aquesta mirada inclusiva o costa molt?

Treballem des de la visió que a la nostra societat tothom té els mateixos drets, i que tothom –independentment de les seves característiques- ha de tenir, entre altres, el mateix dret i les mateixes oportunitats per poder fer voluntariat. I des de la concepció que el voluntariat és una eina per avançar en la inclusió social de les persones amb risc d’exclusió, com és el cas de les persones amb discapacitat, ja que promovent la seva implicació activa i la seva participació a la comunitat contribuïm al seu empoderament i alhora a trencar els prejudicis que la societat encara té vers aquestes persones, que és la clau per avançar en la inclusió.  

Pel que fa a la discapacitat, que és la nostra especialitat, ECOM considerem que encara queda molt camí per fer perquè segueix havent-hi molts prejudicis i a les persones amb discapacitat se’ns segueix veient encara com a subjectes passius del voluntariat (és a dir, només com a possibles receptores d’aquest) i no com a persones que podem oferir el nostre temps i el nostre coneixement a la societat i contribuir a la transformació social per una societat més equitativa, justa i inclusiva per a tothom.

I aquí és on entra 'InDret'... 

'InDret' pretén esdevenir un punt de referència per a les persones amb discapacitat que estiguin interessades en fer voluntariat així com també per aquelles entitats i/o altres organitzacions que vulguin apostar per un model de voluntariat inclusiu i estiguin buscant assessorament, bé per incorporar el valor de la inclusió al seu equip de voluntariat o per crear-ne un de nous ja sota els paràmetres del voluntariat inclusiu.

"La inclusió ha de deixar de visualitzar-se com una qüestió de correcció política i començar a fer-ho com una de les claus per al creixement"

Un dels missatges que llenceu des d’ECOM és que “la diferència enriqueix”...

Així és i ho defensarem sempre. El món que habitem és heterogeni i divers i es necessita de tothom per a la seva construcció. La inclusió ha de deixar de visualitzar-se com una qüestió de correcció política i començar a fer-ho com una de les claus per al creixement.

Quantes persones voluntàries mobilitzeu des d’ECOM i quin pes té el voluntariat en la vostra organització?

Actualment, l’equip de voluntariat d’ECOM està conformat per trenta-una persones, el 45% de les quals tenen una discapacitat reconeguda. Però la nostra diversitat va més enllà, ja que es tracta de persones entre 16 i 82 anys i que representen set nacionalitats diferents.

A ECOM entenem el voluntariat com una eina per transformar la societat alhora que creixem com a persones. El voluntariat  conjuntament amb l’equip tècnic i la junta directiva conformen l’equip humà d’ECOM, un dels pilars fonamentals de l’entitat.

També podeu consultar les entrevistes a les entitats guanyadores del segon i tercer Premi Voluntariat::

Marta López: “Les persones voluntàries no s’esperen la màgia que es crea aquí”

Lorena Guasch: “Les persones amb intel·ligència límit tenen poques opcions de ser part activa de la societat”

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari