Més enllà d’‘Apropa Cultura’: emocions i vincles

FCVS
Autor/a: 
Mar Coll
Fundació Friends Font: Fundació Friends
Sortida cultural de la Fundació Friends al Park Güell. Font: Fundació Friends
Metzineres Font: Metzineres
Sortida cultural de l'entitat Metzineres al teatre Goya. Font: Metzineres
Grup Cooperatiu TEB Font: Grup Cooperatiu TEB
Sortida cultural del Grup Cooperatiu TEB. Font: Grup Cooperatiu TEB

Més enllà d’‘Apropa Cultura’: emocions i vincles

Autor/a: 
Mar Coll
FCVS

Resum: 

La iniciativa ha fet viure més de 280.000 experiències culturals a persones en situació de vulnerabilitat. Teatre, tallers, museus i festivals que són molt més que un fet puntual.

Tots i totes necessitem la cultura, així ho afirma el projecteApropa Cultura’, que aconsegueix fer accessible l’oferta de teatres, tallers, museus, auditoris i festivals a les persones en situació de vulnerabilitat. Un dels principals objectius és millorar la vida d’aquestes persones a través de la cultura, que esdevé un dret per a tothom. Els col·lectius adquireixen un sentiment de pertinença i formen part d’una comunitat.

‘Apropa Cultura’ fa possible aquesta iniciativa des del 2006 a través de la seva programació d’activitats. El projecte en xifres presenta més de 2.400 propostes culturals diferents cada temporada, més de 2.300 centres socials que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat i més de 280.000 experiències culturals viscudes des del 2006.

La mirada més jove d’‘Apropa Cultura’

“Ens dóna l’oportunitat de conèixer espais i participar en activitats a un preu molt reduït i, a vegades, de forma gratuïta. Això fa que sigui molt accessible”, explica José Llorca, coordinador de lleure de la Fundació Friends, col·lectiu de joves amb autisme. És una de les fundacions que gaudeixen de la iniciativa.

El col·lectiu Fundació Friends hi participa amb grups des dels 14 fins als 55 anys. La seva demanda és nombrosa i variada, però aconsegueixen satisfer totes les necessitats gràcies al projecte. “Van demanant activitats directament d’‘Apropa Cultura’. Són els joves els que demanen el jardí botànic o anar al museu de ciències, cada cop tenen més present que poden gaudir de la cultura”.

El tracte que reben és favorable. “Els equipaments i el personal que ens atén, sigui visita lliure, visita guiada o taller solen tenir molt bones experiències, perquè mostren empatia, paciència, no en tenim cap queixa i pensem que això fa que els nostres joves gaudeixin molt de les activitats”.

El projecte s’adapta als comportaments i decisions dels col·lectius, respecten les dinàmiques i aconsegueixen crear un espai segur i educatiu per a tothom. “Realment és un projecte que sempre està fent iniciatives, com per exemple, la que van fer del Museu Olímpic i de l’Esport, que estava totalment adaptat per a persones amb autisme”.

‘Apropa Cultura’ és possible gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, Diputació Barcelona i Fundació “la Caixa”, i el suport a Balears del Consell de Mallorca i Palma Cultura.

Emocions i vincles a través de la cultura

Aura Roig, directora de Metzineres, una entitat que acompanya dones amb addiccions supervivents de violències, exposa el projecte com una oportunitat per aproximar la cultura a les dones del col·lectiu. “Ha fet accessible a dones un món que fins ara els hi era molt inaccessible i d’alguna manera les pot apropar i formar part d’aquestes iniciatives. Els hi ha donat camí per materialitzar aquella creativitat i aquella sensibilitat que ja tenen i que sovint han de contenir, perquè no tenen accés a totes aquestes coses”.

‘Apropa Cultura’ ha suposat una font d’inspiració, un motiu i una oportunitat a la inclusió social, indica Roig. I hi afegeix: “Crec que per una banda elles s’han sentit inspirades, han anat a espectacles que han donat fruit després a una reflexió col·lectiva, les ha motivat per fer altres coses i descobrir altres llocs de la ciutat”. Les dones s’han sentit més fortes i segures per obrir-se camí, “el fet de participar en tot això ha fet que coneguin més la seva ciutat, que hagin augmentat aquest sentiment de pertinença, de comunitat”.

Les ofertes culturals han creat un espai de complicitat, per aprofundir i enfortir els seus lligams, però sobretot han generat relacions més enllà de l’entitat. “Ens ha servit per fer ponts amb altres col·lectius -planteja Roig-. Per exemple, ara estem començant un projecte en aliança amb el Museu del Disseny de Barcelona gràcies als contactes que vam fer a ‘Apropa Cultura’, que també és molt interessant”.

Il·lusionar-se com el primer cop

El Grup Cooperatiu TEB és un altre dels beneficiaris d’‘Apropa Cultura’. En aquest cas són persones grans amb discapacitat intel·lectual. La directora, Mònica Serra, considera encertada la decisió d’incorporar el projecte al TEB: “La veritat és que m’ha emocionat. És una cosa que funciona molt bé. Normalment són persones que no hi tenen accés sovint per un tema econòmic i la veritat és que és una cosa que agraeixen i que emocionalment els hi va molt bé”.

Tot i que també es troben amb algunes limitacions. “En el nostre cas, de vegades, costa ajustar el contingut de l’oferta dels espectacles, sobretot, en els temes teatrals -apunta Serra-. N’hi ha molt pocs que siguin accessibles a nivell cognitiu. Sempre estem entre haver de triar un espectacle en el qual no acabem de seguir bé l’argument o pel contrari, espectacles més infantils, que són els que tenen menys complexitat”.

Però, tot i les petites divergències, “‘Apropa Cultura’ té una oferta prou variada. Cada vegada hi ha més museus i penso que el repertori és prou ampli”. La directora del Centre d’Ocupació TEB està convençuda que participar-hi és positiu. “Com més coses fas, com més oportunitats tens i com més enriqueixes tot el teu entorn, millor et sents amb tu mateix i amb el que et passa”, conclou.

Afegeix un comentari nou