L’exclusió social cronificada: una llosa del sistema

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Dani Gallart
Un de cada tres adolescents que participen en les activitats de l’associació, no continua els estudis postobligatoris malgrat haver assolit l’ESO. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Un de cada tres adolescents que participen en les activitats de l’associació, no continua els estudis postobligatoris malgrat haver assolit l’ESO. Font: Unsplash.
Hi ha una manca de recursos perquè aquests joves triïn un itinerari educatiu i continuïn estudiant per assegurar-se un futur laboral. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Hi ha una manca de recursos perquè aquests joves triïn un itinerari educatiu i continuïn estudiant per assegurar-se un futur laboral. Font: Unsplash.

L’exclusió social cronificada: una llosa del sistema

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

Una de cada tres famílies que participen al Casal dels Infants viu en condicions insuficients en el seu habitatge.

Amb el balanç del 2018 a la mà, el Casal dels Infants alerta de l’exclusió social cronificada que pateixen moltes famílies arreu de Catalunya.

L’entitat reclama que es creïn més espais d’acompanyament per guiar als joves i els infants fins a l’etapa d’adultesa.

Tal i com diu la directora general de l’associació, Rosa Balaguer, els indicadors d’exclusió social i desigualtat, no han recuperat els valors previs a la crisi econòmica del 2008.

Els més desfavorits d’aquesta situació són els infants, les llars monoparentals, les famílies amb fills a càrrec, les dones i els migrants. Un dels factors determinants d’aquesta situació és la manca d’ingressos estables derivats de l’activitat laboral.

Aquest darrer any, el Casal dels Infants ha recolzat prop de 2600 infants d’entre 0 i 16 anys per tal de donar uns serveis educatius i de lleure que d’altre manera no haguessin estat possibles.

L’objectiu és generar igualtat de condicions per aquests infants i joves i així aconseguir l’èxit educatiu. El Casal dels infants ofereix espais educatius i de lleure fora de l’horari lectiu i vetlla perquè les famílies reforcin les seves competències i participin més en la comunitat. A més, dona suport a les seves necessitats bàsiques i ofereix acompanyament jurídic a les famílies que ho requereixen.

L’educació com a pedra angular de l’èxit

Un de cada tres adolescents que participen en les activitats de l’associació, no continua els estudis postobligatoris malgrat haver assolit l’ESO. Balaguer senyala que hi ha una manca de recursos perquè aquests joves triïn un itinerari educatiu i continuïn estudiant per assegurar-se un futur laboral.

Enguany, el Programa de Formació i Inserció Social i Laboral Casal dels Infants ha encarat els seus itineraris formatius cap a aquests perfils de joves. S’ha aconseguit formar un total de 800 persones gràcies a la participació d’empreses col·laboradores que han assolit 190 insercions laborals.

Aquesta oferta formativa aposta per reforçar les competències lingüístiques i per donar formacions no masculinitzades com el servei Dones-Lleva’t.

L’acompanyament de les famílies i una participació activa en la seva formació també són claus perquè els joves continuïn amb la seva educació. Una de les iniciatives més importants, que a més promou l’apoderament de les dones, és el Grup Motor de Famílies al barri del Raval, que proposa activitats per realitzar amb els seus fills i filles compartint un espai de suport mutu.

Afegeix un comentari nou