La visibilitat del cinema inclusiu, en auge
Comparteix
L'Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica evidencia la major presència del cinema transformador i una major inclusió a través dels festivals de cinema.
Què opina la crítica?
Un dels factors més importants alhora que una pel·lícula tingui èxit és el boca orella. I a banda de les opinions que es generen en el públic, l’opinió de la crítica determinarà la seva repercussió.
Marta Armengou, presidenta de l’Associació Catalana de la Crítica i l’Escriptura Cinematogràfica (ACCEC), assegura que “més que una evolució, s’hauria de parlar d’una major presència del cinema transformador. Aquest cinema ja fa molt temps que existeix, però ara té molta més visibilitat i està millor acceptat”.
Part de la ‘culpa’, no s’entendria sense el nou panorama audiovisual amb la proliferació de les diferents plataformes VOD com Netflix, Movistar o HBO.
Un dels factors clau perquè el cinema inclusiu tingui visibilitat és el gènere i el to amb el que es tracta. Armengou assegura que per arribar al gran públic “aquests temes s’han d’abordar amb lleugeresa, des del gènere de la comèdia. Hi ha grans pel·lícules com ‘Amour’ de Michael Haneke, que parla de la vellesa i les malalties i que no va tenir èxit perquè és un drama i mostra els problemes i els obstacles reals als quals s’enfronten”.
Festivals cada vegada més inclusius
Ja existeixen festivals especialitzats com és el cas de l’Inclús, un festival de cinema internacional que promou obres audiovisuals que aborden temàtiques relacionades amb la discapacitat per donar a conèixer la seva realitat des d’un punt de vista diferent a la nostra raó de ser.
N’hi ha d’altres festivals inclusius com el Festival Gollut, en honor a les persones que van patir o pateixen aquesta malformació i durant molt temps han estat discriminades. Un festival de cinema compromès que converteix una diferència en un valor humà.
Joaquim Roqué, president del Festival Gollut explica que “les persones amb discapacitats han de ser partícips no només davant de la càmera, sinó en tots els treballs del cinema, com directors, jurats, guionistes o productors”.
L’edició d’enguany vol afegir un jurat format únicament per persones amb discapacitat intel·lectual perquè, segons el seu criteri, votin la millor pel·lícula del festival.
Roqué remarca que aquestes persones “tenen una mirada molt neta i molt clara de la realitat i del cinema; o els hi agrada o no els hi agrada”.
El cas de ‘Campeones’
El cas d’aquesta pel·lícula és molt especial. Amb projectes que generen tant d’èxit es deixa una estela que altres projectes intenten seguir. Marçal Cebrián, vocal de Guionistes Associats de Catalunya (GAC) explica que “hi ha productors que abans no haurien apostat per aquest tipus de projectes i ara els veuran amb uns altres ulls i per tant, això pot fer que s’escriguin més guions de temàtica social. Tot i així aconseguir l’èxit de ‘Campeones’ és molt complicat, per qualsevol pel·lícula”.
Quan es va estrenar, la comèdia va donar la gran sorpresa. Ni tan sols l’equip s’esperava aquesta rebuda. El film ha fet que la gent "perdi la por" a acostar-se a les persones amb discapacitat intel·lectual, segons Armengou.
La presidenta de l'ACCEC assegura que “abans hi havia cert pudor i la peli ha fet que es perdi aquesta por. Ara la gent els para pel carrer i els hi pregunta coses. S’havien sentit marginals i gràcies al llargmetratge s’ha fet un pas endavant”.
Afegeix un nou comentari